Kolumni: Suoraa puhetta äi­tiy­des­tä

Salakuljetus: Nuus­ka­ral­li romahti län­si­ra­jal­la, ni­ko­tii­ni­pus­sien myynnin va­pau­tu­mi­nen muutti ti­lan­teen

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Pää­kir­joi­tus: An­ne­taan tutkia

Toivottavasti Mawson saa rauhassa tutkia Rompas-Rajapalon esiintymän. Otetaan ympäristö huomioon, jos tutkimukset osoittavat kaivoksen kannattavan.

Malminetsintäyhtiö Mawson julkisti viime viikolla ensimmäisen mineraalivarantoarvionsa Rompas-Rajapalon alueen malmiesiintymästä.

Yhtiön mukaan malmiesiintymä Ylitornion ja Rovaniemen rajalla on erittäin lupaava. Yhtiön tiedotteessa esiintymää verrataan Kittilän kultakaivokseen, joka on Euroopan suurin kultakaivos.

Mawson on malminetsintään keskittyvä yhtiö, ei kaivosyhtiö. Rajapalojen esiintymä tuli Mawsonille 2010, kun yhtiö osti ranskalaisen Arevan uraanitutkimukset Suomessa. Samalla Arevasta tuli yksi Mawsonin suurimmista omistajista.

Aluksi yhtiö keskittyi uraanin etsintään, mutta Rajapalojen ja Rompaksen alueelta on etsitty ennen kaikkea kultaa. Noin vuosi sitten yhtiössä huomattiin, että alueella on myös runsaasti hyödynnettävissä olevaa kobolttia. Nyt maan alta haetaan sekä kultaa että kobolttia. Molempia on myös löytynyt lupaavat määrät.

Malmin etsintä on kallista puuhaa, eikä Rajapalojen alue tee poikkeusta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.