Koronavirus: Kit­ti­lä­läi­seen hoi­va­ko­tiin vie­rai­lu­kiel­to, vi­ruk­sel­le voinut al­tis­tua Kit­ti­län Nes­teel­lä ja Levin kyl­py­läs­sä

Eläimet: Tor­nios­sa ka­don­nut­ta Paa­vo-koi­raa et­sit­tiin viisi päivää – lopulta Paavo löytyi, mutta louk­kaan­tu­nee­na

Mainos

Mu­siik­kia, kar­ne­vaa­lia ja yleistä se­koi­lua – Si­me­rock on ti­lai­suus va­pau­tua kah­leis­ta

Olipa kerran Samuli ”Sime” Yliaska, joka järjesti festarit mummonsa takapihalle. Siitä alkoivat pohjoisen villeimmät bileet, jotka ovat kestäneet jo 15 vuotta.

Sime Yliaska kyllästyi siihen, ettei Rovaniemellä ollut kunnollisia festareita. Niinpä hän päätti hetken mielijohteesta järjestää sellaiset mummonsa pellolle Kolpeneentielle. Bileet ristittiin vitsillä Simerockiksi.

Pakkasta oli 25 astetta, mutta bileet oli saatava. Naapuri kävi vetämässä takapihalle sähköt, ja esiintymislavana toimi Yliaskan papan peräkärry. Festareiden pääesiintyjänä oli Apulanta.

Ensimmäiseen Simerockiin kutsuttiin vain lähimmät kaverit, mutta kun sana bileistä kiiri, kutsukortteja monistettiin koulussa ahkerasti. Pienen sisäpiirin marraskuisiin kotibileisiin osallistui lopulta toistatuhatta vierasta.

Apulanta ei kuitenkaan ehtinyt esiintyä, sillä poliisit tulivat keskeyttämään metelöinnin.

– Se jäi niin paljon kaivelemaan, että Simerock oli pakko järjestää uudestaan. Seuraavana vuonna bileet järjestettiin marraskuussa Ounaspaviljongilla. Siitä se perinne kai lähti, Sime Yliaska muistelee.

Festivaalipäällikkö Sime Yliaskan kädet ovat vielä töitä täynnä ennen elokuun bileitä. Simerockin toimistotiloja koristaa Antti Tuiskun joululahjaksi lahjoittama banaani.
Festivaalipäällikkö Sime Yliaskan kädet ovat vielä töitä täynnä ennen elokuun bileitä. Simerockin toimistotiloja koristaa Antti Tuiskun joululahjaksi lahjoittama banaani.

Viidessätoista vuodessa Simerock on paisunut Pohjois-Suomen suurimmaksi festariksi. Tänä vuonna 15-vuotista taivalta juhlistetaan ennätyskovalla artistikattauksella, kun Ounaspaviljongin lavoille nousee muun muassa Haloo Helsinki, Robin, Antti Tuisku, Juha Tapio, Vesala, Mikael Gabriel, Sanni sekä Teflon Brothers. Lisäksi JVG vetää yhdessä Pete Parkkosenkanssa lähes kaksituntisen keikan.

– Listalta löytyy sekä tämän että ensi vuoden kovimmat artistit, Yliaska povaa.

Lisäksi Simerock Goes 90’s soittaa ysärinnälkäisille bilemusiikkia suoraan 90-luvulta. Jotain yllätyksiäkin festareille mahtuu, mutta niitä Yliaska ei halua vielä paljastaa.

Temppuratoja ja tankkeja – Simerockissa viihtyvät myös artistit

Yksi Simerockin esiintyjälistan kovimmista nimistä on poptähti Robin, joka on jo Simerock-konkari esiinnyttyään festarilla jo useampana vuonna.

– Muistan, kun ensimmäisen kerran pääsin esiintymään Simerockiin vuonna 2012. Olin aluksi vähän skeptinen siitä, että millainen meininki Rovaniemellä on, mutta keikka ylitti kaikki odotukset. Jengi lähti mukaan aivan täysillä, Robin kertoo.

– Myös bäkkäritilat on Simerockissa Suomen parhaimpia, ja sieltä löytyy aina kaikkea hauskaa tekemistä. Viime vuonna pääsin ajamaan tankkia, se oli ihan käsittämätöntä. On mahtavaa, että Sime välittää siitä, että myös artistit viihtyvät, Robin kertoo.

Robin vetää kesän ainoan Lapin keikkansa Simerockissa. Tänä vuonna artisti esiintyy poikkeuksellisen myöhään ja on lauantai-illan toiseksi viimeinen esiintyjä.

– Iltakeikoilla porukkaa on yleensä enemmän ja lavan valotkin näyttää siistimmiltä kuin päivänvalossa. Simerock on aina kesän viimeisimpiä keikkoja, mitä vedetään. Siihen kiteytyy kaikki ja silloin vedetään täysillä. Kyllä me tänä vuonna sinne jotain spesiaaliakin keksitään.

