Kolumni: Ro­va­nie­men kau­pun­gin­hal­li­tuk­sen pitää estää ve­ro­va­ro­jen kaap­paus lait­ta­mal­la kylien säätiö ruotuun

Sää: Lapissa vii­kos­ta on tulossa märkä ja ma­ta­la­pai­nei­nen – "Paras mah­dol­li­suus lumi- ja rän­tä­sa­tee­seen on Kä­si­var­res­sa"

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Omis­ta­ja­oh­jaus on rikki

Kaikki muistavat isot taloustapahtumat, missä Suomi valtiona on yhtiöiden omistajana ollut mukana – Soneran miljardiluokan ”hyvien ilmojen” oston Saksasta, Kemiran sekoilut kun se ensin osti Hollannista vanhan tekniikan lannoitetehtaan ja sitten koko Kemira myytiin norjalaiselle Yaralle, massa- ja paperitehtaiden lopetukset Suomessa, Digitaalinen ja Carunan verkkojen myynnin ulkomaisille sijoittajayhtiöille, Nesteen investoinnit ulkomaille, Fortumin Uniper-oston Saksasta sekä viimeisenä Uniperin ja Fortumin tukemiseen vaaditut yli kymmenen miljardin sijoitukset/takuut.

Kaikissa näissä yhteistä on ollut, että valtio on kärsinyt kymmenien miljardien tappiot. Samalla on menetetty omaisuutta, perusturvaa ja huoltovarmuutta. Toinen yhteinen nimittäjä on ollut aina, että hallituksen omistajaohjaus on pettänyt tai vähintäänkin se ei ole toiminut. Syynä on ollut kansainvälisen yritysmaailman vieraus, välinpitämättömyys tai tietämättömyys.