Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Nyt et­si­tään Kemin hyö­dyl­li­sin­tä ko­ti­puu­tar­haa - kolme parasta pal­ki­taan lah­ja­kor­til­la

Ilmoita pihasi tai tuttusi piha Kemin kaupungin, Lounais-Lapin ja Prisman yhteistyössä järjestämään kilpailuun.

Anne Oikarinen, Hanna Alila ja Tarja Sipilä kannustavat kemiläisiä osallistumaan leikkimieliseen puutarhakisailuun. Laatikoissa voi viljellä monenlaisia hyötykasveja, ja samettikukka pitää otokät loitolla.
Anne Oikarinen, Hanna Alila ja Tarja Sipilä kannustavat kemiläisiä osallistumaan leikkimieliseen puutarhakisailuun.
Anne Oikarinen, Hanna Alila ja Tarja Sipilä kannustavat kemiläisiä osallistumaan leikkimieliseen puutarhakisailuun.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio-

Kotipuutarhat ja kaupunkiviljely kiinnostavat monia. Koronapandemian aikana kaikenlaisesta kotoilusta tuli peräti trendikästä ja ruoan itse kasvattaminen myös edistää vähähiilisyyttä, koska ruuan pakkaus- ja kuljetustarpeet vähenevät.

Monen mielestä pihamaalla puuhastelu on myös mukava ja rentouttava ajanviete.

Kemin kaupunki on aikaisempina vuosina järjestänyt useita pihakilpailuita: on etsitty muun muassa Kemin kauneinta pihaa sekä Kemin viihtyisintä pihaa.

Tänä kesänä Kemin kaupunki yhdessä Lounais-Lapin ja Kemin Prisman kanssa etsii Kemin hyödyllisintä kotipuutarhaa. Kilpailuun voi ilmoittautua 31.7. mennessä ja puutarhat katselmoidaan viikon 33 alussa. Voittaja julkistetaan 19.8. Elonkorjuumarkkinoiden yhteydessä.

Kilpailualueena Kemi

Kilpailussa on yksi sarja ja kilpailuun voivat osallistua kaikki Kemissä sijaitsevat kotipuutarhat: yksityiset sekä taloyhtiöt, joiden kotipuutarhan hoitamisesta vastaavat asukkaat itse. Kilpailualueena on Kemin kaupungin alue.

Ilmoittaja voi olla kotipuutarhan omistaja tai joku muu: esimerkiksi naapuri, kaupunginosayhdistys, yksityishenkilö tai yritys. Ilmoittajan on tietysti syytä varmistaa, haluaako ilmoitettava osallistua leikkimieliseen kilpailuun.

Kaupunkiviljelyä kehitetty

Kemiläistä kaupunkiviljelyä on viime vuosina kehitetty hankkeen avulla. Ympärivuotinen kaupunkiviljely ja lähiruoan tuottaminen Kemissä -hanke on järjestänyt muun muassa kaupunkiviljelykursseja.

Hankkeen myötä Kemiin on muun muassa perustettu siirtolapuutarhayhdistys sekä edistetty palstaviljelyä.

Hankkeen kotipaikkana sijainneen Jänkälän pihan yhteisöllisen puutarhan kasvatuslaatikoissa on kasvanut monenlaista vihreää. Hankkeen projektipäällikkö Anne Oikarinen  ja Tarja Sipilä sekä Kemin elinkeinopäällikkö Hanna Alila mainostavat, että esimerkiksi Jänkälän pihan lehtikaalisato oli viime vuonna runsas.

Kukkapenkkiin hyötykasveja

Tarja Sipilä on ahkera kotipuutarhuri ja kasvisten syönnin puolestapuhuja. Hän on muun muassa pitänyt Kemissä raakaravintoa tarjoavaa ravintolaa.

– Pihamaallamme kasvaa useita marjapensaita, joista vihreä viinimarja menestyy erityisen hyvin Kemissä.

Sipilä kasvattaa pihallaan myös Kemissä luonnonvaraisenakin kasvavaa tyrniä. Senkin sato on ollut Sipilällä runsas.

Muita näillä leveysasteilla helposti viljeltäviä kasveja ovat esimerkiksi perunat ja herneet, joista usein lapsetkin pitävät.

– Herneissä on paljon proteiinia, joten se on siinäkin mielessä hyvä kasvi, Sipilä muistuttaa.

Kotipihalla viljeltäviksi Lajikkeiksi kannattaa valita sellaisia, joiden kasvukausi on riittävän lyhyt näille leveysasteille.

Oikarinen, Sipilä ja Alila tähdentävät, että hyödylliset puutarhat voivat olla hyvinkin monenlaisia. Syötäviä kasveja voi istuttaa vaikkapa kukkapenkkeihin. Kasvirivien ei tarvitse olla viivoitinsuoria eikä koko pihaa tarvitse muokata pottumaaksi.

Ilmoita puutarhasi kilpailuun 31.7. mennessä tästä. 


Tästä on kyse

Kemin hyödyllisin kotipuutarha

Arvostelussa huomioidaan: Ensivaikutelma kotipuutarhasta, jonka tulija saa, kotipuutarhan viihtyisyys, idearikkaus, ulkonäkö, tarkoituksenmukaisuus sekä puutarha kokonaisuutena, viljeltävien kasvien hyödyllisyys, monipuolisuus, innovatiivisuus, omavaraisuus sekä viljeltyjen kasvien säilöntä ja varastointi, pihatilojen, toimintojen (mm. jätehuolto), kasvillisuuden ja rakennusten, muodostama kokonaisuus arvioituna erityisesti kestävän kehityksen kannalta.

Palkinnot ovat lahjakortteja Kemin Prismaan: 1. palkinto 400 euroa, 2. palkinto 200 euroa ja 3. palkinto 100 euroa.

Tuomariston jäsenet: puistomestari Katri Lassila, puistosuunnittelija Aino Krigsholm, projektipäällikkö Eija Kinnunen, edustaja Prisma Kemi sekä Taina Nuutinen-Kallio Lounais Lappi -lehdestä, tuomariston sihteerinä toimii Anutiina Tervonen-Aho.