pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Onko ay-lii­ke enää yleis­hyö­dyl­li­nen?

Ay-pomojen uho tuntuu olevan suuri. Tilanne on uusi, sillä ”omat puolueet ” sdp ja vasemmistoliitto eivät olekaan vallankahvassa. Olisiko ajatuksissa pelko, että ammattiyhdistysten vaikutusvalta on rapistumassa? Jäsenmäärä vähenee jatkuvasti.

Syy tähän saattaa olla se, että vaikka liitot ovat vasemmiston vallassa, suuri määrä jäsenistöstä ei jaa vasemmistoaatetta. Vuosien varressa ay-liike on saanut liitoilleen kiristämällä etuja, jotka sille eivät kuulu. Onko se enää yleishyödyllinen ajaessaan vähenevän jäsenistönsä etua?

Jos ay-liikkeen yleishyödyllisyys on kyseenalaista, olisiko aika poistaa heidän bisnestensä verovapaus? Se vääristää kilpailua, eikä kuulu edunvalvontaan mitenkään.

Ennen kaikkea ay-liikkeen verovapaa vuokra-asuntobisnes tulisi saattaa samalle viivalle yksityisen vuokranantajan kanssa. On käsittämätön rahastusautomaatti, jossa jäsenmaksuilla hankituilla varoilla asunnot vuokrataan kalliiseen hintaan niiden rahoittajille, ja tuotto on valtion tavoittamattomissa. Pahimmassa tapauksessa maksatetaan vielä asumistukea vuokralaiselle, jolloin vinoutuma kasvaa entisestään.

On aika lopettaa ay-jäsenmaksun verovähennysoikeus, kun kansalaisten demokratiaa ei kunnioiteta edes valtiollisissa vaaleissa. Työttömyyskassa verovähennys tulee säilyttää ja perustaa kaikille työssä käyville yhteinen työttömyysvakuutus.

Olisiko aika katsoa länsinaapuriin? Ruotsalaiset jotenkin vaan ymmärtävät sen, miten ei todellakaan voi toimia. Laittomien lakkojen kenraalit joutuvat siellä henkilökohtaisesti miljoonien vastuuseen johtamiensa laittomuuksien aiheuttamista vahingoista. Siksi Ruotsissa ei olekaan laittomia lakkoja. Yrittäjät ja muut sijoittajat voivat luottaa siihen, että liiketoimintaa voi tehdä ilman laittomia yllätyksiä. Ruotsin toimintamallia kutsutaan demokratiaksi.

Suomen ammattiyhdistyksen on korkea aika muuttua. Laittomuudet eivät voi nykyaikana enää kuulua toiminnan keinovalikoimaan.