Päivien lyheneminen: Mi­nuut­ti mi­nuu­til­ta kohti kaa­mok­sen sineä –  katso ani­maa­tios­ta miten päivä lyhenee nyt Lapissa

Kolumni: Ennen ko­din­hoi­ta­jat rien­si­vät hätiin, kun perhe joutui pulaan – nyt apua saa vain jos osaa vaatia

Palkinnot: Lapin Kansa on vuoden Mes­tis-me­dia

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Onko ky­sees­sä hal­li­tuk­sen jal­li­tus?

Ay-liike suunnittelee jo mielenilmauksia Orpon hallitusta vastaan. Vastaavia nähtiin viimeksi, kun vallassa oli Sipilän hallitus.
Ay-liike suunnittelee jo mielenilmauksia Orpon hallitusta vastaan. Vastaavia nähtiin viimeksi, kun vallassa oli Sipilän hallitus.
Kuva: Maisalmi Joel

Hallitusohjelma ei arvosta palkansaajia vähääkään. Kaikki työntekijäpuolen toiveet ovat lentäneet roskakoriin, kun taas Suomen yrittäjien ja työnantajapuolen toiveet on toteutettu sellaisenaan. Työelämäuudistukset ovat työntekijöiden näkökulmasta katsottuna todella tylyä luettavaa.

Hallitus käytännössä ajaa alas ansiosidonnaisen työttömyysturvan vaikeuttamalla pääsyä ja leikkaamalla sitä rajusti sekä poistamalla lapsikorotukset. 57-vuotiaiden ja sitä iäkkäämpien työttömyyssuojaverkot poistetaan.

Erityisen kovalla kädellä esitykset koskevat alle 50 hengen työpaikkoja. Niiltä poistetaan yt-lain velvoitteet ja neuvotteluajat puolitetaan. Lomautuksiin turvautuva työnantaja maksaa nyt palkan kuuden viikon neuvotteluajalta ja kahden viikon lomautusilmoitusajalta. Muutosten jälkeen palkanmaksu katkeaa viikon ilmoitusajan jälkeen alle 50 työntekijän yrityksissä.

Sivistyneissä demokratioissa on lakko-oikeus, jota on käytetty viimeisenä keinona puolustaa työntekijöiden oikeuksia. Hallitus on poistamassa ja rajoittamassa tätä. Pienetkin protestit halutaan estää korottamalla lakkosakkoja järjettömälle tasolle sekä luomalla työntekijöille jopa 200 euron sakon protestiin osallistumisesta.

Kun lakko-oikeus on viety, on helppo viedä työntekijöiltä loputkin oikeudet heikentämällä tes-järjestelmää. Työpaikoilla voidaan sopia lähes mistä vain, kunhan sopijaosapuolena on koulutettu luottamusmies – sopimukset ovat hyödyttäneet sekä työnantajaa että -tekijää. Hallitus haluaa sopijaksi luottamusvaltuutetun tai muun, käytännössä siirrytään varsinkin pienimmillä työpaikoilla työnantajan saneluun.

Enintään vuoden määräaikaista työsuhdetta työnantajan ei tarvitse perustella. Tulevaisuudessa monilla aloilla on tarjolla pelkkiä määräaikaisuuksia. Vakituisesta työsuhteesta, mille elämä rakennetaan, saa vain haaveilla. Potkulain myötä pienikin rike, vaikka myöhästyminen, voi olla työnantajasta syy päättää työsuhde. Myös ensimmäinen sairaspäivän palkattomuus käy kipeää.

Vaalitulos on sellainen kuin kansa halusi, mutta puhuttiinko ennen vaaleja, että tällaista on duunarille tarjolla? Ei taidettu. Onko kyseessä ”jallitus” varsinkin suurimman ”työväenpuolueen" osalta?

Kirjoittaja toimii pääluottamusmiehenä Outokummun Tornion tehtailla.