Kolumni

Onneksi oli huumoriporukkaa - huumori on ihmisen selviytymiskeino sekä tapa olla yhteisöllinen

-

Koronaa, kuolemanpelkoa, taloudellista epävarmuutta. Kanssaihmisten tarkkailua ja tuomitsemista. Koronauutiset hallitsevat mediaa ja sosiaalista mediaa.

Korona on synnyttänyt myös hyvää: yhteisöllisyyttä ja kekseliäitä tapoja kohdata ihmisiä, mutta pysyä samalla heistä etäällä.

Itseäni näinä aikoina on lämmittänyt ennen kaikkea huumori. Huumorin ja vitsien viljelyä vaikeina aikoina ja varsinkin vaikeista asioista saatetaan paheksua, mutta kyllä huumorille on paikkansa.

Huumoria on revitty esimerkiksi hamstraamisesta. Kun Suomen hallitus tiedotti ensimmäisistä rajoituksista, hyökkäsimme hamstraamaan elintarvikkeita ja ennen kaikkea vessapaperia. Ilmiö on ollut sama ainakin länsimaissa.

Sittemmin laantuneesta vessapaperin hamstraamisesta syntyi valtavat määrät huumoria. Netin meemissä von Wrightin metsot taistelevat vessapaperirullasta. Toisessa maailmanlopun vessapaperi-meemissä on kolme tutkijaa (näyttelijät Cuba Gooding Jr, Kevin Spacey ja Dustin Hoffman elokuvassa Tuntematon uhka) ovat vahvasti suojautuneina.

– He kaikki ovat kuolleita, yksi kommentoi.

– Kyllä. Mutta huomasitko, kuinka puhtaat takapuolet heillä on, toinen kysyy.


Koronauutisoinnissa käytetään paljon sotaretoriikkaa. Puhutaan taisteluista ja eturintamasta.

Huumori on ollut selviytymiskeino myös tätäkin kovemmissa sodissa. Helsinkiläinen sotaveteraani Risto Lunden kertoo sotaveteraanit.fi -sivustolla, kuinka kahden vuoden mittainen asemasotavaihe koetteli hermoja.

– Onneksi oli huumoriporukkaa. Aina joku keksi jonkun hyvän tarinan, hän kertoo jutussa.

Lunden muistelee jutussa vihollisen kranaattikeskitystä. Kun se päättyi, lähti pataljoonan komentaja tarkistamaan, miten on käynyt. Yksi miehistä oli maannut mahallaan.

– Oletteko te haavoittunut, oli komentaja kysynyt.

– En, minä olen kaatunut, juurakkoon kompastunut mies oli vastannut.


Osa korona-ajan huumorista on ollut vähän tahatontakin. Koomista oli muun muassa se, että alkuvaiheessa näytti siltä, että koronatartuntoja oli tullut terveydenhuoltoalalla työskenteleville ainakin HUS:in ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Tartuntoja ei suinkaan oltu saatu “etulinjassa”, vaan hiihtoreissujen viruslingoista eli afterski-ravintoloista Itävallasta ja Leviltä.

Huumoria väitöskirjassaan tutkinut Janne Zareff sanoo Suomen Kirjastoseuran Kirjastolehdessä, että huumori paitsi yhdistää yhteisöjä myös erottaa kilpailevia heimoja toisistaan. Jutussa todetaan, että tärkein syy ihmislajin nousuun eläinkunnan valtiaaksi oli kyky tehdä laajasti yhteistyötä lajitovereiden kanssa. Yhteistyön sujumista edesauttaa läpändeerus.

Naurattaako mikään koronassa? Lähetä paras koronaläppä osoitteeseen toimitus@lounaislappi.fi.