Mainos

Oikein va­li­tul­la ot­sa­lam­pul­la mah­dol­li­suuk­sia ja turvaa arkeen ja har­ras­tuk­siin

Jokainen suomalainen on varmaankin jossain vaiheessa elämäänsä käsitellyt otsalamppua, ja monella meistä sellainen löytyy kotoa. Mutta koska olet viimeksi päivittänyt otsalamppusi? Otsalamppujen kehitys on ottanut viimeisen kymmenen vuoden aikana huiman kehityshypyn, jossa Rovaniemeläinen Lumise on ollut mukana tiiviisti.

-

Vuonna 2021 rovaniemeläisen ajoneuvovalaisimien erikoisliikkeen Lumisen valikoima on laajentunut erityisesti otsalamppujen osalta, sillä yritys haluaa tarjota valon tuomia mahdollisuuksia yhä laajemmalle asiakaskunnalle. Laadukas valo luo mahdollisuuksia harrastaa, työskennellä, liikkua, retkeillä, tehdä lumitöitä tai vaikka neuloa, silloinkin kun auringonvalo ei enää riitä valaisemaan reittiä.

Lumisella tiedetään, että syksyn saapuessa ei tarvitse välttämättä asettaa harrastuksia tauolle, vaan oikeanlaisilla valoilla mahdollisuudet harrastaa ja liikkua turvallisesti pysyvät lähes yhtä hyvinä kuin kesälläkin. Yksi tärkeä varuste jokaiselle suomalaiselle on laadukas otsalamppu, jonka valinta ei kuitenkaan ole tänä päivänä enää helpoin tehtävä lukuisista vaihtoehdoista johtuen.

-

Otsalampun valinta - mistä aloittaa?

Kysyimme vinkkejä otsalampun valintaan Lumisen valomestareilta, joiden työnkuvaan otsalamppuihin tutustuminen, ja niiden testaaminen kuuluu lähes päivittäin. Valomestareiden mukaan otsalamppujen valinnassa tärkeitä tekijöitä ovat esimerkiksi lumenit, eli valotehon määrä, akunkesto sekä erilaiset tehotilat. Peruskäytössä riittävä määrä lumeneita on noin 500lm, kun taas kovavauhtisessa urheilussa, kuten vapaalaskussa tai yösuunnistuksessa, voi otsalampulta vaatia jopa yli 2500 lumenin valontehoa.

Otsalamppua valitessa kannattaa kuitenkin muistaa, ettei pelkkä lumeneiden määrä kerro valon paremmuutta, vaan myös valokuviolla on väliä. Valokuvio onkin usein laadukkaiden valojen ja hieman heikompien valojen suurin erottaja. Ehkä tärkein askel sopivan otsalampun valinnassa on kuitenkin omien tarpeiden huomiointi sopivaa valoa etsiessä. Selvennetäänpä asiaa Ledwise-tuoteperheen avulla.

-

Ledwise Mini ja Ledwise SP - sopivasti tehoa pienempäänkin päähän

Otsalampun ei tarvitse olla kallis ollakseen hyvä. Hyvä esimerkki edullisesta, mutta silti moneen tarpeeseen taipuvasta otsalampusta on pieni mutta näppärä Ledwise Mini. Tämä vain 63 grammaa akkuineen painava pikkujättiläinen kätkee sisäänsä 600 lumenia tehoa, ja erinomaisen valokuvion, jolla näet sekä laajalle että pitkälle. Ledwise Mini onkin todettu loistavaksi esimerkiksi lasten pihaleikeissä, ja koiran kanssa lenkkeilyssä. Tämä edullinen valo on myös loistava lahjaidea hänelle, joka liikkuu paljon, tai viihtyy ulkona esimerkiksi mökillä. Pienen kokonsa vuoksi Mini on myös oiva varalamppu, ja sujahtaa helposti esimerkiksi auton hanskalokeroon, ja on siellä käytettävissä aina kun yllättävä valontarve iskee.

