Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Oman kylän pojan paluu – Simo Roiha aikoo joh­dat­taa RoPSin ta­kai­sin Veik­kaus­lii­gaan

RoPSin kausi miesten Ykkösessä starttaa tulevana sunnuntaina. Joukkueen riveihin palannut "Super-Simppa" suhtautuu alkavaan kauteen levollisin mielin.

Keskushyökkääjä Simo Roiha tekee paluun Rovaniemen Palloseuraan. Nyt hän on yksi kokeneimmista pelaajista ja kuuluu joukkueen kapteenistoon.
Keskushyökkääjä Simo Roiha tekee paluun Rovaniemen Palloseuraan. Nyt hän on yksi kokeneimmista pelaajista ja kuuluu joukkueen kapteenistoon.
Kuva: Jussi Leinonen

– Kyllä paluu takaisin kotiin tuntui todella hienolta ja tunteikkaalta. RoPS on todella lähellä sydäntäni ja katsoin joukkueen kaikki pelit myös Kokkolan reissullani, Rovaniemen Palloseuran keskushyökkääjä Simo Roiha kertoo.

Nyt 30-vuotias Roiha on FC Lynxin kasvatti, joka on pelannut koko uransa rovaniemeläisissä joukkueissa, lukuun ottamatta kahden vuoden reissuaan Kokkolan Pallo-Veikoissa. Kauden 2019 KPV pelasi Veikkausliigassa ja tipahti viime sesongiksi Ykköseen.

Debyyttinsä RoPSin edustusjoukkueessa Roiha teki kaudella 2012. Tuolloin Kari ”Piikkiön Oraakkeli” Virtasen luotsaama huippujoukkue oli jo varmistanut nousunsa Veikkausliigaan. Roiha juhli Veikkausliigan hopeamitaleja 2015 ja 2019.

Monet vuodet ”Super-Simppa” oli Aleksandr ”Boris” Kokon tarpeellinen ja luotettava varamies. Sentteri, joka lunasti kannattajien suosion peräänantamattomalla asenteellaan ja taistelutahdollaan. Työmoraalilla, joka korvasi joitakin taidollisia puutteita, mutta ennen kaikkea monilla isoilla ja ratkaisevilla maaleillaan.

Kokkolasta palaa rauhoittunut pelaaja

Alkavalla kaudella Roihan asema RoPSissa on erilainen kuin aiemmin. Nyt hän on yksi nuoren joukkueen kokeneimmista pelaajista ja kuuluu kapteenistoon.

– Totuin tähän tilanteeseen jo Kokkolassa, jossa joukkue oli myös nuori. Nyt minun on johdettava nuoria pelaajia esimerkilläni, opetettava ja neuvottava. Nuori pelaaja tarvitsee paljon ohjausta, Roiha kertoo.

Kokkolan reissuun Roiha on tyytyväinen.

– Vaikka menestys oli heikkoa, minulle teki hyvää pelata välillä muuallakin.

RoPS saa takaisin tutun pelaajan.

– En ole juuri pelaajana muuttunut, ehkä hieman rauhoittunut, ”Simppa” nauraa.

Lue myös: Kulma: RoPSin kausi alkaa sunnuntaina – lunastaako joukkue pikaisen paluun parrasvaloihin?

"Sarjanousu täytyy olla tavoitteemme"

Roiha on ollut talvikauteen tyytyväinen ja kokenut sotaratsu odottaa alkavaa sarjakautta levollisin mielin. Surullisen viime kauden jälkeen sarjaporrasta alempana nähdään taas voittava RoPS.

– Sarjanousu täytyy olla meidän tavoitteemme. Pelimme ei ole vielä aivan valmista, mutta viimeisten palasten loksahtaminen kohdalleen on aivan pienestä kiinni. Ainoat ongelmat meillä ovat hyökkäyskolmanneksella, emmekä saa luotua vielä riittävästi maalintekotilanteita, sentteri analysoi.

Päävalmentaja Mikko Mannilan valmennustapa miellyttää Roihaa.

