Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Suo­mes­sa 345 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa: sai­raa­la­hoi­don tarve kas­va­nut, Län­si-Poh­jas­sa neljä ja Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä seit­se­män uutta tar­tun­taa, Ivalon ter­veys­kes­kus ruuh­kau­tu­nut

Mainos

Onko tässä ko­ti­maan mat­kai­lun upein ke­sä­reit­ti? Katso kuvat!

Daniel Taipale kiersi ystäviensä kanssa Pohjolan rengastien ja ymmärsi, miten paljon arvostaa lomalla helppoutta.

Kesä yhdessä – Pohjolan rengastie
Kesä yhdessä – Pohjolan rengastie
Kuva: Adam Eronen Piper

Maailmaa kiertänyt valokuvaaja Daniel Taipale matkusti yhdessä tyttöystävänsä sekä neljän hengen kaveriporukan kanssa roadtripille uudelle Pohjolan rengastielle. Noin 900 kilometrin matka Oulussa ja Oulun seudulla taittui asuntoautossa kädet leppoisasti ratissa Spotifyn soittaessa aaltoilevia klassikoita kaiuttimista. Taipale ystävineen olivat ensimmäiset koko Pohjolan rengastien kiertäneet kaverukset. Samalla Taipale koosti hyödylliset vinkit kesäkuussa avatulle rengastielle.

Artikkelissa julkaistut valokuvat Danielin kokemuksista ovat Adam Eronen Piperin kuvaamia, Daniel Taipaleen kuvia löydät Danielin Instagramista @dansmoe -profiilin takaa.

Vaivatonta kesämatkailua ja leppoisaa lomasykettä

Usealle suomalaiselle kesäloman alku on tullut vauhdilla ja siihen varautuminen etenkin korona-aikana on saattanut jäädä viime tippaan. Samoin kävi valokuvaaja-vaikuttaja Daniel Taipaleelle, joka pohdiskeli tapoja nauttia aurinkoisista kesäpäivistä jo kesän alussa. Vapaa viikko lomareissulle löytyi muilta projekteilta vasta hyvin lähellä lähtöhetkeä. Oli siis löydettävä kohde, joka inspiroisi maailmaa kiertänyttä valokuvaajaa, mutta olisi samalla helposti koettavissa ilman suurempia ennakkosuunnitteluja.

Pohjolan rengastie vaikutti mielenkiintoiselta vaihtoehdolta, etenkin kun alueen kohteista ei etukäteen ollut juurikaan tietoa. Oli mielenkiintoista hypätä auton rattiin, vailla erityisen tarkkaa tietoa tulevista elämyksistä ja matkakohteista.

Pohjolan rengastien kerrotaan sisältävän neljä suomalaisen luonnon parasta elementtiä: ‘avomeri’, ‘jokimaat’, ‘metsärikkaudet’ ja ‘tunturit’. Nämä monipuoliset teemat tuntuivat kiinnostavilta. Samalla Taipale pohti, kuinka erilaisina nuo osiot oikeastaan vajaan viikon kestävällä reissulla voisi aidosti kokea:

– Kun Pohjolan rengastietä katsoo näin 900 kilometrin jälkeen, on tosi yllätetty fiilis. Kuinka noin suomalaisia maisemia voikaan olla noin paljon ja kuinka ne vaihtuvat hetkessä reitin varrella. Hienoa, että aamulla olet vielä Perämeren rannalla uimassa ja iltapäivällä tunturissa fillaroimassa.

Vesitie - Hailuoto
Vesitie - Hailuoto
Kuva: Adam Eronen Piper
Perisuomalaisuus
Perisuomalaisuus
Kuva: Adam Eronen Piper

Yllättävää kauneutta

Valokuvaajat katsovat maailmaa usein kehystettynä ja kauniiden hetkien kautta. Mielenkiintoista rengastiellä oli se, että kokonaisuus tarjosi suuren määrän vaihtelevuutta ja todella erilaisia luontokohteita. Taipale nostaa reitiltä omiksi suosikeikseen Kalajoen, Koitelinkosken ja Rokua Geoparkin.

Elokuvamaista hiljaisuutta - Kalajoki
Elokuvamaista hiljaisuutta - Kalajoki
Kuva: Adam Eronen Piper

Kalajoella Taipale löysi ensimmäisenä merituulen kuohuttamat siniset selät ja lumenlailla liikkuvan hiekan.

– Vaikka suunnittelimme ensin snorklaavamme hiekkarantojen lähellä, menimmekin ensimmäisenä läheiseen kauppaan ja löysimme leijan. Kuinka upeaa onkaan suunnitelmien muuttaminen lennosta ja kaunis leija sinisellä taivaalla.

Kuohuja - Koitelinkoski
Kuohuja - Koitelinkoski
Kuva: Adam Eronen Piper

Usein Oulusta Kuusamoon autoillut Taipale yllättyi suuresti upeasta Koitelinkoskesta aivan Oulun kupeessa:

– Usein Oulusta lähtiessä en ole edes tajunnut Kiiminkijoen ylitystä. Nyt tietä ylittäessä tulen näkemään ainoastaan Koitelin suuret kuohut. Alue on visuaalisesti erittäin kaunis kallioiden ja kivien rytmittämän kosken takia. Myös värit pohjolassa keskikesällä ovat todella vehreitä ja voimakkaita.

