pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Onko nykyään liian helppo päästä jul­ki­suu­teen?

-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Sosiaalinen media on avannut meille kaikille portin koko maailmaan. Nykyään on helppoa nousta viraaliksi vaikkapa Tiktokissa, joka taitaakin olla tällä hetkellä yksi suosituimpia sovelluksia. Julkaistut videot voivat päätyä ehdotetuksi ihan kenelle tahansa, vieläpä älyttömän helposti ja julkaisijan seuraajamäärä saattaa räjähtää yhdessä yössä.

Onkohan siis ihmekään kun kuulee usein sitä, ettei somevaikuttajan työ ole oikeaa työtä? Varmastihan se on oikeaa työtä ja rankkaakin kaiken sen arvostelun keskellä, mutta tuntuu, että ihmiset jotka ovat oikeasti tehneet työtä julkisuutensa eteen, hukkuvat nyt niiden Tiktokin yhden videon ihmeiden joukkoon.

En haluaisi vähätellä ketään tai mitään, mutta on hyvin mahdollista, että osa ihmisistä on aikanaan halunnut julkisuuteen esimerkiksi ajaakseen jotain asiaa, mikä itselle on tärkeää, sillä onhan se tunnettuna helpompaa saada äänensä kuuluviin. Yhteen väliin kuuli myös jatkuvasti sitä kuinka joka toinen sometähti teki levytyssopimuksia.

Taktistahan se on. Kun seuraajia löytyy jo valmiiksi, on helppo julkaista yhtäkkiä musiikkia tai siirtyä Tiktokista Youtubeen, kun ne seuraajat tulevat perässä. Tavallaan siis fiksua, mutta harva varmaan tulee ajatelleeksi kuinka paljon vaikkapa tietyt artistit ovat tehneet työtä tullakseen tunnetuiksi nimenomaan siitä, mistä oikeasti pitävät. Eivät hekään sitä varmaan suosion takia tee, mutta siitähän he rahansa saavat.

Nykymaailman pikkujulkkikset ovat saaneet tuonkin lauseen kuulostamaan valheelta. Ei tietenkään suosion takia. Kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikuttaa oikeasti siltä, että nimenomaan se suosio on tärkein. Ja siis totta, ettei voi saada esimerkiksi vaikuttajayhteistöitä tai mainostuloja mistään ilman seuraajia ja sitä suosiota.

Kun yhtäkkiä jokainen on jonkinlainen julkkis tai ylipäätään somevaikuttaja, oikeasti sillä elantonsa tienaavat jäävät jalkoihin ja tavallaan arvostus heitä kohtaan laskee, kun kuvitellaan että se on niin helppoa. Että ei tarvitse opiskella tai tehdä elämällä mitään vaan julkisuus on muka helppoa rahaa. Periaatteessa polku siihen on poljettu valmiiksi oikeasti kovaa työtä tehneiden ihmisten toimesta. Tehdään rahaa sillä mihin joku muu on tehnyt valmiin kaavan.

Kuinka ihmiset nykyään ohittavat oikean elämän kun kyttäävät omia seuraajiaan ja tykkäyksiään, murehtivat vihakommentteja, mutta samaan aikaan yrittävät saada lisää niitä seuraajia, kun voisi käyttää sen saman ajan ystäviin ja asioihin joista oikeasti pitää ja joita osaa. Koulunkäyntiin. Työntekoon. Ei koeta enää tarvetta kehittää taitoja tai ideoita mitä itsellä jo on, vaan heitetään pyyhe kehään kun sitä rahaa voi tehdä niillä mainoksillakin.

Tubettajat, artistit ja muut vastaavat todella ansaitsevat paikkansa. Tekevät tosissaan töitä sen eteen mistä pitää, eikä vain koska se olisi muka helppoa. Sen lisäksi, että he tekevät mistä tykkäävät, he jakavat sen ilon muille ja siinä ei ole mitään väärää. Kunhan heille annettaisiin tilaa, eikä pilattaisi sitä työnteon merkitystä sillä, että joka toinen vastaantuleva ihminen olisi jollain tapaa julkkis.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.