Ulkomaat: Boris Johnson eroaa kon­ser­va­tii­vi­puo­lueen joh­dos­ta, jatkaa pää­mi­nis­te­ri­nä syksyyn

Kulttuuri: Ro­va­nie­mi vah­vas­ti esillä Antti Tuiskun sta­dion­kei­koil­la syk­syl­lä

Kolumni: En muista, että olisin koskaan tun­te­nut tar­vet­ta suu­ko­tel­la tun­te­mat­to­man ihmisen kättä kadulla – en ku­vit­te­le, että miehet ovat ole­mas­sa vain minua varten

Pääkirjoitus

Olym­pia­tu­li palaa le­pat­taen

-
Toimituksesta

Kiitos Iivo Niskanen, kiitos Kerttu Niskanen, kiitos Joni Mäki. Kiitos suomalaisittain mielenkiintoisista kilpailuista. Maastohiihto sai teidän ansiosta lisää seuraajia ja toivottavasti myös lisää harrastajia.

Ennen Iivon mitalia Pekingin olympiakisoissa on nostettu esiin Kiinan ihmisoikeudet, korona ja jääkiekko. Tärkeitä aiheita toki nämäkin.

Urheilijat joutuvat ikävään tilanteeseen, kun heidän pitäisi ottaa kantaa uiguurien kohtaloon Kiinassa. Moni ei otakaan, vaan haluaa keskittyä pääasiaan eli itse urheiluun. Uskoakseni urheilijoilla ei ole ollut edes aikaa tai kiinnostusta perehtyä  kovinkaan syvällisesti uiguurien tilanteeseen. Ihmisoikeuksiin yleisellä tasolla varmasti kaikilla on jotain sanottavaa.

Pekingin olympiakisoista piti tulla kaikkien aikojen jääkiekkokisat, kun NHL:n pelaajat olivat tulossa mukaan maailman kovatasoisimpaan turnaukseen. Suomalaisia pelaajia on NHL:ssä tällä kaudella niin paljon, että jo heistä saisi kasaan kaksi eri joukkuetta. Ei tullut edes yhtä, kun koronavirustilanne äityi Pohjois-Amerikassa hyvinkin pahaksi.

Olympiakulta ratkaistaan ilman NHL:ää terveiden pelaajien kesken. Suomen kapteeni Marko Anttila pääsi tiistaina koronakaranteenista. Säännöt ovat Kiinassa tiukat, mutta toivottavasti ne ovat myös tasapuoliset.

Jääkiekko oli naisten puolella kuuma puheenaihe  jo ennen kisoja. Päävalmentaja Pasi Mustonen ei huolinut yhtä maailman parasta maalivahtia Noora Rätyä Pekingin kisakoneeseen. Taustalta paistaa läpi Rädyn kieltäytyminen Calgaryn MM-kisoista vuosi sitten. Rädyn mielestä hän ei ollut henkisesti, fyysisesti tai pelillisesti MM-kunnossa.

Ehkäpä Mustonen halusi muistuttaa entistä ykkösveskariaan, että hän valitsee olympiajoukkueen. Ei Rätykään olisi voinut tuoda Suomelle pisteitä amerikkalaisia ja kanadalaisia vastaan käydyissä alkusarjan otteluissa. Tappionumerot olisivat olleet jonkin verran pienemmät. Nyt tilanne on se, että sekä Mustonen että Räty seuraavat otteluita tv:n välityksellä. Mustonen joutui palaamaan Suomeen perhesyiden vuoksi USA-tappion jälkeen.

Mustosen ja Rädyn lisäksi suomalaisten pitää muistaa, että meidän yhteinen yle ei näytä olympiakisoissa Suomen naisten ja miesten jääkiekko-otteluita. Ne näkyvät TV5-kanavalla. Talviolympialaisten jääkiekko-otteluiden tv-oikeudet omistaa Discovery.

Urheilun veikkaaminen on mielenkiintoista ja vaikeaa. Iivo ottaa tietenkin mitalin perinteisen hiihdon 15 kilometrillä, vähintään hopeisen. Hiihdossa epävarmuustekijä on aina suksen toimivuus. Krista Pärmäkoski ja Kerttu Niskanen ovat myös pertsalla vahvoja. Yhdistetyssä Ilkka Herolan pahimpia kilpakumppaneita on ulkona kisoista koronan vuoksi. Kyllä jompikumpi lätkäporukoistakin pelaa itsensä mitaleille.

Ennen Iivon mitalia Pekingin olympiakisoissa on nostettu esiin Kiinan ihmisoikeudet, korona ja jääkiekko.