Mainos

Muutto oma­ko­ti­ta­los­ta ker­ros­ta­loon voi olla suuri päätös, joka ei synny het­kes­sä – Arvolat ker­to­vat, mitä asioita he pun­nit­si­vat muu­tos­sa

Outi, 58 ja Aimo Arvola, 60, tietävät hyvin, kuinka haastavaa on tehdä lopullinen päätös kerrostaloasunnon hankinnasta asuttuaan 20 vuotta omakotitalossa. Sinnikkäällä työllä Arvolat löysivät vuosien mietinnän jälkeen kodin Loimusta ja kertovat nyt, mitkä asiat heitä mietityttivät eniten muutossa.

Avaruus, sijainti ja helppous olivat asioita, jotka hurmasivat Outi ja Aimo Arvolan, kun he punnitsivat muuttamista upouuteen Loimun asuinkerrostaloon. Aikaisempi asumismuoto pariskunnalle oli ollut 20 vuoden ajan suurikokoinen omakotitalo. ”Päätös kannattaa tehdä rohkeasti. On mahtavaa, että meilläkin on aikaa nauttia uudesta kodistamme terveinä ja hyväkuntoisina.”
Avaruus, sijainti ja helppous olivat asioita, jotka hurmasivat Outi ja Aimo Arvolan, kun he punnitsivat muuttamista upouuteen Loimun asuinkerrostaloon. Aikaisempi asumismuoto pariskunnalle oli ollut 20 vuoden ajan suurikokoinen omakotitalo. ”Päätös kannattaa tehdä rohkeasti. On mahtavaa, että meilläkin on aikaa nauttia uudesta kodistamme terveinä ja hyväkuntoisina.”

Loimun ylimmässä kerroksessa näkymät eivät petä. Ounasvaara ei näytä vaaralta laisinkaan, kun viidennen kerroksen parvekkeelta tutkailee Lapin pääkaupungin menoa.

– On kuin näkisin yhdellä silmäyksellä koko Rovaniemen keskustan sykkeen, vitsailee  Aimo Arvola , As Oy Rovaniemen Loimun uusi asukas.

Juuri valmistuneen Lapinaukealla sijaitsevan Loimun uudet asukit Aimo ja  Outi Arvola  ovat kantaneet tavaransa uuteen kotiin. Alun perin Kemijärveltä kotoisin, mutta viimeiset 36 vuotta Rovaniemellä viihtynyt pari on tyytyväinen uuteen muuttuneeseen tilanteeseensa: uusi koti on vihdoin löytynyt ja paikka ei voisi olla sopivampi.

– Kun astuimme tänne ensimmäisen kerran, olimme molemmat tästä huoneistosta ja sen avarasta näkymästä aivan, että wau, Arvolat naurahtavat.

Pitkä ja vaiherikas prosessi

Alussa keskustelut muutosta lähtivät liikkeelle Outin sairastumisen jälkeen vuonna 2010. Näihin aikoihin Arvolat alkoivat miettimään, mikä asumismuoto olisi heille parhain vaihtoehto sen hetkisessä elämäntilanteessa: kaksi aikuista lasta olivat muuttaneet jo maailmalle, tilaa oli paljon ja suurikokoinen omakotitalo Ounasmetsässä tuotti pariskunnalle entistä enemmän työtä.

Olisiko elämä helpompaa, jos asuisi pienemmässä asunnossa? Kuinka ison ikävän perheelle niin rakas talo, sen sijainti ja ympäristö saisivat aikaan? Onkohan hölmöä miettiä eläkeajan asuntoa näin aikaisin?

Näiden kysymysten äärellä Outi ja Aimo kävivät kädenvääntöä keskenään ja pohtivat asiaa lasten ja muidenkin läheisten kanssa. Mietintöjen välissä pariskunta soitti myös tutulle ja luotettavalle kiinteistönvälittäjälle  Mika Lehtiniemelle  ja kertoivat tilanteestaan. Uuden ja pienemmän kodin etsintä kuitenkin päättyi lyhyeen, ennen kuin se oli ehtinyt kunnolla alkaakaan.

– Syynä oli se, että pohdinta olikin vielä kesken, emmekä olleet valmiita luopumaan rakkaasta kodista, joka sinänsä on vain materiaa. Tämänkaltaisen päätöksen tekeminen voi viedä aikaa, sillä asiat kypsyvät aikanaan. Onhan kyse kuitenkin omasta kodista, se herättää paljon tunteita, Outi muistuttaa.

Uusi yritys

Lopullinen päätös oman kodin myymisestä tapahtui lopulta viime vuonna, kun Aimo ja Outi olivat ajelemassa korvasienimetsään. Automatkan aikana pariskunta tuli yhdessä siihen tulokseen, että talo on myytävä. Vastaukset aiempiin kysymyksiin olivat löytyneet:

– Pienempi asunto olisi helpompi hoitaa ja siitä voisi alkaa nauttia jo ennen kuin työelämä on ohi, koska nuorempana sopeutuminen muutokseen on ehkä helpompaa. Jospa ikävä entiseen ei olisikaan niin suuri sitten, kun ”unelmien asunto” löytyisi. Voisihan sekin toimia mummolana, kertoo Outi.

Arvolat ottivat jälleen yhteyttä tuttuun ja kärsivälliseen kiinteistönvälittäjään ja aloittivat kodin etsinnän muutaman vuoden kypsyttelyn jälkeen. Useiden eri asuntonäyttöjen jälkeen rakenteilla oleva Loimu valikoitui lopulta päävaihtoehdoksi.

