Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko mök­ki­läi­nen asun­no­ton?

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hyväksyi 2013 Hämeenlinnan hallinto-oikeuden (HaO) edellisvuotisen päätöksen, jonka mukaan kunnan rakennusviranomaisen vapaa-ajan asunnossa vakinaisesti asuville asettama uhkasakko asumisen lopettamiseksi oli pysytetty. Väestörekisterikeskus (VRK) antoi KHO:n päätöksen jälkeen maistraateille menettelytapaohjeen, jonka mukaan vapaa-ajan asuntoihin muuttavat tuli rekisteröidä väestötietojärjestelmään (VTJ) ”vailla vakinaista asuntoa” olevien ryhmään. Näin on meneteltykin ja asunnottomien ryhmään on kirjattu tuhansia kansalaisia, Lapissakin satamäärin.

HaO on 2018 antanut lainvoimaisen päätöksen, jonka ydinsisältö on, että kotikuntalain 9a §:n 1 momentin sanamuodon mukaan henkilö voidaan merkitä vailla vakinaista asuntoa olevaksi vain, jos hänellä ei ole asuntoa lainkaan. HaO kumosi tällöin maistraatin tekemän päätöksen, jossa vapaa-ajan asuntoon muuttanut oli kirjattu ”vailla vakinaista asuntoa olevien” ryhmään ja palautti asian maistraatille asuinpaikkamerkinnän korjaamiseksi.

Kyseistä henkilöä koskeva asuinpaikkamerkintä lienee korjattu, mutta muutoin ei Digi- ja väestötietovirastoksi muuttunut VRK näytä reagoineen päätökseen mitenkään.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.