Ni­ge­rias­sa jou­dut­tiin jälleen pi­tä­mään hau­ta­jai­sia vä­ki­val­lan uh­reil­le – Boko Haram hyök­kä­si maa­ta­lous­työn­te­ki­jöi­den kimp­puun

Nigeriassa äärijärjestöjen väkivalta on terrorismi-indeksin mukaan kolmanneksi pahinta maailmassa. Se vastaa käytännössä sotatilaa.

Viime sunnuntaina Zabarmarin kylässä Pohjois-Nigeriassa jouduttiin kokoontumaan joukkohautajaisiin. Boko Haramin taistelijat olivat edellisenä päivänä tehneet väkivaltaisen iskun kylään.
Viime sunnuntaina Zabarmarin kylässä Pohjois-Nigeriassa jouduttiin kokoontumaan joukkohautajaisiin. Boko Haramin taistelijat olivat edellisenä päivänä tehneet väkivaltaisen iskun kylään.
Kuva: STR

Viime viikonloppuna Nigeriassa vietettiin joukkohautajaisia.

Äärijärjestö Boko Haram oli hyökännyt Zabarmarin kylään pohjoisessa Bornon osavaltiossa ja tappanut ainakin 76 ihmistä.

Uhrit olivat pääasiassa maataloustyöntekijöitä, jotka olivat tulleet töiden perässä Sokoton osavaltiosta, noin tuhannen kilometrin päästä.

He olivat riisipelloilla, kun hyökkääjät iskivät.

Lisäksi militantit sieppasivat mukaansa yli kymmenen ihmistä.

Muutama päivä iskun jälkeen Boko Haramin johtaja Abubakar Shekau kertoi videolla, että isku oli kosto.

Kylässä oli ilmiannettu ryhmän jäseniä Nigerian armeijalle.

Kyseessä oli yksi pahimmista iskuista seudulla viimeisten kuukausien aikana.

Muutamaa viikkoa aiemmin Boko Haramin taistelijat olivat surmanneet 22 maanviljelijää pelloilla. Viime sunnuntaina kuusi sotilasta kuoli ryhmän iskussa.

Sitten vuoden 2009, jolloin Boko Haram aloitti islamistisen kapinan Koillis-Nigeriassa, ainakin 36 000 ihmistä on kuollut ja kaksi miljoonaa joutunut lähtemään kodeistaan. Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Deutsche Welle.

Nigeriassa äärijärjestöjen väkivalta on maailman terrorismi-indeksin (GTI) mukaan kolmanneksi pahinta maailmassa. Vain Irakissa ja Afganistanissa väkivaltaa on enemmän.

Käytännössä Nigeriassa on meneillään sotatila.

Armeijassa puutteita

Nigerian presidentti Muhammadu Buhari kutsui iskua riisipellolle "mielettömäksi".

Kun Buhari aloitti virassaan vuonna 2015, hän lupasi murskata Boko Haramin terrorin. Tuolloin Boko Haramia vastaan taistelleet kansainväliset joukot – nigerialaisten lisäksi nigerilaisia, tshadilaisia ja kamerunilaisia sotilaita – onnistuivat häätämään Boko Haramin kaikista asuinkeskittymistä.

Järjestö vetäytyi Sambisan metsiin, ja armeija vapautti satoja vankeja.

Hallitus on toistuvasti väittänyt, että islamistiset militanttiryhmät on käytännössä hävitetty, mutta väkivaltaiset iskut ovat jatkuneet.

– Hallitus ei selvästikään tee tehtäväänsä kunnolla. On kulunut yli kymmenen vuotta ja turvattomuus vain lisääntyy, kommentoi nigerialainen turvallisuusasiantuntija Awwal Faruq Deutsche Wellelle.

Asiantuntijat sanovat lisäksi, että Nigerian tulisi investoida armeijaansa ja päivittää esimerkiksi armeijan tietoliikenne- ja tiedustelulaitteita, mutta hankinnat tulisi tehdä läpinäkyvästi.

Boko Haram tekee hyökkäyksiä ja rekrytoi uusia sotilaita paitsi Nigeriassa, myös koko Tshad-järven alueella. Vuonna 2016 arvioitiin, että Boko Haramin riveissä on noin 9 000 taistelijaa.

Eriarvoisuus taustalla

Boko Haramin nousua ja saamaansa kaikupohjaa pohjoisessa on selitetty useilla tekijöillä. Yksi on taloudellinen eriarvoisuus, jota etenkin pohjoisen muslimiväestö kokee.

Köyhyys ja työttömyys ovat olleet 2010-luvulla selvästi yleisempää pohjoisessa kuin etelässä, jossa enemmistö asukkaista on kristittyjä.

Huono hallinto ja laajalle levinnyt korruptio ovat pahentaneet väestönosien jännitteitä. Boko Haram olikin alkujaan protesti, joka syntyi vastustamaan pohjoisen johtajien kehnoa hallintatapaa ja ehdotti tilalle sharialakia.