Vaikka Mini tyydyttääkin monen valontarpeen varsin erinomaisesti, on sen “isoveli” Ledwise SP myös suosittu valinta erityisesti hieman paremman akunkeston vuoksi. SP on hieman Miniä suurempi noin 10cm rungollaan, minkä vuoksi sen sisään mahtuu miniä tehokkaampi akku. Suuremman koon vuoksi otsalampun käsittely on hieman helpompaa hanskat kädessä, mutta päässä tämä lamppu ei silti turhia paina. Sekä mini että SP sopivat erinomaisesti esimerkiksi ensimmäisiksi otsalampuiksi, ja antavat hyvät lähtökohdat otsalampun käytön opetteluun ja peruskäyttöön. Molemmista valoista löytyvä kätevä magneettilataus mahdollistaa valon latauksen myös varavirtalähteestä tai auton usb-paikasta.

-

Ledwise Legend - vol 2 tuo entistäkin parempaa suorituskykyä ja toimivuutta

Vauhti on yllättävän hyvä mittari otsalampun valintaan, sillä mitä enemmän vauhtia harrastuksessa on, sitä enemmän valoon kannattaa panostaa.  Noin 1500 lumenin mitatulla teholla varustettu Ledwise Legend niitti jo viime vuonna mainetta erinomaisen suunnittelunsa sekä miellyttävän valokuvionsa vuoksi, ja tänä vuonna se palasi markkinoille entistäkin parempana. Legend vol 2 on otsalamppu, joka toimii lähes kaikissa aktiviteeteissa lenkkeilystä hiihtoon, ulkoiluun ja työkäyttöön, ja sopiikin näin ollen jokaiselle monikäyttöistä otsalamppua etsivälle. Legend soveltuu hyvin myös pyöränvaloksi tai taskulampuksi, ja monipuolisten tehotilojensa vuoksi se toimii myös työmailla erinomaisesti. Erittäin hyvä akunkesto, erinomainen hinta-laatusuhde sekä helppokäyttöinen, yhdestä napista toimiva tehonsäätö tekevät tästä valosta yhden Lumisen parhaista otsalampuista.

Lumisen valikoimiin on tulossa myös vielä Legendiäkin tehokkaampi otsalamppu ensi vuoden aikana, jolla täytetään myös niiden kaikkein vaativimpien käyttäjien tarpeet, ja mahdollistetaan esimerkiksi turvallinen vapaalasku pimeällä, talvipyöräily iltaisin tai kelkkailu kaamoksen aikana. Näissä lajeissa tarvittava lumenmäärä on jopa yli 3000 lumenia. Testikäytössä valo on saanut todella hyviä arvioita ulkona harrastavilta Valomestareilta. Pysy siis kuulolla!

Kehityksen eturintamassa tuomassa valoa suomalaisten arkeen

Lumisella tehdään Ledwise-tuoteperheen kehittämiseksi tuotetestejä niin laboratoriossa kuin “kentälläkin”, jotta tuotteista saadaan tehtyä mahdollisimman hyvin erilaisia käyttäjiä palvelevia. Led-valojen kehitys on viime vuosina ollut huimaa niin lisävaloissa, otsalampuissa kuin muissakin valaisimissa, mikä mahdollistaa laadukkaiden led-valojen tuomisen jokaisen kukkarolle sekä käyttöön sopiviksi. 

Valoteknologian kehitys on myös mahdollistanut valojen sekä akkujen muutoksen suhteellisen kompakteiksi sekä kevyiksi tehoonsa nähden, mikä helpottaa niiden käyttöä harrastuksissa ja työssä. Lumiselta sanotaankin, että on erittäin mielenkiintoista olla kehitystyössä mukana, ja eturintamassa tuomassa uutuusvaloja suomalaisten arkeen. Vielä ehdit ostamaan laadukkaan otsalampun pukinkonttiin Suomen Parhaasta Valokaupasta osoitteesta lumise.fi, tai Lumisen myymälästä osoitteesta teollisuustie 17, 96320 Rovaniemi.