Jääkiekko: RoKi Hockey sai ison omis­ta­jan Sveit­sis­tä – EHC Klo­te­nin osa­omis­ta­ja Mike Schälch­li on Lapin ystävä

Pääkirjoitus: Venäjä jatkaa hyb­ri­di­ope­raa­tio­taan Suomen rajalla niin kauan kun se katsoo hyö­ty­vän­sä siitä

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Olli Ojanaho neljäs EM-ki­so­jen kes­ki­mat­kal­la Rak­ve­res­sa

Helsinki/Rakvere
Olli Ojanaho suunnisti neljänneksi EM-kisojen keskimatkalla.
Olli Ojanaho suunnisti neljänneksi EM-kisojen keskimatkalla.
Kuva: Mika Ilomäki/SSL

Venla Harju suunnisti kolmeen päivään toisen mitalinsa lajin EM-kilpailuissa Viron Rakveressa. Torstaina Harju juhli pitkän matkan mestaruutta, ja lauantaina hän oli kolmanneksi nopein naisten keskimatkalla. Miesten keskimatkalla Olli Ojanaho oli neljäs.

– Eipä se tuo mitään helpotusta, jos on edellisen voittanut. Sain pidettyä ajatukset hyvin keskimatkassa, sillä tiedossa oli vaativa kilpailu, Harju kertoi Suunnistusliiton tiedotteessa

5,3 kilometrin radalla ylivoimainen voittaja oli Sveitsin Simona Aebersold, jolle Harju hävisi 2 minuuttia ja 50 sekuntia. Viron Evely Kaasiku yllätti kotikisoissaan hopeallaan.

Harjun mukaan matkalle mahtui yksi virhe ja yksi hitaampi reitinvalinta.

– Joku virhe on aina arvokisojen keskimatkalla tullut. Yhdellä rastivälillä vähän herpaannuin omasta tekemisestä, ja oli vaikea lukea itsensä kiinni kartalle. Olen kuitenkin todella tyytyväinen, että maltoin suunnistaa tarkasti vaikeimmissa kohdissa, Harju kertoi.

EM-kilpailut päättyvät sunnuntaina viesteihin. Harjun mukaan Suomella on hyvät menestysmahdollisuudet.

– Illalla katsellaan kisamaaston vanhoja karttoja ja mietitään, miten radat voisivat kulkea. Luultavasti viestissäkin nähdään virheitä, Harju ennakoi.

Pitkällä matkalla pronssille suunnistanut Marika Teini oli lauantaina pitkään Harjun edellä, mutta virhe vajaa kilometri ennen maalia pudotti hänet viidenneksi.

Ojanaho suunnisti neljänneksi

Miesten 6,3 kilometrin kilpailussa Ruotsi nappasi kolmoisvoiton. Albin Ridefelt kukisti Anton Johanssonin 17 sekunnilla, ja Gustav Bergman otti pronssia 37 sekuntia voittajan takana.

Rovaniemellä suunnistusoppinsa saanut Olli Ojanaho suunnisti hienosti neljänneksi. Suuret virheet välttäneen suomalaisen ero voittajaan oli 2.05 ja hän oli tyytyväinen suoritukseensa.

– Onnistuin noudattamaan omaa taktiikkaani. Suunnistus oli hallinnassa koko ajan ja pidin katseen ylhäällä. Näissä maastoissa on tärkeä löytää edellisten kilpailijoiden tekemät urat, sillä ne nopeuttavat huomattavasti etenemistä. Aikatappiota voi tulla, vaikka GPS-jälki näyttää hyvältä, mutta ei löydä hyviä väyliä rastiväleillä, Ojanaho kertoi kisastaan.

Mitaleilta putoaminen ei jäänyt kaivelemaan.

– Ero mitalisijoihin oli selvä, enkä mielestäni menettänyt suuresti aikaa missään, vaikka tarkkaan en ole ehtinyt vielä väliaikoja analysoida, Ojanaho totesi.

Naisten tavoin myös Suomen miehet saavat jalkeille iskukykyiset viestijoukkueet.

– Hyvillä mielin voi lähteä huomiseen. Kokonaisuutena olemme onnistuneet näissä kisoissa ja kaikilla Suomen joukkueilla on onnistuessaan mahdollisuudet hyvään sijaan. Pitää vielä kerran taistella ja suunnistaa hyvin, Ojanaho ennakoi sunnuntaita.

Miika Kirmula suunnisti toiseksi parhaana suomalaismiehenä seitsemänneksi 2.27 voittajan takana.

Sunnuntain viestissä suunnistetaan kolme osuutta, ja kukin maa saa asettaa kisaan kolme joukkuetta.

EM-kilpailut, keskimatkat:

Naiset: 1) Simona Aebersold Sveitsi 35.40, 2) Evely Kaasiku Viro 1.27 minuuttia jäljessä, 3) Venla Harju Suomi –2.50, 4) Ane Dyrkorn Norja –3.17, 5) Marika Teini Suomi –3.29, ...muut suomalaiset: 11) Miia Niittynen –5.30, 13) Enni Jalava –6.05, 17) Anu Tuomisto –7.05, 31) Veera Klemettinen –11.43, 33) Ina Westerlund –13.05.

Miehet: 1) Albin Ridefelt Ruotsi 35.40, 2) Anton Johansson Ruotsi –0.17, 3) Gustav Bergman Ruotsi –0.37, 4) Olli Ojanaho Suomi –2.05, 5) Eskil Kinneberg Norja ja Loic Cabern Ranska –2.19, 7) Miika Kirmula Suomi –2.27, ...muut suomalaiset: 25) Aaro Aho –5.34, 38) Joni Hirvikallio –7.37, 41) Samu Heiska –8.26.

EM-kilpailut päättyvät sunnuntaina viesteihin.