Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Osa­keyh­tiö­la­ki ei kiellä jul­kai­se­mis­ta

Kemijärven kaupunginvaltuustossa on useaan kertaan ollut esillä vaikeudet saada tietoa tai puuttua epäkohtiin kaupungin konserniyhtiöiden toiminnoissa. Esteeksi on ilmoitettu osakeyhtiölaki.

Esimerkiksi 26.6. Matti Torvinen kommentoi Karvo & Mellan selvitystyötä: ”Selvitystyö on toimitettu osakeyhtiölle ja minä juristina tiedän, että osakeyhtiö ei saa näitä tietoja julkaista”. Samat syyt kerrattiin valtuuston kokouksessa 11.9.: ”Osakeyhtiölaki menee kaiken edelle….”.

Eihän se näin mene. Ei osakeyhtiölaki kiellä julkaisemasta yhtään mitään yhtiön asioita julkisuuteen. Päinvastoin osakeyhtiöitä kannustetaan avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Osakeyhtiön hallitus voi aivan hyvin päättää, että yhtiön kaikki asiat julkaistaan. Jos yhtiön hallitus ei sitä tee, yhtiökokous eli yhtiön omistaja, tässä tapauksessa Kemijärven kaupunginhallitus, voi päättää, että konserniyhtiö julkaisee ja tiedottaa yksityiskohtaisemmatkin tiedot yhtiöistä.

On eri asia, haluaako kaupunginhallitus näin tehdä, mutta osakeyhtiölaki ei estä mitään. Päätökset tuppaavat olemaan poliittisia, joissa pienetkin asiat, esimerkiksi jonkun henkilön tai puoluetoverin suojeleminen saavat aikaan sen, että asioita ei haluta julkisuuteen tuoda. Politiikka sotkee asioita, ei osakeyhtiölaki.

Hyvä esimerkki politiikan sotkemista osakeyhtiöihin on Kemijärven Lämpö ja Vesi Oy, jonka asiat julkisuudessa olleiden tietojen mukaan on viimeisen vuoden aikana sotkettu perin pohjin, eikä loppua näy. Syynä on se, että osayhtiöiden hallituksiin valitaan poliittisilla mandaateilla amatöörejä, joilla ei ole ollut alan tekniikasta eikä yrityselämästä minkäänlaista kontaktipintaa tai kokemusta. Yhtiön etu on toisarvoinen tekijä ja se jää taka-alalle, kun pelataan poliittista peliä.

Kemijärven Lämpö ja Vesi Oy:n toimintaa on puolusteltu sillä, että yhtiö on tehnyt erittäin hyvän tuloksen. Jos näin on, sehän tarkoittaa vain, että veden ja lämmön myyntihinta on ollut liian korkea, ja asukkaita on näin piiloverotettu. Toisaalta Kemijärven kaupungin vesijohtoverkosto on monessa suhteessa elinkaarensa lopussa, ja tiedossa on kymmenien miljoonien investoinnit tulevaisuudessa.