Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Kolumni

Oliko il­mas­toak­ti­vis­mi vain muo­ti­vil­li­tys? - pie­nil­lä­kin teoilla on mer­ki­tys­tä

-

Vähän yli vuosi sitten, ilmastoahdistus saavutti myös kemiläiset nuoret. Kuten monissa muissakin kaupungeissa, eikä edes ainoastaan Suomessa, myös melko suuri osa kemiläisistä koululaisista lakkoili ilmaston vuoksi. Olin itsekin mukana Kemin ilmastomielenosoituksessa ja oikeastaan myös yksi niistä, jotka yrittivät saada siihen ihmisiä mukaan. Yllätyin, miten paljon siihen osallistui ihmisiä, vaikka ilmakin oli kamala. Siitä huolimatta herää yksi kysymys. Kuinka moni oli aidosti mukana?

Tiedän ja toivon, että edes jonkinlainen osa meistä oli tosissaan, mutta uskon, että osa oli mukana esimerkiksi vain siksi, ettei tarvinnut mennä kouluun. Mielenosoitus oli silloin iso juttu, mutta pari viikkoa sen jälkeen moni meistä jatkoi huoletonta elämää välittämättä saati puhumatta sen enempää ilmastonmuutoksesta.


Myönnän, etten itsekään enää muutaman viikon jälkeen ajatellut asiaa läheskään niin paljoa, kuin silloin kun se oli ajankohtaista. Edes uutisissa ei ollut enää juuri juttuja ilmastonmuutoksesta tai ilmastoaktivismista. Greta Thunbergin suosiokin lähti hieman laskuun.

Haluan ottaa asian esille uudestaan. Yksi kansainvälinen ilmastolakko ei pysäytä ilmastonmuutosta. Se saa ihmiset ehkä ajattelemaan, mutta vain hetkeksi.

Olen iloinen, että asian eteen on tehty edes jotain, mutta mielestäni voisimme tehdä vielä enemmän. Missä on esimerkiksi Kemin julkinen liikenne? Näen busseja ehkä tunnin välein. Moni tuntemani henkilö on hankkinut aikaistetun ajokortin vain siksi, ettei julkista liikennettä juuri ole. Esimerkiksi harrastuksiin on vaikea päästä kauempaa ilman autoa.  Julkisen liikenteen lisääminen helpottaisi monen arkea, sekä vähentäisi päästöjä.


Välillä tuntuu, että moni olettaa ilmastoaktivismin tarkoittavan sitä, että olet vegaani, et liiku autolla, kierrätät, etkä omista kuin muutaman vaatekappaleen ja suutut jos joku muu ei elä samalla tavalla. Onhan näitäkin ihmisiä tietysti jossain määrin, mutta loppujen lopuksi sinun ei tarvitse olla esimerkiksi vegaani näyttääksesi, että välität ilmastosta. Kierrätys taas on asia, joka on helppo toteuttaa ja nykyään se taitaakin toteutua monissa kodeissa. Sinun ei myöskään tarvitse olla tai sanoa olevasi ilmastoaktivisti, vaikka välittäisitkin. Loppupeleissä pienilläkin teoilla on merkityksensä ja koko ajan ollaan menossa parempaan suuntaan.