Pääkirjoitus: Liit­ty­mi­nen Poh­jois-Poh­jan­maa­han tuskin pe­las­tai­si Län­si-Poh­jan syn­ny­tyk­siä

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Osa liik­keis­tä, kah­vi­lois­ta ja ra­vin­to­lois­ta myy yli­jää­mä­ruo­kaa alen­nuk­sel­la – esi­mer­kik­si ResQ:n kautta ku­lut­ta­ja saa tietoa myy­tä­vis­tä an­nok­sis­ta

Arja ja Seppo Hautamäki tulivat hakemaan lounaan ylijäämäannokset Kauko Hyväriseltä kotiinsa. Hautamäet pienentävät Puistopaviljongin ruokahävikkiä ja saavat maistuvaa ruokaa alennetulla hinnalla.
Arja ja Seppo Hautamäki tulivat hakemaan lounaan ylijäämäannokset Kauko Hyväriseltä kotiinsa. Hautamäet pienentävät Puistopaviljongin ruokahävikkiä ja saavat maistuvaa ruokaa alennetulla hinnalla.
Kuva: Jouni Valikainen

Arja ja Seppo Hautaniemi ovat Kemin Meripuistossa sijaitsevan Puistopaviljongin vakituisia asiakkaita. Isäntä soittaa useamman kerran viikossa ravintolaan ja kysyy, sattuiko lounaalta jäämään niin sanottua ylijäämäruokaa. Jos maksniemeläinen on iltapäivällä käymässä Kemissä, hän käy paikan päällä tsekkaamassa lounastilanteen. Parhaimmillaan mukaan on tarttunut kuusi lounasannosta. Osa niistä meni sukulaisille. Olisikohan silloin ollut tarjolla lihapullia ja muusia?

Ravintolasta on mahdollista ostaa arkisin ylijäänyttä lounasruokaa mukaan haettavaksi. Annoksen hintana on neljä euroa annos ja eläkeläisille, opiskelijoille sekä työttömille korttia esittämällä kolme euroa annosta kohti. Normaali lounaan hinta on 9,90 euroa.

– Täältä saa tuttua maittavaa kotiruokaa ja palvelu pelaa. Arja syö yhdestä annoksesta kaksi eri kertaa, minä kerran. Tämä on hyvä tapa vähentää hävikkiruuan määrää, Seppo Hautamäki sanoo.

Vaimo Arja Hautamäki löytää vuoden verran käytössä olleesta palvelusta yhden epäkohdan.

– Ruoka maistuu hyvältä, mutta sitä laiskistuu kotona, kun ei enää tarvitse valmistaa lounasta, Arja Hautamäki naurahtaa.

Puistopaviljonkia pitävä Kauko Hyvärinen yllättyi, kun hän alkoi myydä vuosi sitten lounaalta jäänyttä ylijäämäruokaa alennuksella.

– Aiemmin lounasruokaa jäi perheellenikin syötäväksi. Nyt on saanut joskus tehdä itselle erikseen nakkikastikkeen, Hyvärinen kertoo ylijäämäruuan suosiosta.

Hyvärisen firma muutti Puistoviljongin tiloihin 2008 ja sen jälkeen alkoi lounasruuan valmistus.

– Olihan se shokki, kun lounaalta jäi ämpärillinen lohikeittoa ja se olisi pitänyt kaataa haaskiin. Ei pääkoppani kestänyt sellaista tuhlausta, sillä meille oli opetettu että kaikki ruoka piti syödä. Aloin jakaa jo silloin ruokaa lähinnä tutuille vanhuksille, Hyvärinen kertoo.

On tietenkin mahdottomuus valmistaa lounasruokaa juuri oikeaa määrä, sillä ruokailijoiden määrä vaihtelee päivittäin.

– Aika harvoin lounasruoka on loppunut kesken. Jos ruoka on loppumassa, niin keittiö jatkaa lounaslistalla ollutta ruokaa usein vielä paremmilla tarvikkeilla. Kanakastikkeen tilalle voi tulla kanafilettä ja porsaan lihakastikkeen tilalle porsaanfilettä. À la carte -listalla ruokahävikki ei ole ongelma.

Ihmisten suhtautuminen ylijäämäruokaan on vuosien varrella muuttunut. Siitä Hyvärinen jakaa kiitokset medialle, joka on tuonut esiin hävikkiruuan vähentämisen ympäristötekona.

– , Kauko Hyvärinen sanoo.

ResQ:n sovelluksen ideana on tarjota myyntiin ravintoloiden, kauppojen ja kahviloiden hävikkiruokaa. Myynti tapahtuu yleensä iltapäivisin.

Meri-Lapin alueella löytyy useita liikkeitä, jotka pyrkivät pienentämään hävikkiruuan määrää ResQ:n kautta. Hinta on tavallisesti puolet normaalihintaisesta tuotteesta.

Cafe Picnic Tornion Kati Wass kertoo, että heiltä tulee ResQ:n kautta menee myyntiin liki päivittäin lähinnä aamiaissämpylöitä ja patonkeja. Cafe Picnic liittyi ResQ:n partneriksi viime syksynä. Tällä viikolla tarjouksista tuli tieto puhelimen sovellukseen muun muassa Ofelialta, Kemin Lounatuulesta, Robert´s Coffee Torniosta, Kemin Lumilinna kahviosta, Savotan Sannilta, K-Market Pudaksesta ja K-Market Tornion Olavinlinnasta.

– Aluksi tuotteita meni ResQ:n kautta mukavasti kaupaksi. Nyt homma on meillä hieman hiipunut. Se voi johtua siitä, että asiakkaat ovat unohtaneet palvelun tai siitä, että palveluntarjoajia on tullut ResQ:hun paljon lisää, Kati Wiss miettii.

Jos aamiaissämpylä jää myymättä ResQ:n kautta, niin se löytää mahdollisesti paikkansa roskakorista. Harmi.