Nel­jän­nes­vuo­si­sa­dan kes­tä­nees­tä ys­tä­vyy­des­tä pod­cas­tik­si

Oululaistuneiden torniolaisystävysten uusi podcast, Lapin kullat, tehdään hyvällä mielellä ja lappilaisella twistillä.

Iida-Maria Palosaari (vas.) ja Maria Piuva ovat molemmat muuttaneet Ouluun yli 10 vuotta sitten. Tornio on kuitenkin yhä merkittävä paikka. Esimerkiksi Tornion Pikisaarta kaksikko muistelee mukavana piknikpaikkana. Kuvassa ystävykset Oulun Pikisaaren edustalla.
Iida-Maria Palosaari (vas.) ja Maria Piuva ovat molemmat muuttaneet Ouluun yli 10 vuotta sitten. Tornio on kuitenkin yhä merkittävä paikka. Esimerkiksi Tornion Pikisaarta kaksikko muistelee mukavana piknikpaikkana. Kuvassa ystävykset Oulun Pikisaaren edustalla.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Kun Iida-Maria Palosaari sai gradunsa palautettua, oli aika aloittaa Marika Piuvan kanssa pari vuotta suunniteltu yhteinen podcast. Kaksikko halusi tuoda esille kotikaupunkiaan, Torniota. Niin yhdeksi lähestymiskulmaksi muotoutui kotiseutu Tornionjokivarressa.

– Sillä erottaudutaan jossain määrin muista podcasteista, Piuva summaa.

Lappilaisuus ei kuitenkaan ole pelkkä markkinointikikka. Molemmat vahvistavat, että suhde kotiseutuun on yhä läheinen. Torniossa tulee käytyä usein ainakin kerran tai kahdesti kuussa. Molempien perhe ja kavereita asuu yhä paikkakunnalla.

– Tornio oli hyvä paikka kasvaa, se antoi hyvät eväät elämään, Palosaari kertoo. Lämpimiä muistoja on esimerkiksi hiekkarannoilta ja joelta, vuodenajasta riippumatta.

Podcastin nimi, Lapin Kullat, on leikkisä viittaus Torniossa sijainneeseen Lapin Kullan oluttehtaaseen.

– Lisäksi monikkomuodosta käy heti ilmi, että podcastia tehdään yhdessä.

Ulkopuolista apua Palosaari ja Piuva eivät ole juurikaan tarvinneet, vaikka kumpikaan ei ole tehnyt mediaprojekteja aikaisemmin. Podcastin mainosvideon kuvaajakin löytyi vanhoista työkavereista.

– Ehkä sekin on sitten sitä lappilaista asennetta, että itse tehdään, nauraa Palosaari.

Ystävysten erilaiset luonteet, Palosaaren eloisuus ja Piuvan rauhallisempi tyyli, täydentävät toisiaan. Yhdistäviä mielenkiinnon kohteitakin kuitenkin on, esimerkiksi musiikki.

Musiikinopettajana, muusikkona ja kuoronjohtajana toimivalle Palosaarelle musiikki on ammatti, taloushallinnon tradenomiksi kouluttautuneelle Piuvalle tärkeä harrastus.

– Meidän lauluäänistäkin on kerrottu, että ne pelaa hyvin yhteen, Piuva kertoo.

Lapin Kullat -podcastin tunnusmusiikissa kuullaan kaksiäänisenä molempien laulua.

Podcastia on tarkoitus jatkaa niin pitkään kuin into ja aika riittävät. Yhteisissä ideariihissä hahmoteltua runkoa riittää tällä hetkellä pitkälle vuoden loppuun ja sen yli.

– Ei tälle loppua näy, Piuva toteaa. – Kun hommaan on ruvettu, niin sitten tehdään, Palosaari säestää.

Stressiä ohjelman teosta ei ole kuitenkaan tarkoitus ottaa, vaan tekeminen joustaa elämäntilanteiden mukaan.

– Podcast elää meidän mukana, Piuva kertoo.

Tällä hetkellä ohjelmaa tehdään harrastuspohjalta työn ohessa.

– Mutta ei sekään haittaisi, jos tästä tulisi työmuoto, Palosaari sanoo.

Palosaari ja Piuva luovat somesisältöä tavoitteellisesti. Käytännössä tämä tarkoittaa säännöllistä julkaisurytmiä: ohjelma ilmestyy joka torstai.

– Säännöllisyys tarkoittaa, ettei asioita voi jättää viime tinkaan.

Aluksi Palosaarella oli enemmän aikaa miettiä käytännön toteutusta. Nimeä ja aihetta pohdittiin kuitenkin jo yhteisissä ideariihissä. Myös logon suunnitteluun on käytetty ajatusta ja aikaa. Äänittäessä mietitään sekä vuorovaikutuksellisuuden säilyttämistä että editointia. Podcastin tekoon lähdettiin suunnitelmallisesti: jaksoja äänitettiin ennakkoon neljä ennen kuin ensimmäistäkään julkaistiin.

Podcastissa Palosaari ja Piuva käsittelevät monia aiheita matkustelusta urheiluun. Ohjelman on tarkoitus painottua kevyeen viihteeseen. Myös muita, tekijöille itselleen ajankohtaisia aiheita käsitellään.

– Olemme molemmat 30-vuotiaita naisia, eikä kummallakaan ole vielä lapsia. Ajattelimme keskustella tästä yhdessä jaksossa, käsitellä esimerkiksi sitä, millaisia odotuksia itsellä ja muilla liittyy asiaan, Palosaari kertoo.

Lappilaisuuden on tarkoitus säilyä läpi podcastin.

– Meitä kiinnostaisi esimerkiksi nostaa esille lappilaisia yrityksiä.

Neljännessä jaksossa he avaavat ystävyytensä tarinaa. Ja tarinaa riittää: Palosaari ja Piuva ovat tunteneet toisensa päiväkodista asti. Ensimmäisen ja toisen luokan he kävivät eri kouluissa, myöhemmin tiet kohtasivat taas Hannulan koulun musiikkiluokalla.

Lukioon mentäessä Palosaari muutti Ouluun, mutta neljän vuoden päästä myös Piuva päätyi samaan kaupunkiin. Molemmat ovat asuneet Oulussa nyt yli kymmenen vuotta. Nykyään he asuvat alle kilometrin säteellä toisistaan, tapaamiset ovat jopa viikoittaisia. Ajoittainen harvemmin tapaaminenkaan ei ole häirinnyt:

– Juttu jatkuu aina ikään kuin siitä, mihin se on viimeksi jäänyt.

Mistä on kyse

Lapin Kullat -podcast

Podcastin pilotti ja ensimmäinen jakso julkaistiin 3.6.Uusi jakso ilmestyy joka torstai.

Juontajina torniolaislähtöiset Iida-Maria Palosaari ja Marika Piuva

Spotify: Lapin Kullat Podcast

Instagram: lapinkullatpodi