Kolumni
Tilaajille

Namibian itsenäisyysjuhla jäi viikonloppuna Martti ja Eeva Ahtisaarelta väliin – sydämellinen presidenttipari johtaa aina esimerkillään, pikaista paranemista

Namibia, Kosovo ja Aceh tekivät Martti Ahtisaaresta voittamattoman Nobel-ehdokkaan vuonna 2008. Koronaviruksen aikana Ahtisaarten lämmintä asennetta ja kansainvälisyyttä tarvitaan enemmän kuin koskaan, kirjoittaa Rauli Virtanen kolumnissaan Lännen Medialle.

Martti Ahtisaari tutustumassa Helsingin uuteen lastensairaalaan sen avajaisissa toukokuussa 2018. Presidentti Ahtisaari puhumassa talvisodan kansallisen Valontuojat-muistomerkin avajaisissa Helsingissä marraskuussa 2019. Tammikuussa 2020 koronarajoitukset eivät vielä olleet voimassa, eikä tulevan vakavuutta tiedetty. Eeva ja Martti Ahtisaari osallistuivat Matti Ahteen hautajaisiin. Martti ja Eeva Ahtisaari kuvattuina Namibiassa, joka on kaikista nobelistin työkentistä ollut haastavin ja kenties ikimuistoisin. Namibian itsenäisyys täytti viikonloppuna 30 vuotta. YK-diplomaatti ja myöhempi presidentti Martti Ahtisaari on ollut kirjoittajan, toimittaja Rauli Virtasen (oik.) perheystävä 1970-luvulta lähtien. Ahtisaaret kotioloissa Namibiassa. Vuosiluku ei ole tarttunut muistiin. Martti Ahtisaari 1980-luvun lopulla saapumassa Namibiaan. Häntä pidetään yhtenä Afrikan maan itsenäisyyden sankareista.
Martti Ahtisaari tutustumassa Helsingin uuteen lastensairaalaan sen avajaisissa toukokuussa 2018.
Martti Ahtisaari tutustumassa Helsingin uuteen lastensairaalaan sen avajaisissa toukokuussa 2018.
Kuva: Mauri Ratilainen

Viime viikonloppuna Namibian oli määrä juhlia näyttävästi maan 30-vuotista itsenäisyyttä, mutta koronapandemian leviäminen maailmalla himmensi sielläkin juhlintaa.

Juhlapäivän itseoikeutettuja vieraita olisivat olleet Eeva ja Martti Ahtisaari.