Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Out­si­der-tai­tei­li­ja Camilla Val­ka­mal­le taide on kai­kil­le yh­tei­nen asia

Heinäkuussa kemiläisen autokorjaamon kiinteistöstä löytyy kokonaisvaltainen taidenäyttely.

Outsider-taiteilija Camilla Valkama ja työ nimeltään Atomic Family.
Outsider-taiteilija Camilla Valkama ja työ nimeltään Atomic Family.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Teollisuusalue ja autokorjaamo eivät ole ensimmäisiä paikkoja, joiden naapurista uskoisi löytävänsä taidenäyttelyn. AutoKoPa Ky:n kiinteistöstä kuitenkin löytyy uteliaisuutta herättelevä, mieleen jäävä taidekokemus. Tila tuntuu persoonalliselta ja erikoiselta: käytössä on kokonainen valoisa huoneisto täynnä moniselitteistä taidetta. Huoneissa on esillä valokuvia, maalauksia ja muuta visuaalisesti näyttävää taidetta, joka on työstetty monenlaisista materiaaleista.

Yrittäjä ja outsider-taiteilija Camilla Valkaman mukaan hänen työnsä ammentavat mystiikasta, mielikuvituksesta ja ilosta.

– Arki voi olla toisinaan puuduttavaa, itse haluan nähdä värejä, Valkama kertoo töiden ja näyttelyn tarinaa.

Näyttelyn työt voivat herättää tunteita ja kutsua pohdiskelemaan. Järkeistäminen tuntuikin näyttelyä kiertäessä katoavan kokemus kokemukselta, jäljelle jäi vaikutelmia, tunnereaktioita, kysymyksiä ja havaintoja. Visuaalisesti näyttävät työt on koottu monipuolisesti erilaisista materiaaleista. Useasta huoneesta löytyy esimerkiksi mallinukkeja. Valkama muistelee saaneensa muutaman vanhalta koululta, jossa nukkeja oli säilöttynä.

– Materiaalit ovat sieltä täältä, mistä niitä nyt sattuu saamaan. Tykkään muutenkin siitä, että ne eivät ole pakasta vedettyjä, vaan niilläkin on elettyä elämää takana, Valkama kertoo.

Valkama on omien sanojensa mukaan tehnyt taidetta koko ikänsä.

– Taide on ollut minussa aina.

Valkama ei kuitenkaan tee taidetta leipätyönään: hänellä on aviomiehensä kanssa autokorjaamo ja kauppa samassa kiinteistössä, jossa näyttelykin sijaitsee. Tavallisesti Valkama työskenteleekin myös korjaamon ja kaupan puolella.

Korjaamon, kaupan ja näyttelyn väliä Valkama ei kuitenkaan omien sanojensa mukaan joudu juoksemaan.

– Olen ottanut vähän irtiottoa muista töistä ja keskittynyt enemmän taiteeseen, hän kertoo.

Kesän aikana näyttelyssä on apuna myös näyttelyavustajaksi palkattu kesätyöntekijä.

Persoonallisen tilan eduiksi Valkama mainitsee vapauden tehdä, mitä haluaa.

– Oma tupa, oma lupa, Valkama tiivistää.

Hän kertoo tilan sopivan myös muuhun luonteeseensa. Samaan vapauden ajatukseen perustuu myös määritelmä itsestä outsider-taiteilijana.

– Outsider-taiteilijan käsitteellä on historiallisesti omat määritelmänsä ja haaraumansa. Minulle se tarkoittaa ennen muuta sitä, että toimin galleriajärjestelmän ulkopuolella, eikä minulla ole taidealan koulutusta, Valkama kertoo outsider-taiteilijuuden käsitteestä.

Valkama ei pidä itseoppineisuutta välttämättömänä: jotkut haluavat ja tarvitsevat tekemisilleen kehyksen ja raamit. Hänelle itselleen omalähtöinen taiteilijuus kuitenkin sopii.

– Se on vähän luonnekysymys, Valkama tiivistää.

Valkama korostaa taiteen olevan kaikille yhteinen asia. Jokainen voi luoda taidetta. Tämä näkyy näyttelyssäkin: huoneiston parvekkeella odottaa seinä, johon kävijät voivat esimerkiksi kirjoittaa tai piirtää. Tarkoituksena on luoda kollektiivinen teos. Numerojärjestyksessä viimeisen teoksen kohdalle pysähtyminen ja hetkessä syntyneiden vaikutelmien purkaminen tuntui muiden teosten jälkeen tuntui tuovan lisää pohdittavaa.

Töillä on Valkamalle itselleen aina henkilökohtainen merkitys.

– Esimerkiksi videoteos Run on hyvin henkilökohtainen, hän kertoo.

Valkama ei halua antaa töille valmiita selityksiä itsestään käsin.

– En yleensä lähde sanoittamaan töitäni kauheasti. Kaikilla on oma, henkilökohtainen kokemuspohja. Eikä kaikkea tarvitse selittää puhki tai osata täsmällisesti sanoittaa. Yhden ihmisen sisäisen maailman täydellinen kääntäminen muille ihmisille on ylipäätään mahdotonta, kuten elämässä yleensäkin, Valkama kertoo.


Mistä on kyse

Art imitates Life – Art by Camilla Valkama

Avoinna 1.7.–31.7. ti-pe klo 11–16, la klo 10–15

Vapaa pääsy!

AutoKoPa Ky:n kiinteistö, punainen ovi (Valajankatu 2, Kemi)

Näyttely sisältää valokuvaa, ääntä, videota, maalauksia ja paljon muita taidemuotoja.