Festivaalipäällikkö Sime Yliaska on luvannut järjestää vuoden kovimmat bileet. "Juhlistamme 15-vuotissyntymäpäiviä ennätyskovalla esiintyjälistalla."
Festivaalipäällikkö Sime Yliaska on luvannut järjestää vuoden kovimmat bileet. "Juhlistamme 15-vuotissyntymäpäiviä ennätyskovalla esiintyjälistalla."

Simerockissa esiintyy myös ensimmäistä kertaa Emma-palkittu viihteen monitaituri Arttu Lindeman. Lindemanin keikalla tuplaajana nähdään Youtube-tähti Jaakko Parkkali. Videoblogikerho-nimeä kantavan kaksikon takalinjoilla nähdään DJ Kushmoney.

– Simerockissa on paljon kovia artisteja, joten tuntuu, että jotain ollaan tehty oikein kun saadaan olla mukana. On aivan mahtavaa päästä vetämään keikka Jaakon kanssa, joka on ollut minulle tärkeä kaveri jo lapsuudesta, Lindeman kertoo.

– Me vedetään monipuolinen biisilista, josta löytyy läikyttämisen lisäksi vähän rakkauttakin. Pitää vetää niin kova keikka, että Sime ottaa meidät vielä ensi vuonnakin esiintymään, hän nauraa.

Mukana myös somen rokkistarat

Simerock on tunnettu siitä, että festarit tarjoavat muutakin nähtävää ja koettavaa kuin pelkkää musiikkia. Festareilta löytyy jo kolmatta vuotta putkeen eSports Lounge, ja erikoisena ohjelmanumerona nähdään Amerikasta pohjolaan rantautunut roast-herjaesitys, Simerock Roast vol.1.

– Ajatuksena on järjestää karnevaalit, joihin itse haluaisin mennä. Meillä on ollut kaiken maailman oheistoimintaa ja sekoilua alusta asti, kun sirkushommat oli mukana jo takapihakinkereissä. Tärkeintä on, että jengi viihtyy ja tykkää, silloin he tulevat uudestaan, Sime Yliaska kertoo.

Uutukaisena ohjelmanumerona Simerockissa nähdään tänä vuonna Simecon, johon osallistuu liuta suomalaisia tubettajia. Simeconissa fanit pääsevät tapaamaan palkitut Youtube-tähdet Lakon, Herbalistinsekä Jaakko Parkkalin. Tubettajat löytyvät perjantaina Simecon Loungesta.

Yksi Simeconin tubettajista on vuonna 2016 Tubecon-tapahtumassa Vuoden tulokkaana ja Yleisön suosikkina palkittu Jaakko Parkkali. Parkkali odottaa innolla Simerock-viikonloppua.

– On tosi kiva päästä moikkaan faneja festareille. Olen nähnyt kuvia ja videoita aikaisemmista Simerockeista, ja siellä on aina ollut tosi hyvä haippi päällä, Jaakko Parkkali kertoo.

Suomen suosituimpiin tubettajiin lukeutuva Jaakko Parkkali tulee Simerockiin tapaamaan fanejaan meet&greet-tapahtumaan. "Mahtavaa päästä heittämään läppää fanien kanssa."
Suomen suosituimpiin tubettajiin lukeutuva Jaakko Parkkali tulee Simerockiin tapaamaan fanejaan meet&greet-tapahtumaan. "Mahtavaa päästä heittämään läppää fanien kanssa."

Parkkali osallistuu ensimmäistä kertaa Simerockiin, mutta on vieraillut Rovaniemellä aikaisemmin viime talvena. Aikaisemmasta vierailusta löytyy todisteita Jaakko Parkkalin Youtube-kanavalta, ja elokuulta on mahdollisesti tulossa myös uutta videomateriaalia. Parkkalin kanavalla on yli 160 000 seuraajaa.

– Simerock on kyllä niin siisti festari, että se on pakko luvata tässä, että videota on varmasti tulossa. Uskon, että Simerockista tulee minun kesän paras viikonloppu.

Lippuja jäljellä enää kourallinen

Simerock järjestetään elokuun toinen viikonloppu Ounaspaviljongilla. Viime vuonna festarit oli loppuunmyyty ja sitä kohti kiinnostus näyttää taas menevän: tämän vuoden lipuista on myyty jo 80 prosenttia, vip-liput loppuivat jo kesäkuussa.

– Kauempaa tulleetkin ovat kehuneet festareita ja sitä, että Simerockissa on aina lämmin ja avoin ilmapiiri. Sää oli viime kesänä huonoin mahdollinen, ja ihmiset oli silti hyvällä tuulella. Olen aivan varma, että tänäkin vuonna tulee villit bileet, festivaalipäällikkö Sime Yliaska summaa.

– Simerock on tilaisuus vapautua hetkeksi kahleista ja seota. Maanantaina voi taas kiristää kravaatin ja mennä töihin, Yliaska nauraa.

Simerock Ounaspaviljongilla 11.-12.8. Tarkemmat ohjelmatiedot löytyvät osoitteesta www.simerock.com .