Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Näin ur­heil­tiin Paavo Nurmen ki­sois­sa: Oliver He­lan­der ro­jaut­ti lähes ysi­kymp­pi­sen, Viivi Le­hi­koi­nen uskoo SE:n rik­kou­tu­van

Helanderin oma ennätys koheni lähes kaksi metriä. Olympiavoittaja Chopra ja maailmanmestari Peters taipuivat tappioon.

Oliver Helander teki keihäskisassa yllätystuloksen. Arkistokuva.
Oliver Helander teki keihäskisassa yllätystuloksen. Arkistokuva.
Kuva: Matti Räty

Suomalaiset yleisurheilijat lämpenivät joukolla hyviin tuloksiin Paavo Nurmen kisojen tasokkaassa seurassa. Turun kymmentuhantinen yleisö ihasteli äänekkäimmin Oliver Helanderin keihäsennätystä 89,83 ja Krista Tervon voittotulosta 74,34 moukarinheitossa.

Hyvässä vireessä olivat myös aitajuoksija Viivi Lehikoinen ja estejuoksija Topi Raitanen.

Helander kruunasi kisat voittamalla tasokkaan keihäskilpailun. Tokion olympiavoittaja Neeraj Chopra sijoittui toiseksi tuloksella 89,30. Kauden kärkitulosta 93,07 hallussaan pitävä grenadalainen maailmanmestari Anderson Peters oli kolmas tuloksella 86,60.

Voitto oli Helanderin uran arvokkain.

– Hyvältä tuntuu, kun parantaa ennätystä (88,02) neljän vuoden jälkeen, Helander totesi.

– Odotin, että menee ainakin 85 metriä, jos on hyvä päivä. Eli meni vähän ehkä yläkanttiin.

Vauhtiin jäi parantamista

Tero Pitkämäen valmennukseen viime syksynä siirtynyt Helander arvioi, ettei heitto ollut täysosuma.

– Vauhti meni hieman sipsutteluksi ennen ristiaskelia, muta heiton loppu osui hyvin, Helander arvioi.

Helander kilpailee seuraavaksi Kuortaneella lauantaina. Sen jälkeen hän pyrkii kuun vaihteessa Tukholman Timanttiliigaan.

Myös muut keihäsmiehet vertyivät mukaviin tuloksiin. Olympiafinalisti Lassi Etelätalo oli tasokkaassa kilpailussa vasta seitsemäs, mutta kauden avaustulos 82,63 oli todella lupaava.

– Ihan hyvä kauden avaukseksi, Etelätalo arvotti tuloksensa.

Myös Toni Kuusela paransi yli 80 metrin tuloksellaan 80,35. Tuore 80 metrin heittäjä Toni Keränen ennätti palautua sunnuntain ennätysheitosta 78,70 metrin tulokseen.

Lehikoinen juoksi vakuuttavasti

Viivi Lehikoinen sijoittui 400 metrin aidoissa Italian Ayomide Folorunson jälkeen toiseksi uransa toiseksi parhaalla ajalla 55,13.

Lehikoinen juoksi viime lauantaina Genevessä ennätyksensä 54,96, jolla hän jäi vain 0,34 sekuntia Tuija Helanderin Suomen ennätyksestä. Turun juoksu vahvisti Lehikoiselle, että SE on hänen ulottuvillaan.

– Ennätys on käynyt välillä mielessä. Minulla on siihen mahdollisuuksia. Muuta en osaa siitä sanoa, Lehikoinen totesi.

Lehikoinen pysyi Turun juoksussa paremmin rytmissä kuin ennätysjuoksussaan, mutta aitojen ylitykset eivät onnistuneet aivan parhaalla mahdollisella tavalla.

– Tuntui, että aidat jäivät vähän kauas, Lehikoinen kertoi.

Lehikoinen taisteli juoksun voitosta, mutta Folorunso pääsi karkuun toisessa kaarteessa.

– Kaarre oli huono, Lehikoinen harmitteli.

Raitanen taisteli tavoiteaikaan

Estejuoksija Topi Raitanen jäi ensimmäisen kilometrin jälkeen jahtaamaan yksin kilpailun kärkikaksikkoa, mutta sinnitteli maaliin ajassa 8.19,34 ja ylsi aikatavoitteeseensa.

Etiopian Abraham Seme voitti kilpailun ajalla 8.14,87 ja Saksan Frederik Ruppert oli toinen ajalla 8.15,58. Kärki aloitti kilpailun kahdeksan minuutin loppuaikaa enteilevällä rytmillä.

– Alkuvauhti tuntui aika hyvältä, mutta sitten vähän pelästyin sitä ja jäin sen takia juoksemaan matkaa yksin, Raitanen harmitteli.

– Tämä oli silti askel eteenpäin. Suunta on hyvä, vaikka matkavauhti ei vielä kulkenut kuten parhaimmillaan, Raitanen arvioi juoksua.

– Minulla on hyvä luotto kuntoon.

Raitanen juoksee lauantaina Kuortaneella 1 500 metriä. Sunnuntaina hän matkustaa Yhdysvaltain Flagstaffiin korkean paikan leirille kolmeksi viikoksi.

Wilma Murto pelasi upporikasta ja rutiköyhää
Rauno Laine, STT

Wilma Murto sivusi naisten seiväshypyssä kauden parastaan 450 ja sijoittui toiseksi Nina Kennedyn jälkeen Paavo Nurmen kisoissa.

Kennedy ylitti 465 ensimmäisellään, mutta 470 oli australialaiselle tiistaina vielä liikaa. Murto pelasi eräänlaista uhkapeliä, kun hän 450:n jälkeen yritti kerran 460:sta, kerran 465:stä ja jätti viimeisen yrityksen 470:een.

– Uhkapeli kertoo itsevarmuudesta. Niin sen voisi otsikoida, naureskeli nuori toimittajaopiskelija Murto kisan jälkeen.

Murron valmistautuminen kauteen ei ollut helppo. Hyppääjän jalka murtui tammikuussa Ranskassa, ja maaliskuussa hän sairasti koronan.

– Nyt mennään eteenpäin askel kerrallaan. Hyppytuntuma oli jo paljon parempi kuin kauden avauskisassa. Kokonaisuutena olen tyytyväinen kisaan. Juoksu sujui paremmin kuin Espoossa, ja tekniikka tuntuu nyt kulkevan oikeaan suuntaan, Murto selvitti.