Mu­sii­kis­ta on iloa ja apua pal­ve­lu­ko­tien arjessa - "Sillä ei ole mer­ki­tys­tä, vaikkei ihminen muista esi­tys­tä jäl­keen­päin"

Syväkankaan koulun Luciat tekivät kiertueen kemiläisissä palvelutaloissa.
Syväkankaan koulun Luciat tekivät kiertueen kemiläisissä palvelutaloissa.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

– En muista mitä tänään on tapahtunut, mutta minulla on hyvä mieli ja mukava olla.

Näin sanoi eräs muistisairas vanhus, kun hänen asumispalveluyksikössään oli vieraillut lauluja esittänyt lapsiryhmä.

Vanhustyön asiantuntijoita eli geronomeja kouluttava lehtori Sari Arolaakso Lapin Ammattikorkeakoulun Kemin yksiköstä kertoo, että erilaiset musiikkiesitykset ja lasten tuokiot ovat erittäin tärkeitä palvelukodeissa asuville muistisairaille vanhuksille.

– Sillä ei ole merkitystä, vaikkei ihminen muista esitystä jälkeenpäin. Sillä on merkitys, millainen tunne esityksestä on jäänyt, Arolaakso kertoo.


Musiikki on niin vahva kokemus, että keho muistaa sen.


Arolaakso kertoo, että musiikin vaikutuksista muistisairaisiin on tehty paljon tutkimuksia. Puheen tuottaminen saattaa tuottaa vaikeuksia, mutta esimerkiksi vanhan tutun joululaulun sanat ja sävelet löytyvät jostain mielen sopukoista. Monen musiikkimaku on muotoutunut nuoruudessa ja aikuisiässä. Mielikappaleet voivat juontaa lapsuuteen asti.

– Musiikki on niin vahva kokemus, että keho muistaa sen, Arolaakso kertoo.

Geronomit ovat vanhustyön asiantuntijoita ja kehittäjiä. Musiikin käyttämisestä vanhustyössä on Arolaakson mukaan paljon hyviä kokemuksia ja käytäntöjä, joita olisi hyvä käyttää myös arjessa.

Lapin Ammattikorkeakoulun opiskelijat käyttävät harjoitteluissaan esimerkiksi Sävelsirkku-sovellusta, jossa on musiikin lisäksi muutakin viriketoimintaa. Hilda-sovelluksessa on vain musiikkia, jonka avulla vahvistetaan muistikokemuksia.


Musiikki varmasti on läsnä muistisairaiden arjessa monella tavalla.

Arolaakson mukaan palvelukodeissa haasteena on se, miten musiikkia käytetään. Esimerkiksi tauotta kuuluva radio tai jatkuvasti auki oleva televisio itse asiassa voivat tutkimusten mukaan lisätä levottomuutta ja aggressiivisuutta. Toisaalta taas musiikki voi rauhoittaa aggressiivista ihmistä.

Tärkeää olisi, että muistisairas pääsisi kuuntelemaan sellaista musiikkia, josta itse pitää ja joka on itselle merkityksellistä.

Arolaakso uskoo, että elävä musiikki on vielä vaikuttavampaa kuin levytetty musiikki.

– Myös tanssin vaikutuksesta on tehty tutkimuksia. Ihmisen peilisolut aktivoituvat, kun hän näkee toisen ihmisen tekemät liikkeet.

Tästä on kyse

Musiikki voi vähentää lääkkeiden tarvetta

Suomessa on lähes 200 000 muistisairautta sairastavaa henkilöä ja määrän oletetaan nousevan, kun väestö ikääntyy.

Muistisairauteen voi liittyä käyttäytymistä, jonka ympäristö voi kokea häiritseväksi tai vaikeaksi hallittavaksi.

Tutkimusnäyttö tukee lääkkeettömien menetelmien käyttöä muistisairaiden haasteelliseksi koetun käyttäytymisen hoitamisessa. Vahvin näyttö liittyy musiikin käyttöön, ja tutkimusnäyttö tukee myös muistisairaan yksilölliset tarpeet ja toivomukset huomioivien menetelmien käyttöä kiihtyneisyyden ja aggressiivisuuden vähentämiseksi.

Kuorot sopivat esiintymispaikoista
Taina Nuutinen

Syväkankaan yläkoululaisista koostuva Lucia-kuoro soittajineen kiersi kymmenessä kemiläisessä palvelutalossa esittämässä Lucia-kappaleita.

Esiintymisporukan kiertue alkoi jo ennen kymmentä, jolloin valkoisiin pukeutuneet Lucia-neidot ja säestäjät hyppäsivät Heiskasen liikenteen sponsoroiman keikkabussin kyytiin.

Ennen kymmentä alkaneen kiertuepäivän aikataulu oli sen verran tiukka, että lounas nautittiin bussissa. Syväkankaan koulun musiikinopettaja Anneli Kunnari kaavailee Lucian päivän palvelutalokiertueesta jokavuotista perinnettä.

Torniolainen kamarikuoro Arios vierailee joulun alla useissa palvelukodeissa esiintymässä. Kuoron puheenjohtaja Heli Lukkariniemi kertoo, että hyväntekeväisyysesitykset on kirjattu kuoron toimintasuunnitelmaan. Jokavuotinen kuoron perinne on myös esiintyminen vähävaraisten joulujuhlassa.

Aikaisempina vuosina kuoro on esiintynyt esimerksiksi Koivukodilla ja Saarenvireessä.

– Olemme useana Tornion Mieskuoron ja Melodonnien kanssa sopineet, mikä kuoro milläkin palvelukodilla vierailee, kertoo Lukkariniemi.

Tänä vuonna arioslaiset kiersivät muun muassa Tornion terveyskeskuksessa ja uudella Ruska-kodilla.

Lukkariniemen mukaan kuoron saama palaute on positiivista. Ilta-aikaan paikalla on usein myös omaisia, ja lauluhetki tuo arkeen mukavaa vaihtelua.

– Laulamme perinteisiä lauluja, jotka ovat ikäihmisille tuttuja, Lukkariniemi kertoo.