kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Nuorten raati: Etä­opis­ke­lus­sa on haas­teen­sa ja abia huo­let­taa, miten käy lak­kiais­ten

Uuden Rovaniemen Nuorten raadissa Rovaniemen nuorisohallituksen jäsenet kommentoivat ajankohtaisia ilmiöitä. Tällä kertaa kysyimme raatilaisilta, miten etäopiskelu on sujunut.


-
Kuva: Tiina Niinimaa

Aatu Haukipuro: ”Keskittyminen on haasteellisempaa”

Aatu Haukipuro on 16-vuotias matkailualan kaksoistutkinnon opiskelija.
Aatu Haukipuro on 16-vuotias matkailualan kaksoistutkinnon opiskelija.

Etäopiskelu on ollut selvästi haasteellisempaa kuin tavallinen lähiopetus. Kotona tehtävien tekeminen ja ylipäätään opiskelu vaatii hieman enemmän, koska tavallinen fyysinen oppimisympäristö on koulu ja olosuhteiden yhtäkkiä vaihtuessa ei opiskelu olekaan enää aivan yhtä helppoa.

Tehtäviin keskittyminen on ainakin minulle huomattavasti haasteellisempaa kotona kuin koulussa, toisaalta taas joillekin kavereilleni se on helpompaa kuin koulussa. Opiskelua on helpottanut päivien selkeä aikatauluttaminen ja opettajien kanssa keskusteleminen tehtävien haasteista.

Annankin neuvoksi kaikille, joille etäopiskelu on haastavaa, että tekee kaiken niin kuin tavallisenakin koulupäivänä eikä jää läppärin kanssa sängyn pohjalle.

Evilla Lumme: ”Me tämän kevään kirjoittajat ansaitsisimme juhlapäivän”

Evilla Lumme on 19-vuotias abiturientti Lyseonpuiston lukiosta.
Evilla Lumme on 19-vuotias abiturientti Lyseonpuiston lukiosta.
Kuva: Anssi Jokiranta

Minulla ei ole varsinaista etäopiskelua, sillä olen suorittanut kaikki vaadittavat 75 kurssia lukiossa. Ylioppilaskokeetkin ovat jo ohi, joten nyt keskityn yliopiston pääsykokeisiin valmistautumiseen.

Ajatuksenani on osallistua kahteen eri pääsykokeeseen, mikäli ne järjestetään. Toiseen kokeeseen julkaistaan ennakkomateriaali vasta huhtikuun lopussa ja toinen koe on aineistokoe, jonka vuoksi valmistautuminen kokeisiin on tällä hetkellä hieman haastavaa. Teen kuitenkin sen minkä pystyn, eli seuraan uutisia, kuuntelen politiikkaan liittyviä podcasteja ja luen politiikkatieteisiin ja sosiologiaan liittyvää kirjallisuutta. Suunnitelmissani on myös tehdä vanhoja pääsykokeita, jotta tiedän minkälaisia tehtäviä voin pääsykokeilta odottaa.

Korona on vaikuttanut myös minun kevään ja kesän suunnitelmiin. Esimerkiksi SuomiAreena, jota kovasti odotin, peruttiin. Luonnollisesti en myöskään pääse matkustelemaan ensi kesänä, vaikka olisin halunnut.

Eniten kuitenkin mietityttää ylioppilasjuhlien kohtalo. Tällä hetkellä ei ole varmaa tietoa, milloin ne järjestetään ja missä muodossa. Toivon kuitenkin, että yhteiset lakkiaiset koululla järjestetään kun tilanne sen sallii, sillä koen että kyllä me tämän kevään kirjoittajat olemme yhteisen juhlapäivän ansainneet.

Samu Nukarinen: ”Opiskelu tuo rytmiä arkeen”

Samu Nukarinen on 17-vuotias matkailualan kaksoistutkinnon opiskelija.
Samu Nukarinen on 17-vuotias matkailualan kaksoistutkinnon opiskelija.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Suomessa on siirrytty poikkeusolotiloihin monessa asiassa, muun muassa opetuksen suhteen. Etäopetus on käynnistynyt ympäri Suomea vauhdilla, mutta omasta kokemuksestani melko hyvin.

Tilanne on niin opettajille kuin opiskelijoillekin haastava, ja tässä vallitsevassa tilanteessa molemminpuolista joustavuutta tarvitaan.

Omat henkilökohtaiset kokemukseni etäopiskelusta ovat positiiviset. Tehtävät tehdään ja etätunneille osallistutaan. Varmasti vaikeitakin tilanteita tulee, mutta onneksi on opettaja sekä luokkakaverit, kenelle voi tilannetta purkaa ja pyytää apua.

Etäopiskelu tuo tietyn rytmin arjen hallintaan, ja itse olen sen kokenut sen positiivisena. Tehtäviä voi tehdä omaan tahtiin, kunhan ne tulee tehdyksi. Tämä on ainakin itselleni mieluisaa opiskelua.

Opettajille iso hatunnosto, kuinka he jaksavat suunnitella ja miettiä opiskelijoiden kannalta parhaat tavat oppia näissä ääriolosuhteissa, teette arvokasta työtä tekin!