Sää: Harmaa loska väistyy pian - ensi viikon hiih­to­lo­ma­lai­sil­le lu­va­taan jo au­rin­koi­sem­pia hiih­to­ke­le­jä

Näin muual­la: Pas­so­jan louhos tarjoaa miel­lyt­tä­vän uin­ti­ko­ke­muk­sen kesän hel­teil­lä

Olen Erica Niemelä. Olen vieraillut nyt kesällä Kälviällä, poikaystäväni kotikylässä. Kälviä kuuluu Kokkolan kuntaan.Koska kesä on tähän asti ollut kuuma, ja jotenkin on pitänyt viilentyä, minulle esiteltiin Passojan louhos. Louhos on paikallisten suosima uimapaikka.

-
Kuva: Erica Niemelä

Passoja on yksi Kälviän sivukylistä. Louhos on aivan tien vieressä, mutta sitä on vaikea huomata, sillä se on piilossa puiden takana. Aivan kuin louhos olisi salainen paratiisi, joka yrittää piilottaa itseään ulkopuolisilta.

-
Kuva: Erica Niemelä

Louhoksen reunat ovat korkeat ja vesi parhaimmillaan 10-11 metriä syvää, joka tarjoaa hyppimismahdollisuuden veteen. Itse uskalsin hypätä parin metrin korkeudesta pitkän henkisen psyykkauksen jälkeen. Louhoksen korkein, noin 4-5 -metrin korkuinen kohta tuntui kuitenkin liian pelottavalta ajatukselta.

-
Kuva: Erica Niemelä

Koska olen korkeanpaikankammoinen ja hyppiminen ei sujunut minulta heti luontevasti, olin varsin helpottunut siitä, että louhoksessa on myös rantakohta. Näin pääsin samalla totuttelemaan veden lämpötilaan, joka oli aluksi hieman viileää pilvisen sään takia.

-
Kuva: Erica Niemelä

Vesi louhoksessa on puhdasta ja kirkasta, sillä se on pohjavettä. Auringon paistaessa turkoosi vesi muistuttaa minua merenrannoista, joita näkee vain etelässä ulkomailla.

-
Kuva: Meeri Koittola