– Mikko on ollut jopa positiivinen yllätys. Erittäin moderni valmentaja, joka ajattelee jalkapalloa hyvin pitkälle samalla tapaa, kuin minäkin. Hän huomaa nopeasti heikkoutemme ja on taitava tekemään korjausliikkeitä. Myös kakkoskoutsi Olli-Pekka Piisilä tekee hyvää työtä.

RoPSin Simo Roiha lähtee luottavaisin mielin alkavalle ottelukaudelle. Hänen mukaansa joukkue on vahva, vaikka haasteitakin löytyy.
RoPSin Simo Roiha lähtee luottavaisin mielin alkavalle ottelukaudelle. Hänen mukaansa joukkue on vahva, vaikka haasteitakin löytyy.
Kuva: Pekka Aho

Roiha arvio RoPSin pahimmiksi kilpailijoiksi Turun Palloseuran ja KPV:n.

– Toki tilanne on vaikea arvioitavaksi, koska koronan seurauksena pelejä on vähän alla ja joukkueet ovat rakentuneet myöhään.

RoPSin ryhmän Roiha näkee vahvaksi.

– Meillä helkatisti taitavia nuoria pelaajia, jotka ovat vakuuttaneet minut upealla pallonkäsittelytaidollaan. Nuoriksi pelaajiksi he ovat myös hyviä tunnistamaan tiloja. Haasteitakin on, suurimpana toisen auttaminen kentällä ja yleensä tämä kehittyy kokemuksen myötä.

Roiha kehottaa katsojia seuraamaan nuorista erityisesti Jussi Niskaa ja Vertti Hännistä.

– Sitten on tietysti Sacha Petshi. Hän on todellinen jokerikortti. Todella kova pelaaja ja ammattimies. Hän on pirun hyvä pallon kanssa ja edes harjoituksissa ei tiedä, minkä taikatempun mies seuraavaksi tekee, mutta aina ne ovat positiivisia juttuja, Roiha kehuu ranskalaista puolustavaa keskikenttäpelaajaa.

Ensimmäiset pelit ratkaisevat kauden suunnan

Haastatteluhetkellä oli vielä epäselvää, pääseekö yleisö katsomoihin toukokuussa. Tiistaina aluehallintovirasto päätti, että RoPS voi ottaa Keskuskentän kotiotteluihin 400 katsojaa.

– Seurojen taloudella olisi tosi tärkeää, että yleisö palaisi lehtereille. Yleisö on osa jalkapallon viihdepakettia. Odotan todella innolla, sitä hetkeä, kun pelataan taas normaalista. Se voi tuntua jopa oudolta, kun ei enää kuulekaan, mitä pelikaveri sanoo ja katsomosta kuulee hyviä letkautuksia.

Roiha korostaa heti ensimmäisten pelien merkitystä.

– Usein ne antavat suunnan koko kaudelle. Hyvä alku pistää hyvän draivin päälle, joka voi kestää koko kauden. Kova pettymys heti alkuun voi taas vetää maton koko joukkueen jalkojen alta.

Lopuksi tärkein kysymys. Missä Simo Roiha pelaa kaudella 2022?

– RoPSissa Veikkausliigaa, keskushyökkääjä painottaa.

RoPS – Mikkelin Palloilijat, miesten Ykkösen ottelu Keskuskentällä sunnuntaina 9.5. klo 18.30.

Kuka?

Simo Roiha, 30

RoPSin keskushyökkääjä, joka pystyy pelaaman myös laidalla ja kymppialueella.

Aiemmat seurat: FC Lynx, FC Santa Claus AC, KPV

Ottelut/maalit Veikkausliigassa: 128/22

Ottelut/maalit Ykkösessä: 18/2

Ottelut/maalit Suomen Cupissa: 26/15

Viralliset ottelut/maalit RoPSissa: 123/30

Saavutukset: Veikkausliigan hopeaa 2015, 2018, Ykkösen mestari 2012.