Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Kolumni: Hä­vet­tää tun­nus­taa, mutta en pysty kat­so­maan tv:n vaa­li­väit­te­lyi­tä

Vaalit: Kuka on edus­kun­ta­vaa­lien Lapin ää­ni­ha­ra­va? Veikkaa ja voita

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Oikaisu Lännen Median juttuun kä­ti­löi­den huo­les­ta

Jutussa, jossa kerrottiin kätilöiden huolesta ja potilasvahinkoilmoitusten määrästä, uutisoitiin virheellistä tietoa otsikossa, alaotsikossa sekä jutun alussa.

Jutussa, jossa kerrottiin kätilöiden huolesta ja potilasvahinkoilmoitusten määrästä, uutisoitiin virheellistä tietoa otsikossa, alaotsikossa sekä jutun alussa.

Otsikossa todettiin, että viime vuonna korvauksia maksettiin 17 tapauksessa, jotka liittyivät alatie- tai imukuppisynnytyksiin. Oikein on, että viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyvät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin.

Alaotsikossa todettiin virheellisesti, että Potilasvakuutuskeskukselle tehdään vuosittain alle sata synnytykseen tai raskauteen liittyvää vahinkoilmoitusta. Oikein on, että Potilasvakuutuskeskus ratkaisi viime vuonna reilut sata synnytykseen liittyvää vahinkoilmoitusta.

Uutisen ensimmäisissä kappaleissa kerrottiin virheellisesti, että Potilasvakuutuskeskukselle tehtiin viime vuonna kaikkiaan 68 synnytyksiin liittyvää vahinkoilmoitusta. Näistä korvauksia maksettiin 17 tapauksessa. Korvaukset liittyvät alatie- tai imukuppisynnytyksiin.

Keisarileikkausten yhteydessä tapahtuneista hoitovirheistä potilasvakuutuskeskus maksoi korvauksia neljässä tapauksessa. Keisarileikkauksiin liittyvistä vahingoista tehtiin viime vuonna kaikkiaan 39 ilmoitusta. Yleisesti raskauteen tai synnytykseen liittyvistä hoitovirheistä tehtiin reilut viisikymmentä vahinkoilmoitusta. Näistä korvauksia maksettiin 12 tapauksessa.

Oikein on, että Potilasvakuutuskeskus ratkaisi viime vuonna kaikkiaan 113 alatiesynnytyksiin ja keisarileikkauksiin eli sektioihin liittyvää vahinkoilmoitusta. Ratkaistuista tapauksista 70 koski alatiesynnytyksiä ja 43 sektioita. Korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, joista 14 oli sattunut alatiesynnytyksen ja neljä sektion yhteydessä.

Lisäksi jutussa kerrottiin virheellisesti, että vuosittain vahinkoilmoitusten määrät liikkuvat sadan kappaleen molemmin puolin. Korvattavien tapausten määrät ovat vuositasolla kymmenen molemmin puolin.

Oikein on, että vuosittain ratkaistujen synnytysvahinkoja koskevien vahinkoilmoitusten määrät liikkuvat sadan kappaleen molemmin puolin. Korvattavien tapausten määrät ovat vuositasolla kahdenkymmenen molemmin puolin.

Uutinen julkaistiin maanantai-iltana verkkosivuilla.