Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Nyrk­kei­ly­vai­kut­ta­ja Pekka Mäki kehuu Robert He­le­niuk­sen esi­tys­tä ur­hool­li­sek­si – "Hän teki sen, mitä tuossa kun­nos­sa pystyi"

Anthony Joshua tyrmäsi Heleniuksen Lontoossa. Suomalaisnyrkkeilijä sanoi Ilta-Sanomille, että "nälkä nyrkkeilyyn tuli takaisin".

Helsinki/Lontoo
Pekka Mäki toimi Lontoon ottelussa Robert Heleniuksen haavamiehenä (cutman). Kuvassa Mäki paikkailee Juho Tolppolaan Levin ammatti-illassa vajaat 20 vuotta sitten.
Pekka Mäki toimi Lontoon ottelussa Robert Heleniuksen haavamiehenä (cutman). Kuvassa Mäki paikkailee Juho Tolppolaan Levin ammatti-illassa vajaat 20 vuotta sitten.
Kuva: PEKKA AHO

Pitkän linjan nyrkkeilyvaikuttajan Pekka Mäen mielestä Robert Heleniuksen ei ole syytä "panna päätä pensaaseen", vaikka brittitähti Anthony Joshua tyrmäsi suomalaisiskijän Lontoon ammattilaisillassa.

– Enemmän Robertin arvostus ja nimi nousivat kuin että olisi jotain hirveän negatiivista, Mäki totesi STT:lle puhelimessa.

Mäki oli Suomen aikaa varhain sunnuntaina päättyneessä ottelussa niin sanottu cutman, eli hän teippasi Heleniuksen kädet ennen kamppailua ja hoiti haavat erien välissä.

– Tasaisesti kamppailtu kuudenteen erään asti. Sitten kävi aika selkeästi ilmi, ettei valmistautuminen ollut riittävää. Robert väsähti, ja väsymisen kautta virheet aina moninkertaistuvat. Joshua pääsi aika perusiskusarjalla yllättämään Robertin, Mäki sanoi sunnuntaina.

Joshua on IBF-, WBO-, WBA- ja IBO-liittojen entinen raskaan sarjan maailmanmestari. Hän tyrmäsi Heleniuksen painavalla oikealla suoralla, joka osui suomalaista leukaan.

Valmistautumisen riittämättömyydellä Mäki viittaa siihen, että Helenius tuli Joshuan vastustajaksi lyhyellä varoitusajalla. Joshuan vastustajan oli alun perin määrä olla britti-iskijä Dillian Whyte, joka joutui vetäytymään ottelusta dopingtestissä löytyneiden epäselvyyksien takia.

– Mielestäni Robert todisti, että kunnossa ollessaan hän pystyy ottelemaan hyvin ja kamppailemaan tasapäisesti ihan maailman top-kympin kanssa. Hän teki sen, mitä tuossa kunnossa pystyi. Urhoollinen esitys, Mäki kehuu suomalaisiskijää.

"Tappiot tulevat välillä vähän brutaalisti"

Helenius on kokenut alle vuoden sisällä kaksi tyrmäystappiota maailmantähdille, sillä ottelu Deontay Wilderia vastaan päättyi viime lokakuussa jo avauserässä. Viikkoa ennen Joshua-kamppailua Helenius voitti Mika Mielosen Savonlinnassa.

– Joshua-ottelu todisti, ettei Robert ole niin huono kuin Wilder-kohtaamisen lopputulos antoi ymmärtää, Mäki sanoo.

Helenius, 39, vihjasi sunnuntaina Ilta-Sanomille ja Ylelle, ettei hänen nyrkkeilyuransa olisi vielä päättymässä.

– Nälkä nyrkkeilyyn tuli takaisin ja sytytti liekin uudestaan, Helenius sanoi Ilta-Sanomille ja kertoi palaavansa harjoittelemaan heti.

Ylelle hän totesi, ettei "tässä vielä aleta heittää hanskoja naulaan".

Päätös uran jatkumisesta tai loppumisesta on ammattinyrkkeilijöille usein vaikea.

– Haluaako viedä itseään enää epämukavuusalueelle, tehdä uhrauksia ja askeettista työtä vai ovatko elämässä muut arvot ja uran jälkeinen aika jo ajankohtaisia? Mäki pohtii.

Ammattinyrkkeily on karu maailma, jossa pahimmillaan kyseessä on ottelijan terveys.

– Tässä lajissa tappiot tulevat välillä vähän brutaalisti, ja se on henkisesti aina kova kolaus, Mäki muistuttaa.

"Joshualle jäi paljon todistettavaa"

Wilderin valmentaja Malik Scott kertoi perjantaina Sky Sportsille, että yhdysvaltalaistähden on määrä kohdata Joshua tammikuussa.

– Robert sai Joshuan osittain näyttämään huonolta. Joshualle jäi vielä paljon todistettavaa, Mäki sanoo.

Mäki latasi kiertelemättä näkemyksensä Joshuan mahdollisuuksista Wilderia vastaan.

– En usko, että hirveästi pärjäisi, mutta sen näkee sitten.

Joshuan ja Heleniuksen ottelun alussa tempo oli melko verkkainen ja lyöntimäärät suhteellisen vähäisiä.

– Ajattelin, että Joshua olisi tullut vahvemmin ja ollut alussa aggressiivisempi. Hän oli aika tarkka ja kiristi ruuvia loppua kohti. Varmaan odotti hetkeä, jolloin Robert väsähtää.