– Asunnon avaruus, sijainti ja näkymät ovat ehdottomasti tämän asunnon parhaita puolia. Meistä myös vaikuttaa parin viikon asumisen jälkeen, että tämä talo on huolella ja taidolla rakennettu, toteavat Arvolat.

Alun perin Kemijärveltä kotoisin, mutta viimeiset 36 vuotta Rovaniemellä viihtynyt pari on onnessaan löydettyä viimein uuden kodin Loimusta. "Kun astuimme tänne ensimmäisen kerran, olimme molemmat tästä huoneistosta ja sen avarasta näkymästä aivan, että wau, Arvolat naurahtavat kotisohvallaan.
Alun perin Kemijärveltä kotoisin, mutta viimeiset 36 vuotta Rovaniemellä viihtynyt pari on onnessaan löydettyä viimein uuden kodin Loimusta. "Kun astuimme tänne ensimmäisen kerran, olimme molemmat tästä huoneistosta ja sen avarasta näkymästä aivan, että wau, Arvolat naurahtavat kotisohvallaan.

Kerrostalo sijaitsee kävelyetäisyydellä Lapin pääkaupungin keskeisimmistä palveluista: Rinteenkulman ja Revontulen kauppakeskukset, sekä muutkin keskustan palvelut ovat muutaman minuutin kävelymatkan päässä ja kauppatorikin marketteineen naapurissa. Myös jokiranta on suoraan vain kivenheiton päässä.

– Yhtenä aamuna totesin, että minun täytyisi käydä postissa. Ajattelin, että en millään kerkeä ennen muita töitä, mutta sitten muistin, että sehän on tuossa parin minuutin kävelymatkan päässä. Ilman autoa asiointi ja asunnon keskeinen sijainti ovat meidät molemmat yllättänyt ja hurmannut, Outi kertoo hymyillen.

Koko Lapinaukean korttelialue on suunniteltu autottomaksi alueeksi, mikä myös rauhoittaa asuinaluetta sekä tekee asumisesta turvallisempaa. Kiinteistön autopaikat on sijoitettu maanalaiseen autohalliin, josta on vaivaton kulkuyhteys hissillä asuinkerroksiin.

– Kuinka helppoa meilläkin on lähteä töihin, kun hissi vie suoraan autohalliin ja uloskaan ei tarvitse lähteä missään vaiheessa. Talvisinhan  tämä on aivan mahtava juttu, toteaa Aimo, joka työssään joutuu pakkaamaan myyntivälineitä autoonsa päivittäin.

– Hienona yllätyksenä meille tuli sekin, että varasto oli mahdollista saada autohallista. Ja alakerran tilavassa kylmiössä säilytämme kätevästi kesällä poimimamme marjat, kommentoi Outi.

Ei taakse katsomista

On asioita, joita pariskunta ei kaipaa omakotitaloasumisesta, ja yksi niistä on pihasta huolehtiminen ja toinen omakotitalon kunnossapito.

– Ei tarvitse enää haravoida syksyisin tai kolata lunta talvisin. Myöskään ikkunoiden pesu ei teetä niin paljoa työtä enää, listaa Aimo.

Pariskunta huomasi myös iloiseksi yllätykseksi, kuinka paljon säästöjä heillä kertyy kerrostaloasumisessa verrattuna aikaisempaan asumismuotoon. Taloyhtiölle maksettavaan vastikkeeseen kuuluu muuan muassa lämmitys- ja vesikulut, mikä on hintaluokaltaan vähemmän kuin heidän omakotitalonsa sähkölasku kuukaudessa.

– Onhan se huima ero. Nyt rahaa jää muuhunkin, sillä kuukausikulut ovat pienentyneet, Outi toteaa ja heittää vielä ajatuksen kaikille, jotka ovat samantyyppisessä tilanteessa ja miettivät asunnon vaihtoa:

– Kannattaa pysähtyä pohtimaan, mikä on itselle mieluista tekemistä ja mitä elämässä eniten tarvitsee. Ovatko piha tai viisi makuuhuonetta enää tarpeellisia? Arvelen, että monet erilaiset perustelut syntyvät ikään kuin turvaksi sille, että muutosta ei tarvitsisi tehdä. Rohkea omien tarpeiden ja toiveiden esille tuominen jopa ääneen saattaa auttaa itseäkin arvioimaan omien perusteluiden paikkaansa pitävyyttä. Joillekin paremmat perustelut löytyvät sille, että muutosta ei ole hyvä tehdä, meille ne löytyivät sille, että muuttaa kannatti. Olisi vain ollut järkevää tehdä ratkaisu jo aiemmin, Outi rohkaisee hymyillen.

– Meistä on mahtavaa, että pääsemme nauttimaan uudesta kodista vielä terveinä ja hyväkuntoisina, summaavat Arvolat.


INFO

As Oy Rovaniemen Loimu

Kiinteistömaailma Rovaniemi esittelee muuttovalmiita koteja Rovaniemen Loimussa, Lapinaukealla joka keskiviikko klo 17-18 heinäkuun ajan. Heti vapaana on useita erikokoisia kolmioita.

Osoite: Lapinkävijäntie 11, Rovaniemi

Rakentaja: Pallasrakennus Oy

Lisätietoa Loimusta osoitteessa www.pallasrakennus.fi/loimu

Yhteystiedot:

Markkinointipäällikkö Outi Lehtiniemi

Puh 0444 250 253, outi.lehtiniemi@kiinteistomaailma.fi