Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Olim­me­ko mar­ja­ra­sis­te­ja?

Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden tilanteesta on oikeusprosessi käynnissä. 20 vuoden riistotyötilanne on lopulta aukaistu ja asia on tutkinnassa.

Perustimme aikoinaan Suomen Marjanpoimijat-yhdistyksen, mutta lopulta ymmärsimme, että toiminta on turhaa kun vastassa oli poliittinen eliitti, viranomaiset, elintarviketeollisuus ja heitä myötäilevä media sekä kansalaisten välinpitämättömyys.

Lähetin 2012 kantelun oikeusasiamiehelle, joka parhaansa mukaan selitti, ettei ollut kyse laittomasta toiminnasta ja että asiat hoidetaan viimeistä piirtoa myöten laillisesti. Ydin oli jokamiehenoikeus, jota on käytetty luonnonmarja-alalla hyväksi.

Tänne tulevat marjastajat eivät ole työntekijöitä, elinkeinonharjoittajia eivätkä yrittäjiä. Marjayritykset eivät myöskään ole palkanneet ketään, vaikka järjestävät koko toiminnan niin kuin normaali yrittäjäkin.

Yleinen hyväksyntä saatiin aikaan median asenteellisella ja valheellisella tiedottamisella.

Mediassa meidät leimattiin ahdasmielisiksi oman edun tavoittelijoiksi ja rasisteiksi, jotka vihaavat muunmaalaisia, jotka tulevat tänne poimimaan marjoja jokamiehenoikeudella.

Ei tarvinnut olla suurikaan asiantuntija, kun selvitti koko ketjun poimijoiden värväyksestä, viranomaisten ohjeistuksesta, marjayritysten toimintavaoista ja muusta, että kyse oli mafiamaisesta ihmiskauppaan liittyvästä toiminnasta, jota suojeltiin koko yhteiskunnassa. Yleinen hyväksyntä saatiin aikaan median asenteellisella ja valheellisella tiedottamisella. Vain ay-liikkeeltä saimme tukea ja työelämäasiantuntija Seppo Koskiselta.

Lähetin poliisille tutkintopyynnön, kun Ranualla törmäsin eläinten kuljetuksessa käytettyyn rekkaan, jota pidettiin marjastajien asuntovaununa. Perässä kulki soppatykki ja muuta kalustoa. Samoin ilmoitin kun marja-autot tankkasivat petrolia, ja kun pakettiautoihin oli ahdettu suuri määrä poimijoita. Mitään vastausta en koskaan saanut.

Ainoa tapa saada toiminta hallintaan on saattaa poimijat työsuhteeseen. Jokamiehenoikeuksien pitää koskea Suomen kansalaisia ja niitä, joiden kotimaa hyväksyy suomalaisille samat oikeudet.

Hemmo Koskiniemi