Onnettomuus: SVT: Kii­ru­nas­sa ka­don­nut moot­to­ri­kelk­kai­li­ja löytyi kuol­lee­na

Pääkirjoitus: Kemin kohtalo osoit­taa, että kuntien ra­hoi­tus­poh­ja ri­kot­tiin sote-uu­dis­tuk­ses­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mu­siik­ki on läsnä joka het­kes­sä - The Voice of Fin­lan­dis­sa kil­pail­lut ke­mi­läi­nen Veera Pyykkö esiin­tyy Kemin Kaup­pa­ma­ra­to­nil­la

Veera Pyykkö on opiskellut Meri-Lapin musiikkiopistossa 11-vuotiaasta asti. Pyykkö on keikkailut aktiivisesti noin pari vuotta.
Veera Pyykkö on opiskellut Meri-Lapin musiikkiopistossa 11-vuotiaasta asti. Pyykkö on keikkailut aktiivisesti noin pari vuotta.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Veera Pyykölle Kemin esiintymislavat ovat tulleet tutuiksi muutaman viime vuoden aikana, vaikka keväällä keikkoja ei olekaan ollut livestream-keikkaa lukuun ottamatta. Kuluneen kevään Pyykkö onkin keskittynyt pääasiassa opiskeluun. Pian 17-vuotias Pyykkö menee lukion toiselle luokalle.

– Ehkä olen pitänyt jopa taukoa musiikkiin liittyvistä velvoitteista.

Koulun ja musiikin yhteensovittaminen ei ole kuitenkaan ollut vaikeaa, vaikka harjoituksia on ollut kolmesti viikossa. Musiikki ei tunnu työläältä.

– En koe joutuneeni näkemään vaivaa minuuttiakaan, vaikka olen harjoitellut tuhansia tunteja. Musiikki antaa niin paljon enemmän kuin ottaa.

Laulamisen lisäksi Pyykkö soittaa muun muassa sähkökitaraa. Laulu on kuitenkin pääinstrumentti ja ilmaisukeino, se tuntuu luontevalta ja mukavalta. Kotoa Pyykkö on saanut tukea ja musiikille myönteisen ympäristön: esimerkiksi isän kanssa on kuunneltu paljon musiikkia.

– Minulla on ollut ympäristö, jossa on voinut kasvaa musiikin äärellä. Mutta suurin motiivi tehdä musiikkia on aina ollut se, että tunnen tarvetta tehdä sitä.

Päätös hakea The Voice of Finlandiin syntyi intuitiivisesti. Ohjelmaa oli seurattu lähinnä satunnaisesti.

– Ajattelin, että miksipä ei.

Esiintymiskokemusta Pyyköllä oli ikäisekseen paljon: soolokeikkoja, duoja ja erilaisia kokoonpanoja oli jo takana. Silti televisio ja esiintyminen jännittivät.

– Kyllähän lavalla seisoessa oli hirveän hauras fiilis. Tuntui kuin olisi lähtenyt nollista ja tavallaanhan siinä lähtikin.

Kilpailu oli intensiivinen pyrähdys. Kuvausaikataulu oli tiivis ja kilpailun ajan oli jatkuvasti vertailussa muiden kanssa. Yhtä biisiä treenattiin kuukausitolkulla. Työskentely useiden eri alojen ammattilaisten kanssa kuitenkin kehitti.

– Koen kehittyneeni sekä teknisesti laulajana että ihmisenä. Sain paljon enemmän kuin uskalsin edes odottaa. Se oli käsittämätöntä kasvua niin lyhyessä ajassa, ei siitä voi olla kuin kiitollinen.

Ohjelmassa syntyi syvällisiä tuttavuuksia muiden kilpailijoiden kanssa. Osan kanssa on oltu satunnaisesti tekemisissä ohjelman jälkeenkin.

– Vietimme aikaa aamusta yöhön samoissa tiloissa. Se oli intensiivinen kokemus ja todella yhteisöllistä. Olimme kaikki samassa veneessä, joten sillä ei ollut hirveästi väliä mistä tulee tai minkä ikäinen on.

Musiikkilajien suhteen Pyykkö kertoo olevansa kaikkiruokainen: jos jokin kolahtaa niin se kolahtaa.

– Itse esitän paljon akustisia kappaleita, jotka omaavat syvemmän merkityksen.

Tammikuussa Pyykkö julkaisi Somewhere Here -nimisen biisin demoversion SoundCloud-palvelussa.

– Tein sen parissa yössä joskus tammikuussa. Tuli tunneryöppy, joka muotoutui biisiin. Kitaran- ja pianonsoiton opettajat työstivät siihen taustan ja minä lauloin.

Pyykön mielestä Kemissä on valtavan hyvät olosuhteet kulttuurille, jos niitä hyödyntää. Hän on opiskellut Meri-Lapin musiikkiopistossa kuusi vuotta. Sitä hän ei tiedä, aikooko jatkossa opiskella musiikkia niin sanotusti vakavammin tai tavoitella musiikkiuraa. Tulevaisuuteen suhtaudutaan avoimin mielin:– Uusia biisejä syntyy varmasti, kun sellainen fiilis iskee ja asiat menevät eteenpäin, jos menevät. Olen vähän sellainen, etten mieti tulevaisuutta. Sitä ei voi ennustaa, Pyykkö kuvailee. Tärkeää on itse musiikki:

– Minulle tärkeintä on, että musiikkia on elämässäni pilvin pimein.

Kauppamaratonin esitykset myös livestreamina

Kemin perinteinen Kauppamaraton järjestetään 18.6. Liikkeet ja torikojut ovat auki aamukymmenestä iltayhdeksään. Puoliltapäivin aukeaa polkuautorata ja puuhapaku. Bäivi Belle esittää lastenkonsertin tasatunnein kahdestatoista kahteen. Kolmelta lavan ottaa haltuun Rock Academy ja Kemi Factori. Rock Academy on Turussa kehitelty nuorten bänditoiminnan malli, jonka koulutuksissa nuoria ohjataan musiikin tekemisen pariin. Esiintyjinä nähdään Umpimähkä ja Adam Sierra. Viideltä esiintyy Veera Pyykkö & Ville Saarinen duo.

– Jännittää yllättävän paljon, Pyykkö kuvaa keikkaa edeltäviä tunnelmia. Ihmiset ja lava ovat kuitenkin tuttuja, samoin Saarinen, jonka kanssa Pyykkö on esiintynyt paljon jo viime kesänä.

Muita iltatapahtuman esiintyjiä ovat Mira Sunnari ja Mika Mustonen, Radio Luxemburg duo ja Matti Virtasalo. Iltatapahtumat striimataan Kemin kaupungin ja Kemitiimin Facebookeihin ja kaupungin YouTube-kanavalle. Livestreamit näytetään myös Oluthuone Kukossa, Rock Bar & Grill 82:ssa ja Ravintola Rantamakasiinissa.