Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Nä­kö­kul­ma: Van­ha­sen nimitys jättää ky­sy­myk­siä – ha­vit­te­lee­ko Kulmuni it­sel­leen jatkoa hal­li­tuk­ses­sa myö­hem­min?

Kulmunilla menivät sekaisin valtion rahat ja omat rahat, joilla esiintymiskoulutus olisi pitänyt maksaa. Vanhasen pääministerikausi päättyi aikoinaan vähän samanlaisista syistä, kun hän oli joutumassa ikävään valoon Nuorisosäätiön vaalirahajupakassa.

Väistyvä valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja tuleva valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoivat suunnitelmistaan keskustan tekemän ministerivalinnan jälkeen.
Väistyvä valtiovarainministeri Katri Kulmuni ja tuleva valtiovarainministeri Matti Vanhanen kertoivat suunnitelmistaan keskustan tekemän ministerivalinnan jälkeen.

– En aio pyrkiä pääministerin sijaiseksi enkä viisikon jäseneksi, vaan toimin korostetusti valtiovarainministerin roolissa, Vanhanen sanoi.

Keskustan päätös valita eduskunnan puhemies Matti Vanhanen valtiovarainministeriksi eroamaan joutuneen Katri Kulmunin tilalle jätti jälkeensä useita kysymyksiä.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin mukaan tarkoituksena on, että keskustan ministeriryhmän puheenjohtajana viisikossa jatkaa puolueen johtaja eli hän itse. Kulmuni on kertonut tavoittelevansa jatkokautta keskustan syyskuun puoluekokouksessa, mutta hänen asemansa ei ole koulutusrahamaksukohun jälkeen erityisen vahva.

Aki Taponen on Lännen Median politiikan toimittaja.
Aki Taponen on Lännen Median politiikan toimittaja.

Kohu pakotti Kulmunin eroamaan valtiovarainministerin paikalta, mutta paineet myös keskustan puheenjohtajan vaihtamiseksi ovat kasvaneet. Kulmunin aikana puolueen kannatus on vajonnut ja lähentelee kymmenen prosentin maagista rajaa.

Kulmunin jatko puheenjohtajana on nyt etenkin sen varassa, mitä äitiysvapaalta elokuussa palaava kansanedustaja Annika Saarikko lopulta tekee. Jos hän lähtee puheenjohtajakisaan, hän voittanee Kulmunin selvin luvuin.

Tarkoittiko siis Matti Vanhasen suhtautuminen valtiovarainministerin pestiin projektinomaisesti sitä, että hän varautuu jättämään paikkansa ensi syyskuussa Saarikolle?

Mitä jos Rinne olisi tehnyt samoin?

Kulmunin tarrautuminen hallituksen johtoviisikkoon on suuren ihmetyksen aihe. Se kertoo keskustan arvaamattomasta tilanteesta ja olisi melkein sama, kuin jos pääministerin paikalta joulukuussa eroamaan joutunut Antti Rinne (sd.) olisi jäänyt edelleen johtamaan sdp:n ministeriryhmää viisikon jäsenenä.

Syyttä ei Iltalehden haastattelema valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen pitänyt ratkaisua perustuslain kannalta ongelmallisena: hallituksessa olisi tekemässä päätöksiä henkilö (Kulmuni), joka ei olisi ministerivastuussa eduskunnalle.

Kulmunin pysyminen hallituksen johtajaviisikossa panee myös kysymään, havitteleeko hän itselleen jatkoa valtioneuvoston jäsenenä myöhemmin esimerkiksi tiede- ja kulttuuriministerinä, jos Annika Saarikko nousee keskustan puheenjohtajaksi ja ottaa valtiovarainministerin paikan. Eduskunnan puhemiehen paikasta Kulmuni kieltäytyi.

Oikeusministeri ja rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi maanantaina Keskipohjanmaalle, että Kulmuni ei välttämättä pääse käsittelemään kaikkia hallitusviisikon asioita. Osa asioista koskee Henrikssonin mukaan vain valtioneuvoston jäseniä eli ministereitä.

Luottokorttiostoksia maksamaan

Entisen pääministerin Matti Vanhasen noustessa valtiovarainministeriksi keskusta yrittää palauttaa itselleen vasemmistovetoisessa hallituksessa ryvettyneen maineensa tarkan talouspolitiikan puolustajana. Keskusta on ladannut kovat odotukset syksyn budjettiriiheen, jossa pitäisi keskustan kansanedustajien käyttämän sanonnan mukaan ryhtyä jo maksamaan koronan takia tehtyjä "luottokorttiostoksia".

Katri Kulmunin mukaan pöydälle tulee erittäin vaikeita asioita, joista ei ole vielä aloitettu edes julkista keskustelua.

– On välttämätöntä, että käsittelyyn tulee niin eläkeiän nosto, työllisyystavoitteen reilu korottaminen kuin myös työttömyysturvan joustavoittaminen vastaamaan kulloistakin suhdannetta.

Eläkekortti yllätti

Eläkeiän nosto yllätti hallituskumppanit, ellei sillä ollut tarkoituksena ainoastaan valmistella tiedotustilaisuuden osallistujia Matti Vanhasen nimitykseen valtiovarainministeriksi. Pääministerikaudellaan yli kymmenen vuotta sitten Vanhanen sai Rukan lumilla hiihdellessään ajatuksen eläkeiän nostamisesta. Työmarkkinajärjestöt tyrmäsivät sen ja hallitus vetäytyi siitä. Työmarkkinajärjestöt sopivat nostosta vasta 2014.

– Eläkeiän nosto oli mielenkiintoinen avaus Kulmunilta ja antaa esimakua, mitä odotettavissa on, kun Vanhanen ottaa valtiovarainministerin salkun, eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä sanoi.

Liikkuvaan junaan

Tarkoituksena on, että valtioavarainministerin vaihdos tapahtuu tiistaiaamuna. Iltapäivällä Vanhaselle kuuluisi hallituksen neljännen ja ennätyksellisen yli 4 miljardin euron lisäbudjetin esittely eduskunnalle. Illalla hänen pitäisi olla jo EU:n talousministereiden etäkokouksessa neuvottelemassa Suomen ehdoista EU:n 750 miljardin euron koronaelvytysrahastolle.

Avustajia tarvitaan, jotta Vanhanen pystyy hyppäämään liikkuvaan junaan. Kulmunin esiintymiskoulutukset junaillut erityisavustaja Kari Jääskeläinen pyysi sunnuntaina keskustalaisilta anteeksi ja vetäytyi.

Jotain yhteistä

Esiintymiskoulutuksen maksatuksessa Kulmunilla menivät sekaisin valtion rahat ja omat rahat, joilla koulutus olisi pitänyt maksaa. Vanhasen pääministerikausi päättyi aikoinaan vähän samanlaisista syistä, kun hän oli joutumassa ikävään valoon Nuorisosäätiön vaalirahajupakassa.

Vanhasen todettiin rikkoneen pääministerinä tuottamuksellisesti virkavelvollisuuttaan, kun hän oli pääministerinä osallistunut raha-avustusten jakamiseen Nuorisosäätiölle, jolta oli saanut vaalitukea. Kyse ei ollut kuitenkaan törkeästä huolimattomuudesta, minkä takia syytettä ei nostettu.

Virallisesti Vanhanen perusteli luopumistaan muun muassa edessä olevalla jalkakeikkauksella.


Kirjoittaja on Lännen Median politiikan toimittaja.

Artikkelia on täydennetty kello 20.20. Oikeusministeri Henriksson kommentoi Keskipohjanmaalle Kulmunin roolia viisikossa.