Politiikka: "Työe­lä­mäs­sä voidaan tehdä paljon mie­len­ter­vey­den tu­ke­mi­sek­si"- mi­nis­te­ri vie­rai­li Me­ri-La­pis­sa

Jääkiekko: Ruotsin mestari Luulaja piti RoKille op­pi­tun­nin: maalit 11–0, tor­jun­nat 13–71

Kolumni: Onko Lapilla edes­sään ener­giae­vak­kou­den aika?

Nuori taitaja Hannes Toppi jäi tä­pä­räs­ti toi­sek­si Ma­kea­mes­ta­ri-kil­pai­lus­sa, mutta tu­le­vai­suu­des­sa hää­möt­tää kak­si­kin mes­ta­rin tut­kin­toa

Hannes Topin työpäivään kuuluu kakkujen ja suklaakonvehtien valmistamista mutta myös juurileivontaa. Konditoria Choco Delin kakuista monet ovat hänen itse kehittämiään.
Hannes Topin työpäivään kuuluu kakkujen ja suklaakonvehtien valmistamista mutta myös juurileivontaa. Konditoria Choco Delin kakuista monet ovat hänen itse kehittämiään.
Kuva: Jouni Porsanger

Mesimarjat, mesiangervo-jogurttikreemi, paahdettu valkosuklaamousse, kauracrumble ja masariinipohja.

Siinä ainekset kakkuun, joka osaltaan varmisti kondiittori Hannes Topin menestyksen valtakunnallisessa Makeamestari-kilpailussa. Rovaniemeläisessä Choco Delissä työskentelevä Toppi sijoittui tiukassa kilpailussa toiseksi.

– Hävisin kilpailun voittaneelle Sami Huhtalalle vain kaksi pistettä. Noin niukka tappio jäi kyllä harmittamaan, mutta toisaalta saan siitä potkua tuleviin kisoihin, Toppi sanoo.

Huhtala sai kilpailussa kaikkiaan 1 142 pistettä, Toppi 1 140 pistettä.

Kondiittoreille ja jälkiruokakokeille suunnattu Makeamestari-kilpailu järjestettiin nyt toista kertaa. 23-vuotiaalle Hannes Topille kyseessä oli ensimmäinen ammattilaiskilpailu. Toppi suorittaa työn ohella kondiittorikisällin tutkintoa ammattiopisto Lappiassa Torniossa, ja hän voi hyödyntää kilpailuun osallistumisen opintosuorituksena.

– Kilpailukokemus oli mahdottoman mukava ja opettavainen. Tietysti se palkitseekin, kun ensin treenaa pitkään ja ahkerasti ja sitten onnistuu.

Hannes Toppi nauttii siitä, että saa tehdä työtä käsillään ja näkee heti työnsä tuloksen.
Hannes Toppi nauttii siitä, että saa tehdä työtä käsillään ja näkee heti työnsä tuloksen.
Kuva: Jouni Porsanger

Reseptiikka valvotti aamuyöhön

Kilpailuun haettiin mukaan ennakkotehtävällä, jossa piti suunnitella ja toteuttaa kakku ja ravintolajälkiruoka samalla teemalla. Tuotteista lähetettiin kisaan reseptit ja valokuvia. Niiden perusteella tuomaristo valitsi kahdeksan semifinalistia, jotka kokoontuivat kilpailemaan Helsinkiin.

Semifinaalissa kilpailijat valmistivat tuomariston silmien alla samoja tuotteita, joilla he olivat osallistuneet alkukarsintaan. Kakkuja piti tehdä kaksi ja jälkiruoka-annoksia kymmenen.

Aikaa tehtävän suorittamiseen oli neljä ja puoli tuntia. Tuotteiden maun ja ulkoasun lisäksi tuomarit arvioivat muun muassa työskentelyn siisteyttä. Tuotteiden piti myös painaa tietyn verran.

Hannes Topin kakku ja jälkiruoka onnistuivat erittäin hyvin ja hän pääsi neljän finalistin joukkoon parhaalla pistemäärällä. Finaali käytiin seuraavana päivänä ja sen tehtävät julkistettiin semifinaalin päätteeksi. Finaalissa piti valmistaa kolme erilaista petit four -leivosta sekä suklaakakku.

– Tuotteisiin piti tietysti kehittää omat reseptit. Reseptiikkaa miettiessä tulikin valvottua melkein aamuyöhön, Toppi kertoo.

Toppi sai finaalin erikoispalkinnon petit four -leivoksistaan. Silti juuri petit fourit jäivät harmittamaan häntä.

– Olen valmistanut petit four -leivoksia viimeksi koulussa. Nyt huomasin, että niissä on treenattavaa tulevaisuutta varten.

Hannes Topin semifinaalikakku Makeamestari-kilpailussa. Kakun pinnalla on herkullisen värinen mesimarjakiille. Hannes Topin valmistama jälkiruoka Makeamestari-kilpailun semifinaalissa. Tällaiset petit four -leivokset Hannes Toppi valmisti Makeamestari-kilpailun finaalissa.
Hannes Topin semifinaalikakku Makeamestari-kilpailussa. Kakun pinnalla on herkullisen värinen mesimarjakiille.
Hannes Topin semifinaalikakku Makeamestari-kilpailussa. Kakun pinnalla on herkullisen värinen mesimarjakiille.
Kuva: Makeamestari-kilpailu

Tavoitteena suorittaa sekä kondiittorimestarin että leipurimestarin tutkinto

Rovaniemeläiset ovat päässeet tutustumaan Hannes Topin osaamiseen kahvila-konditoria Choco Delissä. Choco Delin nykyisen kakkulistan tuotteista suurin osa on Topin kehittämiä.

– Se tässä työssä juuri on hienoa, että koko ajan voi kehittää uutta ja kokeilla vaikkapa erilaisia makuyhdistelmiä. Tykkään myös siitä, että saan tehdä työtä käsillä ja näen heti työn tuloksen.

Choco Delissä Toppi valmistaa kakkuja ja konvehteja mutta myös juurileipää. Häntä kiinnostaakin kehittää itseään myös leipurina.

– Kondiittorikisällin tutkinnon saan valmiiksi vuoden vaihteessa ja alan sen jälkeen suorittaa leipurikisällin tutkintoa. Sitten aion suorittaa mestarin tutkinnon kummassakin lajissa.

Kuka?

Hannes Toppi

23-vuotias leipuri-kondiittori

Kotoisin Simosta.

Työskentelee Rovaniemellä kahvila-konditoria Choco Delissä.

Suorittaa kondiittorikisällin tutkintoa ammattiopisto Lappiassa Torniossa.

Sijoittui toiseksi Makeamestari 2020 -kilpailussa, joka käytiin 8.–9.10. Helsingissä.

Makeamestari-kilpailu järjestetään kahden vuoden välein ja sen tarkoitus on nostaa esille valtakunnallisesti suomalaisia makean keittiön käsityöläisiä ja osaamista.