Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Ou­nas­vaa­ral­le kesken työ­päi­vän – Laura Lepistö nautti etä­työ­vii­kol­la Ro­va­nie­men luon­nos­ta

Rovaniemi kampanjoi etätyöntekijöiden saamiseksi kaupunkiin.

Ex-taitoluistelija Laura Lepistö teki viikon etätöitä Rovaniemellä. Etätyö on tullut hänelle tutuksi jo ennen koronaa, sillä suurimman osan töistään hän tekee Yhdysvaltoihin.
Ex-taitoluistelija Laura Lepistö teki viikon etätöitä Rovaniemellä. Etätyö on tullut hänelle tutuksi jo ennen koronaa, sillä suurimman osan töistään hän tekee Yhdysvaltoihin.

– Ollaan tehty töitä ja välillä pidetty taukoa ulkoillen. Eilen raivasimme kalentereihin iltapäivän vapaaksi, että pääsimme hiihtämään valoisalla, Laura Lepistö kertoo puhelimitse.

Hän vietti helmikuun lopussa viikon Rovaniemellä puolisonsa Tommi Huovisen kanssa etätöiden merkeissä.

Suomen menestyneimpiin taitoluistelijoihin kuuluva Lepistö lopetti kilpauransa vajaa vuosikymmen sitten ja työskentelee nykyään urheilualan yrittäjänä.

– Eniten teen töitä entiselle sponsorilleni, yhdysvaltalaiselle luistinvalmistajalle markkinoinnin ja tuotekehityksen parissa, hän kertoo.

Etätöiden tekeminen ja kotona työskentely onkin ollut osa Lepistön arkea jo ennen koronaa.

– Uutta on ollut se, että nyt miehenikin tekee töissä samassa työhuoneessa, hän nauraa.

Hiihtämällä luonnonrauhaan

Pariskunnan kotipaikassa Helsingissä etätöitä on tehty koko korona-ajan Lappia tiiviimmin, joten maisemanvaihdos tuo tervetullutta vaihtelua kotiarkeen.

Koskapa Laura Lepistön työnantaja toimii eri aikavyöhykkeellä, painottuvat palaverit yleensä ilta-aikaan. Työpäivän välissä voikin olla sopiva väli esimerkiksi ulkoilulle.

Koskapa Laura Lepistön työnantaja toimii eri aikavyöhykkeellä, painottuvat palaverit yleensä ilta-aikaan. Työpäivän välissä voikin olla sopiva väli esimerkiksi ulkoilulle.

– Yhtenä päivänä kävin Ounasvaaran talvikävelyreitillä ja se sopi tarkoitukseen täydellisesti.

Myös Ounasvaaran hiihtoladut tulivat tutuiksi etätyöviikon aikana.

– Löysimme muutama vuosi sitten hiihtämisen ja se on molemmille mieluisa harrastus.

Tänä talvena pääkaupunkiseudullakin on päässyt hiihtämään poikkeuksellisen laajaa latuverkostoa suotuisan talvisään ansiosta.

– Mutta onhan se eri asia hiihtää Lapissa, kun pääsee keskelle luonnon rauhaa ja upeita maisemia.

Tauko työreissuista rauhoitti elämää

Merkittävä muutos Laura Lepistön arjessa on ollut työhön keskeisesti kuuluvan matkustelun jääminen tauolle. Viime kevääseen asti työvuoteen kuului kahdesta kolmeen vierailua Minnesotassa sijaitsevalla tehtaalla ja lisäksi joitakin kisoja ja tapahtumia eri puolilla maailmaa.

– Reissaaminen tuo vaihtelua perustekemiseen, mutta on toki rankkaakin. Arki on nyt rauhoittunut, mikä tuli varmasti ihan tarpeeseenkin tässä kohtaa, Lepistö pohtii.

Edessä on uusi vaihe elämässä: pariskunta julkisti helmikuun alkupuolella odottavansa kesävauvaa

Edessä on uusi vaihe elämässä: pariskunta julkisti helmikuun alkupuolella odottavansa kesävauvaa.

Pariskunnan Rukalta ja Leviltä osin lomailunkin merkeissä alkanut Lapin-matka jatkuu Rovaniemen jälkeen vielä Sallaan.

– On ollut mukava päästä näkemään Rovaniemeä, josta entuudestaan tunsin taitoluisteluleirien kautta lähinnä Santasportin. Ihmisethän täällä ovat ihania, erilaisia kyllä kuin Helsingin kiireessä.

Rovaniemi kampanjoi etätyöläisten saamiseksi kaupunkiin
Veera Vasara

Rovaniemen kaupunki on vastikään käynnistänyt markkinointikampanjan, jonka tavoitteena on saada etätyöntekijöitä kaupunkiin.

Korona-aikana yleistyneen etätyön seurauksena työtä on alettu tehdä entistä enemmän myös eri paikkakunnalta käsin. Esimerkiksi Levillä markkinoille on tuotu lyhyeksikin ajaksi vuokrattavia, etätyöhön soveltuvia toimistotiloja.

Myös Rovaniemellä useat hotellit ovat markkinoineet kevään aikana etätyöpaketteja, esimerkiksi Sokos Hotel Vaakuna huoneita päiväkäyttöön etätyöpisteeksi.

Toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen Rovaniemen matkailu ja markkinointi oy:stä pitää etätyöntekijöitä niin Suomessa kuin ulkomailla potentiaalisena markkinana, johon Rovaniemenkin kannattaa panostaa.

– Työ ja vapaa-aika limittyvät jatkossa entistä enemmän. Monipaikkaisuus, jossa esimerkiksi vuorotellaan kahden kodin välillä sesongin ja tilanteen mukaan, on sekin varmasti yhä yleisempää tulevaisuudessa.

Rovaniemeä Kärkkäinen pitää erinomaisena etätyökohteena muun muassa luonnonläheisyyden, liikuntamahdollisuuksien ja vuodenaikojen, mutta myös kaupunkimaisten palveluiden ja kulttuuritarjonnan vuoksi.

– Meillä on pitkä kevät ja esimeriksi kaamos, joka alkaa vasta nyt nousta kotimaanmatkailussakin tietoisuuteen, mutta yhtä lailla myös esimerkiksi hieno kirjasto ja konserttitarjonta.

Rovaniemen majoituspalveluissa etätyöntekijät voisivat tasata kausiluontoisuuden piikkejä esimerkiksi sesonkien alku- ja loppupäissä.

Tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon Lapissa tai Rovaniemellä etätyöntekijöitä on esimerkiksi kuluneen vuoden aikana vieraillut, ei ole toistaiseksi saatavilla.

– Tiedossamme on, että tämä ilmiö on jonkin verran yleistynyt ainakin tunturikeskuksissa. Kenties rekisteröityjen majoittumisten ja Airbnb-tilastoista voisi saada suuntaa määrien arviointiin, Kärkkäinen pohtii.