Irtisanomisten vaara: Laphan hen­ki­lös­töä kos­ke­vat yt-neu­vot­te­lut alkavat tors­tai­na

Kolumni: Välitä lem­mi­kis­tä­si ja kerää koi­ran­ka­kat kadulta

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Na­pa­pii­rin ryh­mä­puu­tar­hal­la ta­pah­tuu: Si­ni­vuok­ko kukkii en­sim­mäi­se­nä ja kestää ta­ka­tal­ven­kin

Sinivuokko ei kasva Lapissa luontaisesti, mutta menestyy täällä etelästä siirrettynä. Nämä sinivuokot on siirretty Rovaniemelle Punkaharjulta.
Sinivuokko ei kasva Lapissa luontaisesti, mutta menestyy täällä etelästä siirrettynä. Nämä sinivuokot on siirretty Rovaniemelle Punkaharjulta.
Kuva: Marjukka Metsola

Sinivuokko on sitkeä sissi. Vaikka se on siirretty kaukaa Punkaharjulta tänne Napapiirille, se sinnittelee. Ja kukkii ensimmäisenä!

Sinivuokko kukkii aikaisin, se on tehnyt nuput valmiiksi syksyllä. Hennot suloisen siniset kukat sulkeutuvat öisin ja viileällä säällä. Ne kestävät takatalvenkin.

Lehdet pysyvät vihreinä lumen alla, mutta ne lakastuvat kukinnan alkaessa. Kesällä tulevat uudet kolmiliuskaiset herttatyviset lehdet. Kasvi on helppo siirtää, koska se kasvaa tuppaina. Luontaisesti se kasvaa eteläisessä Suomessa, mutta siirrettynä menestyy pohjoisessakin. Siirtämiseen on tietenkin oltava maanomistajan lupa.

Sinivuokon siemenet ovat muurahaisten herkkua. Siksipä se leviääkin uusille kasvupaikoille näiden ahkerien hyönteisten avulla. Se ei leviä juurakon avulla kuten valkovuokko, joten poimiminen ei ole suotavaa.

Sinivuokko oli aikaisemmin osittain rauhoitettu eli sen kerääminen myytäväksi oli kielletty. Vuonna 2005 se on poistettu rauhoitettujen kasvien luettelosta.

Pikkukrookukset ovat keltaisia väripilkkuja.
Pikkukrookukset ovat keltaisia väripilkkuja.
Kuva: Marjukka Metsola

Kiertelen puutarha-alueella etsimässä ensimmäisiä kukkasia. Maasta pukkaa monenlaista vihreää. Itselläni on sipulikukkien alkuja näkyvissä, mitä niistä tulee? Jotakin pientä keltaista kukkaa näyttää nousevan – muistaisi vain, mitä syksyllä maahan piilotti!

Yhdessä puutarhassa on jo krookus kukassa. Toisessa  lumikellot nupuilla ja kevätlinnunsilmä aloittaa kukkimista. Pionien ja raparperin punaisia alkuja on näkyvillä. Tämä antaa toivoa kesän tulosta.

Vapaana olevan puutarhapalstan laidalla vihertävät siihen viime syksynä siirtämämme kasvit, ovat valmiina vastaanottamaan mahdollisen uuden puutarhurin.

Ryhmäpuutarhan teillä alkaa jo näkyä vierailijoita. He tietävät, että täällä saa kierrellä katselemassa jäsenten puutarhoja ja samalla poimia ideoita. Nyt on hyvä aika harrastaa puutarhan suunnittelua, kun kaikki näkyy hyvin. Aina voi siirrellä kasveja ja hankkia jotakin uutta puutarhaan.

Palaan vielä sinivuokkojeni luokse. Tunnustan auttaneeni niitä vähän tänä kylmänä keväänä.

Laitoin kasvuharson vapunaattona, kun lunta satoi pienten kukkasten päälle. Minun kävi niitä sääliksi. Kasvuharso on pohjoisen puutarhurin luottoystävä, se auttaa niin keväällä kuin myös syyskesän tullen. Mutta nyt odotan innolla kesää!

Palstalla seurataan kevään etenemistä ja kesän tuloa Napapiirin ryhmäpuutarhalla Rovaniemellä.
Lumikellot ovat nupullaan.
Lumikellot ovat nupullaan.
Kuva: Marjukka Metsola