Nou­su­kau­si voi katketa – Tästä syystä ko­ro­na­vi­rus jäytää ta­lout­ta pa­hem­min kuin sars, zika ja muut aiemmat epi­de­miat

Aiempien vuosien epidemiat ovat laskeneet kursseja nopeasti, mutta paluu nousumarkkinaan on yleensä ollut yhtä nopeaa. Koronavirus ja nykyinen markkinatilanne poikkeavat monella tapaa aiemmista epidemioista.

-

Kyse ei ole niinkään sijoittajien paniikkireaktiosta, henkivakuutusyhtiö Mandatum Lifen korkosijoitusjohtaja Juhani Lehtonen kuvailee viime päivien ja viikkojen romahduksia maailman pörsseissä.

– Kyse on todellisesta reaalitalouden jarrutuksesta etenkin Kiinassa, jossa lukuisia tehtaita ja työpaikkoja on laitettu koronaviruksen vuoksi kiinni ja ihmisten liikkumista rajoitettu merkittävästi. Siksi sijoittajat reagoivat.

Vaikutus koko maailmantalouteen lyhyellä aikavälillä on tuntuva, koska Kiinassa tuotetaan lukuisten kansainvälisten yhtiöiden tuotteita ja komponentteja, ja koska Kiina on maailman toiseksi suurin talous.

Pörssikurssit alkoivat pudota koronaviruksen takia tammi–helmikuun vaihteessa. Esimerkiksi Yhdysvaltain suurimpia yrityksiä seuraava S&P 500 -indeksi on laskenut noin 8,5 prosenttia kaikkien aikojen korkeimmasta lukemasta, joka nähtiin 19. helmikuuta.

Esimerkiksi teknologiajätti Apple antoi viime viikolla tulosvaroituksen, koska se ei kykene valmistamaan eikä myymään puhelimia Kiinassa täydellä kapasiteetillaan.

Lehtonen pitää selvänä, että koronaviruksen takia nähdään vielä paljon lisää tulosvaroituksia.

Pörssit olivat optimistisia ennen koronavirusta

Pörssikurssit ovat aiemmin toipuneet epidemioiden kaltaisista ennakoimattomista shokeista varsin nopeasti.

Lehtosen mukaan osakemarkkinoiden pudotukset nousumarkkinassa ovat kestäneet tavallisesti 3–4 kuukautta, minkä aikana kurssit ovat pudonneet 10–15 prosenttia. Yleensä on kestänyt toiset 3–4 kuukautta, että osakkeet ovat palanneet shokkia edeltäviin lukemiin.

Nyt nähty osakepudotus on edennyt tähän asti melko samoin kuin esimerkiksi vuoden 2016 kurssilasku, joka oli seurasta zikaviruksesta. Ensin kurssit putosivat noin kymmenen prosenttia, mutta paluu entiseen oli nopea.

– Tämänkertainen pudotus on tosin vielä jyrkempi, koska markkinat olivat ennen virusta todella optimistisia ja osakkeet korkeasti hinnoiteltuja, Lehtonen sanoo.

Osakkeiden hinnat olivat korkealla etenkin Kiinan ja Yhdysvaltain välisen kauppasodan laantumisen takia sekä siksi, että Britannia sai vietyä EU-eronsa maaliin.

Vuoden 2003 sars-epidemian ja 2009 maailmalla levinneen sikainfluenssan aikaan markkinat taas nousivat epidemioista huolimatta, koska osakkeet olivat niitä ennen valmiiksi pohjamudissa. Sarsia edelsi rajun it-kuplan puhkeaminen ja sikainfluenssaa vuoden 2007 finanssikriisi.

Viranaomaisten reagointi koronaan on voimakasta

Koronavirus ja nykyinen markkinatilanne poikkeavat monin tavoin aiemmista epidemioista, sanovat Lehtonen sekä OP-ryhmän pääanalyytikko Antti Saari.

Saari huomauttaa, että vaikka koronavirus ei ole tautina lainkaan yhtä vakava kuin esimerkiksi ebola, erona on se, että viranomaiset ovat ryhtyneet hyvin raskaisiin toimiin epidemian hillitsemiseksi etenkin Kiinassa, mikä on lyönyt jyrkän kiilan talouteen.

– Aiempiin tapauksiin verrattuna yritysten tuotantoketjut ovat nykyään huomattavasti kansainvälisempiä, mikä on jo nyt aiheuttanut paikoittaista komponenttipulaa, Saari sanoo.

Taloutta hidastaa myös kysynnän väheneminen, Saari toteaa. Kiinassa ihmiset eivät kuluta, koska useimmat istuvat viruksen takia päivät pitkät kodeissaan.

Myös matkustaminen on lisääntynyt huimasti aiemmasta. Esimerkiksi lentomatkoja tehdään yli kaksinkertainen määrä vuosituhannen alkuun verrattuna.

– Taudit leviävät tietysti sitä helpommin, mitä enemmän matkusestaan. Se on luultavasti yksi syy Kiinan viranomaisten koviin toimenpiteisiin, Saari arvioi.

Nousukausi voi katketa

Palaavatko kurssit nyt nousuun yhtä nopeasti kuin aiemmissa epidemioissa?

Se riippuu täysin koronaviruksen tulevasta leviämisestä etenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa, Saari ja Lehtonen sanovat.

– Jos tauti alkaa levitä hallitsemattomasti, viranomaiset rajoittavat liikkumista ja tehtaita suljetaan todennäköisesti myös Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Se hidastaisi reaalitaloutta jyrkästi, Mandatum Lifen Lehtonen sanoo.

Lehtonen huomauttaa, että kovia toimenpiteitä on nähty jo Italiassakin.

Jos koronavirus taas laantuu nopeasti, ja keskuspankit elvyttävät koordinoidusti, voidaan osakemarkkinoiden ja reaalitalouden odottaa Lehtosen mukaan toipuvan varsin nopeasti.

OP:n Saari pitää mahdollisena sitäkin, että historiallisesti yli kymmenen vuotta kestänyt maailmantalouden noususuhdanne kääntyy laskuun koronan vuoksi.

– Nousukausi voi katketa, jos koronaviruksen aiheuttama epävarmuus jatkuu todella pitkään.

Osakemarkkinoilla ollaan kuitenkin pudotuksesta huolimatta yhä korkeammalla kuin ennen viime syksyä, Saari muistuttaa.

– Kurssien huojunta jatkunee vielä ainakin jonkin aikaa, ja osakkeiden hintoja kalibroidaan uudestaan. En silti usko pidempään osakemarkkinoiden laskuun, koska sijoittajat palaavat osakkeiden pariin luultavasti nopeasti, koska tuottoja ei ole saatavissa muualtakaan.