Virusmuunnos: Hal­li­tus kieltää maa­han­tu­lon seit­se­mäs­tä ete­läi­sen Afrikan maasta – Suomen kan­sa­lai­set ja Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asuvat saavat aina palata

Maanjäristykset: Utsjoen tä­räh­te­lyt var­mis­tui­vat maan­jä­ris­tyk­sek­si –  jä­ris­tys­kes­kus oli Norjan puo­lel­la 13,6 ki­lo­met­rin sy­vyy­des­sä

Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Norjan ka­la­ta­lous­mi­nis­te­ri: Pe­kin­gin ko­ro­na­vi­rus­ry­päs ei ole läh­töi­sin nor­ja­lai­ses­ta lohesta

Kuuden viime päivän aikana on todettu yhteensä ainakin 137 uutta tartuntaa. Tartuntojen uskotaan olevan kytköksissä paikalliseen liha- ja vihannestoriin.

Peking
-
Kuva: Jussi Saarela

Norja kertoi tänään, ettei Kiinan pääkaupungissa Pekingissä todettu tuore koronavirustartuntojen rypäs ole lähtöisin norjalaisesta lohesta. Monet kiinalaiset ravintolat ja kaupat ovat viime päivinä lopettaneet muun muassa Norjasta tuodun kalan myymisen.

Pekingissä on kuuden viime päivän aikana todettu yhteensä ainakin 137 uutta tartuntaa. Uutistoimisto AFP:n mukaan uusia tartuntoja ilmoitettiin keskiviikkona olevan 31.

Todettujen tartuntojen on kerrottu olevan kytköksissä pekingiläiseen Xinfadin liha- ja vihannestoriin.

South China Morning Postin mukaan Kiina on ennättänyt esimerkiksi kieltämään lohen tuonnin eurooppalaisilta toimittajilta, sillä koronavirusta on kerrottu löydetyn lohen paloittelussa käytetyiltä leikkuulaudoilta.

Norjan kalatalousministeri Odd Emil Ingebrigtsen kertoo norjalaisen TDN Finans -talouslehden mukaan, että ongelmaa selvitetään parhaillaan.

Ingebrigtsen kertoi kiinalaisten ja norjalaisten viranomaisten tavanneen tiistaina. Kohtaamisen yhteydessä oli hänen mukaansa tultu siihen johtopäätökseen, että tuore virusrypäs ei todennäköisesti ole lähtöisin norjalaisesta lohesta.

Työkalut mahdollisesti saastuneet

Norjan meritutkimusinstituutin tauti- ja tartuntaosaston johtajan Bjørn Olav Kvammen mielestä on epätodennäköistä, että tuore tartuntarypäs olisi lähtöisin norjalaisesta lohesta.

Kvamme kertoi uutistoimisto AFP:lle, että tartunta on voinut sen sijaan ennemmin tulla vaikkapa yksittäisen tuotteen tai ihmisten käyttämien työkalujen saastumisen kautta. Kvamme kuitenkin painotti, ettei viruksen leviämisestä kalan kautta ole tehty tutkimuksia.

Kiinan tartuntatautikeskuksen pääepidemiologi Wu Zunyoun mukaan viruksen löytäminen leikkuulaudalta ei riitä todisteeksi siitä, että virus olisi tullut maahantuodusta kalasta.

– Se on voinut tulla tartunnan saaneesta henkilöstä, hän sanoi kiinalaisessa televisiohaastattelussa.

Kiinaa on pidetty lupaavana markkina-alueena. Viime vuonna Kiinaan tuotiin noin 23 500 tonnia norjalaista lohta.

Lentoja peruttiin ja kouluja suljettiin

Pekingin lentoasemilla on peruttu toista tuhatta lentoa uusien koronavirustartuntojen vuoksi, kertoi valtiollinen Kansan päivälehti aiemmin keskiviikkona. Sen mukaan noin 1 250 peruttua saapuvaa ja lähtevää lentoa vastaa noin 70:tä prosenttia kaupungin keskeisten lentoasemien kaikista lennoista.

Kaupungin viranomaiset ovat määränneet riskialueilla asuvia ihmisiä olemaan poistumatta Pekingistä. Osa maakunnista puolestaan on asettanut karanteeneja Pekingistä tuleville. Pääkaupungissa asuu yli 20 miljoonaa ihmistä.

Keskiviikosta alkaen suljettiin kaupungin koulut. Hongkongissa ilmestyvän South China Morning Post -lehden mukaan koulujen oppilaat siirtyivät etäopetukseen. Yliopistot on suljettu.

Suljettuja ruokatoreja on ainakin 11. Tuhansien elintarvikealan yritysten tilat on desinfioitu.

Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti arvioi tiistaina STT:lle, että Kiinan viranomaisilla on hyvät valmiudet saada tilanne hallintaan.

Uusi koronavirus lähti leviämään alun perin Kiinan Wuhanissa viime vuoden lopulla. Maa sai viruksen leviämisen kuriin ankarilla rajoitustoimilla, ja parin viime kuukauden aikana Kiinassa on todettu vain pieniä määriä uusia tartuntoja. Suurin osa niistä on tullut maahan ulkomailta palaavien kiinalaisten mukana.

Kiinassa on raportoitu yhteensä runsaat 4 600 koronavirukseen liittyvää kuolemaa ja hieman alle 85 000 tartuntaa. Väkilukuun suhteutettuna maassa on kuollut kolme ihmistä miljoonaa asukasta kohti, kun esimerkiksi Suomessa vastaava luku on 59.

Kiinan ilmoittamia lukuja pidetäänkin yleisesti aivan liian alhaisina.