Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

mainos : Syys­mark­ki­na­tar­jous, Lapin Kansa Digi 2,99 €/viik­ko. Tilaa tästä.

Öl­jy­vä­ri­maa­lauk­set sopivat maa­seu­dun mil­jöö­seen

Kurvilan talli-galleria ja Ala-partasen maalaukset keskustelevat.

Jouko Alapartasen teokset sopivat maalaisgalleriaan. Pekka Köngäs rakensi tilalleen aittagallerian.
Jouko Alapartasen teokset sopivat maalaisgalleriaan.
Jouko Alapartasen teokset sopivat maalaisgalleriaan.

Noin puolimatkassa Kemistä Rovaniemelle Tervolan Louella kääntyy nelostieltä Kurvilanperäntie. Tien risteyksessä on käsin maalattu kyltti, jossa lukee ”Taidenäyttely ja kesäkahvila, 2 km”. Kapea hiekkatie ylittää ensin junaradan ja mutkittelee sitten peltojen halki. Lampaat täplittävät niittyjä tien molemmin puolin. Puiset kaiteet reunustavat kapeaa siltaa, jota pitkin ylitetään Kemijoen uoma Louesaareen.

– Tämä on Louepudas. Sitä sanothan puthaaksi, kö täsä vesi niinkö hairahtuu sivuraitheile joesta. Tämä silta jää aina kevväilä veen alle, autossa kyytiläisen paikalla istuva mummo tietää.

Takapenkillä matkustavan teinin puhelin on tipahtanut syliin.

Vedessä sillan molemmin puolin kukkivat ulpukat ja lumpeet. Rantaa kirjovat horsmien tiheät kukinnot, valkeat tuoksuangervot kurottelevat miltei poutapilviin saakka. Lehmät laiduntavat saaren niityillä. Tien päässä läikkyy Kemijoen kirkas vesi siististi hoidetun Peräpohjalaisen lypsytilan rakennusten välistä. Tilan nimi on Kurvila.

Kaikki lähti vitsistä

Pihassa tulijoita vastaan lennähtävät lukuisat pääskyset. Isäntä Jukka Pekka Köngäs nostaa kättä navetan ovelta. Hänellä on vetävä askel ja aikaa jutella ja kertoa kuulumisia.

Saamme kuulla Louen olevan vireä kylä, jossa on monenlaista yritystoimintaa. Täältä löytyvät muun muassa kuohuviini- ja jäätelötehtaat. Tällä kertaa olemme kuitenkin tulleet katsomaan Kurvilan tilan talligalleriaan kesäkuussa avattua taidemaalari Jouko Alapartasen näyttelyä ja itse galleriaa. Mutta mistä ihmeestä isäntä on saanut idean avata kesägallerian lypsytilansa vanhaan puoviin?

– Mie siinä muuan vuosi sitten heitin kirvesmiehelle ihan vitsillä, että tähänhän vois laittaa vaikka taidegallerian. Kun mietittiin, että mitä tälle vanhalle puoville tehdään, ettei tämä päädy varastoksi. Niin kirvesmies ottikin idean tosissaan.

Viime kesänä avatun gallerian tunnelma on rauhallinen ja ikiaikainen, liki harras. Lattiaa peittävät leveät lankut, joiden harmaa maalipinta on rapistunut tyyliin sopivasti. Seinät on jätetty hirsipinnalle. Muutamat galleriassa olevat vanhat esineet kuvaavat tilan historiaa. Isännällä on esineisiin liittyviä muistoja, joita hän kertoo näyttelyvieraille mielellään.

Jouko Alapartasen pääosin suurikokoiset öljyvärimaalaukset istuvat miljööseen hyvin. Ripustus on tarkoin harkittu ja gallerian kohdevalaistus sekä ulkoa tuleva luonnonvalo nostavat maalausten värit esiin kauniisti. Näyttelyn maalaukset osoittavat kunniaa maaseudulle ja sen elämälle. Samalla näyttely on läpileikkaus Alapartasen monipuolisesta taituruudesta alkaen realistisista, liki naturalistisista muotokuvista ja päätyen asetelmien kautta aina yhteiskunnallisesti kantaa ottaviin teoksiin, joissa realistiseen kerrontaan yhdistyy surrealistista, unenomaista tyyliä.

Maaseudun jättämät muistot

Tällä kertaa Alapartasen töiden yhteiskunnallisena sanomana vaikuttaa olevan sekä maaseudun jättämät muistot, talojen autioituminen kuin myös maalaiselämän nostalgisoinnin kyseenalaistaminenkin. Vai mitä muuta edustavatkaan pilvien päällä käyskentelevät lehmät teoksessa Pilviniitty tai sortumaisillaan oleva Peräpohjalaistalo teoksessa Tuonpuoleisten talo?

Muotokuvistaan tunnetulla Alapartasella on näyttelyssä esillä kaksi muotokuvaa kuin esimerkinomaisesti. Näyttelyesitteessä taiteilija kertookin tekevänsä mielellään myös tilaustöitä.

Kaiken kaikkiaan Kurvilan talligallerian ja Jouko Alapartasen maalausten keskinäinen vuoropuhelu on toisiaan kunnioittavaa ja täydentävää. Näyttelyvieraan kannattaa ehdottomasti kavuta myös gallerian yläkertaan johtavat jyrkät portaat. Siellä odottava vaikuttava yllätys on itse koettava. Taide-elämyksen kyytipojaksi kannattaa maistaa tilan omasta maidosta valmistettua raparperijäätelöä, jossa maistuu ihan oikea maito.

Me kolme kesänäyttelyssä käynyttä sukupolvea jäämme mielenkiinnolla odottamaan sekä Jouko Alapartasen tulevia näyttelyitä, että Kurvilan talligallerian seuraavia kesiä. Alapartanen on vahvasti juurruttanut asemansa suomalaisen taiteen kentälle ja samaa toivomme tunnelmalliselle ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaalle Kurvilan talligallerialle; monia tulevia kesiä, lukuisia vieraita, upeita näyttelyitä ja paljon pääskysiä!

Jouko Alapartasen kesänäyttely on avoinna 1.8. saakka ti – su klo 10 – 16 Kurvilan talligalleriassa Louesaaressa osoitteessa Kurvilanperäntie 64.