kolumni: Kahden ikä­krii­sin ris­ti­pai­nees­sa – poden var­muu­dek­si mo­lem­pia

pääkirjoitus: Putinin Venäjä on to­dis­ta­nut ar­vaa­mat­to­muu­ten­sa ja häi­käi­le­mät­tö­myy­ten­sä jo useam­paan kertaan – Suomen on oltava valmis mihin tahansa

Öl­jyn­ja­los­tus­kon­ser­ni Neste maksoi yh­tei­sö­ve­roa noin 227 mil­joo­naa euroa – Katso suu­rim­mat yh­tei­sö­ve­ro­jen mak­sa­jat

Metsäyhtiö UPM:n vuonna 2019 Suomessa maksama yhteisövero oli yhteensä 134 miljoonaa euroa. Finanssialan yhteenlaskettu yhteisöveron määrä nousi hieman ja oli 654 miljoonaa euroa.

Neste maksoi yhteisöveroja yhteensä 226 miljoonaa euroa viime vuonna. Arkistokuva Nesteen Naantalin jalostamolta.
Neste maksoi yhteisöveroja yhteensä 226 miljoonaa euroa viime vuonna. Arkistokuva Nesteen Naantalin jalostamolta.
Kuva: Tatu Lertola

Polttoaineyhtiö Neste maksoi yhteisöveroa viime vuonna eniten Suomessa eli noin 227,7 miljoonaa euroa. Neste Renewable Fuels Oy maksoi yhteisöveroja 118 miljoonaa euroa ja vastaavasti Neste Oyj:n yhteisöverojen määrä oli 108 miljoonaa euroa. Verohallinto julkaisi tiistaina vuoden 2019 yhteisöverotiedot.

Neste Renewable Fuels Oy valmisti ja myi uusiutuvista raaka-aineista valmistettuja uusiutuvia tuotteita, kuten uusiutuvaa dieseliä. Yhtiö on fuusioitu viime syksynä Nesteeseen. Neste on kertonut kaavailevansa Naantalissa sijaitsevan öljyjalostamon lakkautusta.

Yhteisöverolistan kärkipäässä on myös lääkejätti Bayer, joka maksoi 141 miljoonaa euroa yhteisöveroa.

Summa koostuu Espoossa sijaitsevan Bayer Nordic SE:n ja turkulaisen Bayer Oy:n yhteenlasketusta veropotista. Yhtiön Turun tuotantolaitos on yksi maailmanlaajuisesti toimivan Bayerin suurimmista lääketehtaista, jonka tuotteita viedään yli 130 eri maahan. Bayer perusti vuonna 2011 Nordic-organisaation pääkonttorin Suomeen. Alue kattaa Suomen lisäksi muut pohjoismaat ja Baltian

Pankkikonserni OP-ryhmä maksoi yhteisöveroja 140 miljoonaa euroa. OP Ryhmän tulos ennen veroja oli viime vuonna 838 miljoonaa euroa.

Viime vuoden lopussa OP Ryhmään kuului 147 jäsenosuuspankkia sekä ryhmän keskusyhteisö tytär- ja lähiyhteisöineen. OP-ryhmä työllistää yli 12 000 henkeä, joista 400 työskentelee Baltiassa.

Metsäyhtiö UPM:n vuonna 2019 Suomessa maksama yhteisövero oli yhteensä 134 miljoonaa euroa. Summa muodostuu UPM-Kymmene Oyj:n ja sen Suomeen rekisteröityjen 18 tytäryhtiön maksamista yhteisöveroista.

Suomessa viime vuonna toimineet UPM:n 27 tuotantoyksikköä työllistivät suoraan noin 7 300 henkilöä ja välillisesti tuhansia henkilöitä yli 10 000 tavara- ja palvelutoimittajan palveluksessa. Yhtiö on kertonut sulkevansa Jämsän paperitehtaan vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Pelialan yritys Supercell maksoi yhteisöveroja viime vuonna noin 94 miljoonaa euroa. Kuvassa yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Paananen.
Pelialan yritys Supercell maksoi yhteisöveroja viime vuonna noin 94 miljoonaa euroa. Kuvassa yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Paananen.

Peliyhtiö Supercell maksoi yhteisöveroja viime vuonna vajaat 94 miljoonaa euroa. Supercell on takonut liikevaihtoa esimerkiksi Clash of Clans, Brawl Stars ja Hay Day peleillään.

Kesko maksoi K-kauppiaiden kanssa yhteisöveroa viime vuonna 103,4 miljoonaa euroa. K-ryhmä eli K-kauppiaat ja Kesko työllistävät yhteensä noin 43 000 henkilöä kahdeksassa maassa.

Kärkipään veronmaksajia oli myös teleoperaattori Elisa 67,9 miljoonan euron veropotilla.

Vastaavasti automaatio- ja sähkövoimatekniikkaan keskittyvä ABB maksoi noin 66, Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö 58, Pohjola Vakuutus Oy 52, Finda Telecoms Oy 49 ja Orion Oyj noin 48 miljoonaa euroa yhteisöveroja.

Verottajan julkasemalla listalla kärjessä on Bayer. Verottajan tiedoissa ei ole kuitenkaan laskettu yhteen konsernien kaikkien yhtiöiden maksamia yhteisöveroja, vaan yhtiöt ovat erillisinä yrityksinä. Konsernitasolla laadittuna yhteisöverojen listan kärkipää on siksi erilainen.

Yhteisöveroja kerättiin yhteensä 5,8 miljardia euroa. Yhteisöjen osalta maksettujen veronpalautusten ja jäännösverojen määrä laski vuodesta 2018.

Nordean maksamien verojen määrä oli 117,5 ja Lähi-Tapiolan  44,2 miljoonaa euroa. Sampo-konserni maksoi veroja 95,2 miljoonaa euroa ja Danske Bank 24,9 miljoonaa euroa.

Koko finanssialan yhteenlaskettu yhteisöveron määrä nousi hieman ja on 654 miljoonaa euroa. Ala työllistää noin 43 000 ihmistä Suomessa.