Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

kolumni: Kuka sinä olet sil­loin, kun kukaan ei ole kat­so­mas­sa?

pääkirjoitus: Esi­mer­kil­lä on voimaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Na­pa­pii­rin ryh­mä­puu­tar­hal­la ta­pah­tuu: Vil­je­ly­laa­ti­kot kevään hitti – miksi musta väri on paras?

Viljelylaatikoita löytyy lähes jokaiselta palstalta ryhmäpuutarhassa. Laatikkoviljely aikaistaa siementen kylvöä ja satoa.
Viljelylaatikoita löytyy lähes jokaiselta palstalta ryhmäpuutarhassa. Laatikkoviljely aikaistaa siementen kylvöä ja satoa.
Kuva: Marjukka Metsola

Oli yksi kesäisen lämmin päivä. Se sattui helatorstaiksi. Puutarhurit saivat sopivasti vapaapäivän, ja moni lähti katsomaan, mitä omalle palstalle kuuluu.

Kevät on ajallaan, vaan tämä yksi kesäpäivä yllätti: mittarissa oli yli 20 astetta, ja lämmintä riitti pitkälle iltaan. Aurinko paistoi kuumasti, ja ihmeteltävää riitti. Tosin seuraavana aamuna mittari näytti vain kuutta lämpöastetta, se oli paluu arkeen.

Puutarhurit siivosivat kukkapenkkejä talven jäljiltä. Muokkasivat maata ja noukkivat pois rikkaruohoja. Ne sieltä ensimmäisenä nousevat, aina. Keväällä niitä on helppo poistaa, kun näkyvät selvästi.

Viljelylaatikot näyttävät olevan nyt puutarhoissa hitti. Lähes joka palstalla on kokoelma laatikoita, joissa viljellään kaikenlaista syötävää. Viljelylaatikossa maa lämpenee nopeasti, ja siementen kylvö sekä sato aikaistuu.

Yksi on koonnut viljelylaatikot lavakauluksista, toinen tilannut sellaiset tutulta rakennustaitoiselta, kolmas rakentanut ihan itse. Musta väri on yleisin, sehän lämpenee nopeimmin – mökin väriseksi maalatut taas ovat puutarhassa hauskan näköiset.

Korkeuskin vaihtelee. Matalia on monella, mutta onpa korkeitakin laatikoita, joita voi hoitaa seisaallaan. Puutarhurin selkä säästyy!

Puutarhaa suunnitellessa kannattaa miettiä, mihin mitäkin asettelee. Mitä puutarhassa halutaan tehdä? Mihin aurinko paistaa pisimpään, missä ovat varjoisat paikat, mihin sopii oleskelualue – ja missä on viljelylaatikoiden paikka? Ryhmäpuutarhassa on monen näköisiä ratkaisuja.

Musta väri kerää lämpöä ja sopii sen vuoksi hyvin viljelylaatikkoon.
Musta väri kerää lämpöä ja sopii sen vuoksi hyvin viljelylaatikkoon.
Kuva: Marjukka Metsola

Puutarhateillä kierrellessä tulen vapaana olevan palstan luo. Se odottaa vielä tyhjänä. Siinä on mahdollisuus vaikka mihin! Aurinkoiselle palstalle mahtuu viljelyksiä, marjapensaita, kukkapenkkejä, koristepensaita ja puita.

Jos itse olisin aloittamassa, istuttaisin pohjoisreunalle suojaksi pihlajaa ja syreeniä. Läntiselle reunalle laittaisin ehkä marja-aroniaa, viljelylaatikot lämpimään lounaisnurkkaan, ja tietysti omenapuun… Puutarhamökin rakentamisen aloittaisin myös heti. Toivottavasti palsta löytää pian ottajansa!

Palaan omaan puutarhaani ja katson sitä uusin silmin. Tuonne nurkkaan voisin vaihtaa sinikuusamapensaan tilalle valkoisen syreenin, sellainen näyttää niin ihanalta naapurin puutarhassa. Ja tuohon eteläpihalle voisin istuttaa koiranheisipensaan, siinä on tosi kauniit kukat. Puutarha ei onneksi ole koskaan valmis, siinä riittää jatkuvasti puuhaa ja innostuksen aihetta.

Palstalla seurataan kevään etenemistä ja kesän tuloa Napapiirin ryhmäpuutarhalla Rovaniemellä.
Krookukset kevätlinnunsilmien ympäröimänä ovat keväisen puutarhan väriläiskä.
Krookukset kevätlinnunsilmien ympäröimänä ovat keväisen puutarhan väriläiskä.
Kuva: Marjukka Metsola