Palovartijan jalanjäljillä – Rokua Geopark
Palovartijan jalanjäljillä – Rokua Geopark
Kuva: Adam Eronen Piper

– Rokua Geoparkista meillä kenelläkään ei ollut minkäänlaista käsitystä ennakkoon. Ihan kuin olisi ajanut metsään, jossa kaikki hälinä ympäriltä olisi unohtunut ja ajatukset kelluisivat kesäisesti täynnä tyhjyyttä valmiina vastaanottamaan uusia ideoita. Lopputulemana fillaroimme öisessä metsässä, kiipesimme usean kerran palovartijan torniin ja kuuntelimme metsän äänettömyyttä, Taipale kertoo.

Pohjolan rengastieltä opittua

Taipaleen ja hänen ystäviensä rengastiekokemus oli vauhdikas ja helteinen. Reissujengi koosti muutaman tärpin. Niillä mistä tahansa roadtripistä voi saada entistä enemmän irti.

 1. Helppous edellä – anna muiden tehdä suunnittelutyö ja hyödynnä parhaat vinkit. Me hyödynsimme Pohjolan rengastien elämystuotteita ja VisitOulun keräämiä vinkkejä. Se kannatti. On helppoa, kun voit vain siirtyä paikasta toiseen, eikä kaikkea tekemistä tarvitse etsiä matkan aikana.
 2. Sauno ja ui - etsi rengastien kierroksille erilaisia saunoja ja uimapaikkoja. Mitä monipuolisempia paikkoja löytää, sitä hauskemmaksi reitti muodostuu. Me esimerkiksi kävimme 1800-luvun saunassa Raahessa, kylpylän höyrysaunassa Rokua Geoparkissa ja saunassa tunturin huipulla Syötteellä. Uitiin meressä, järvessä ja poreammeessa.
 3. Kylmää juomaa - pidä huoli, että saatavilla on koko ajan ruokaa ja juomaa, sillä aikuisellekin voi tulla kiukku. Asuntoautossa kannattaa panostaa laadukkaaseen ja suureen jääkaappiin. Osassa voi olla pakastinkin. Lokerot kannattaa ajon ajaksi täyttää esimerkiksi alkoholittomalla bissellä, kivennäisvedellä ja smoothieilla. Takakontissakin toimii viileäboksi.
 4. Anna itsellesi aikaa - yhdellä extrapäivällä saat rentouduttua moninkertaisesti enemmän. Me kiersimme Pohjolan rengastien muutamassa päivässä. Kesästä saa paljon enemmän irti, kun antaa itselleen aikaa rauhoittua. Lisää kierrokseesi yksi päivä extraa, vaikket sitä alunperin suunnitellut tarvitsevasi. Tuona aikana voit vain olla tai keskittyä sellaiseen seikkailuun, jota et olisi osannut ennen matkaa käsikirjoittaa!
Luonto kaupungissa - Oulu
Luonto kaupungissa - Oulu
Kuva: Adam Eronen Piper
Linnut - Liminka
Linnut - Liminka
Kuva: Adam Eronen Piper
Wanha Raahe
Wanha Raahe
Kuva: Adam Eronen Piper
Alkutarinoita - Kempele
Alkutarinoita - Kempele
Kuva: Adam Eronen Piper
Hailuotolainen
Hailuotolainen
Kuva: Adam Eronen Piper

Helppouden maksimointia

– Kun reissukuvia katselee näin jälkikäteen, tajuaa kuinka paljon lomalla arvostaa helppoutta. Liittyy se sitten reittisuunnitteluun, sääennusteisiin tai aktiviteetteihin. Reissulla parasta oli ehdottomasti se, ettei aamiaispöydässä tarvinnut pohtia ja googlailla, minne seuraavaksi auton nokan kääntää. Se oli tiedossa jo ensimmäisenä aamuna. Samalla pysähdykset matkan varrella oli helppo tehdä, kun tiesi milloin ajourakka on ohi. Näinkin suurella porukalla matkaaminen on paljon miellyttävämpää, kun kenenkään ei tarvitse olla matkanjohtaja. Itse voi keskittyä vain ihastelemaan suomalaisia maisemia, valitsemaan parhaimpia biisejä ja pitämään matkajuomat kylminä, Taipale päättää.

Auringonnoususta sen laskuun
Auringonnoususta sen laskuun
Kuva: Adam Eronen Piper
Info

Pohjolan rengastie

 • Oulun seudun yhteinen kotimaan matkailun uusi kiertomatka, joka sisältää useita erilaisia reittivaihtoehtoja ja kymmeniä matkailuyritysten tarjoamia elämystuotteita eri puolilla aluetta.
 • Avattu kesäkuussa 2021
 • Rengastien koko pituus noin 900 kilometriä
 • Kattaa yhdeksän eri matkailualuetta Oulun seudulla: Oulun kaupunki, Syöte, Rokua Geopark, Kalajoki, Raahe, Liminka, Kempele, Ii ja Hailuoto.
 • Reittikokonaisuus kulkee läpi 16 suurjoen, Perämeren rannikon, jääkauden muovaaman luonnon sekä Suomen eteläisimmän tunturialueen.
 • Alueen yhteydessä kymmeniä erilaisia reittejä, jotka soveltuvat ajettavaksi moottoriajoneuvoilla, pyöräillen ja patikoiden.
 • Heinäkuussa tarjolla päiväretkiä Oulusta alueen eri matkailukohteisiin.
 • Alueelle on hyvä saavutettavuus myös julkisilla liikenneyhteyksillä.

www.pohjolanrengastie.fi

Daniel Taipaleen kierros Pohjolan rengastiellä oli kaupallinen yhteistyö VisitOulun kanssa.