Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Koronaseuranta: Kit­ti­läs­sä uusia al­tis­tu­mis­paik­ko­ja, Lapin sai­raan­hoi­to­pii­ris­sä yh­dek­sän uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa nol­la­päi­vä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Nyt on suun vuoro

Viivästyneen hoitoon hakeutumisen tai pääsyn takia suun sairaudet ovat monella edenneet, ja näin lisääntyy vaativampien hoitojen tarve.
Viivästyneen hoitoon hakeutumisen tai pääsyn takia suun sairaudet ovat monella edenneet, ja näin lisääntyy vaativampien hoitojen tarve.
Kuva: Kari Mankonen

Koronaepidemia on kasvattanut THL:n laskelmien mukaan suun terveydenhuollon hoitovelan jo 1,3 miljoonaan potilaskäyntiin. Suurin suunterveyden hoitovelka on alueille, joilla koronatilanne on ollut hankalin sekä paikkakunnilla, jossa alan ammattilaisia siirrettiin koronatehtäviin. Todellisuudessa hoitovelka on tätäkin suurempi, sillä luvussa eivät näy ne, joilla on suussaan hoidontarvetta, mutta jotka eivät ole toistaiseksi hakeutuneet hoitoon. Rokotussuojan lisääntyessä myös piilevä hoitovelka lisää suun terveydenhoidon paineita.

Viivästyneen hoitoon hakeutumisen tai pääsyn takia suun sairaudet ovat monella edenneet, ja näin lisääntyy vaativampien hoitojen tarve. Heikoimmassa asemassa olevat ovat suurimmassa vaarassa myös suusairauksien pahenemiselle. Suun infektioiden lisääntymisellä ja pahenemisella on suora yhteys moniin kroonisiin sairauksiin. Tämä hidastaa myös leikkausjonojen purkua; infektio suussa estää esimerkiksi tekonivelleikkauksen.