Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Muis­to­kir­joi­tus: Jorma Koi­vu­nen 1932–2022

-

Jorma Koivunen syntyi Torniossa 28.12.1932 keminmaalaiseen kauppiasperheeseen. Opintie alkoi Keminmaan Pölhön koulussa ja jatkui Kemin lyseossa, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi 1952. Armeijan jälkeen opiskelu jatkui Helsingin kauppakorkeakoulussa, josta hän valmistui ekonomiksi.

Ensimmäinen työpaikka oli Helsingin Osuuspankissa, mutta melko pian kotiseutu veti takaisin puoleensa ja aluksi Jorma työskenteli isänsä omistamassa Myynti Oy:ssä, mutta jo vuonna 1959 perusti oman yrityksen, Kemin Nuorisokulman, joka oli tuolloin ensimmäisiä nuorisovaatteisiin erikoistuneita liikkeitä Lapissa. Työn lomassa Jorma kävi opettamassa matematiikkaa Kemin kauppaoppilaitoksessa. Seuraavaksi olivat vuorossa yhdessä liikekumppanin kanssa vaatetusliikkeet Keminmies, City-Kulma, Tornion Puku- ja Turkis sekä Ruotsin Luulajassa naisten muotiliike Lindfors. Myöhemmin perustettiin Tornioon ja Kemiin Toinen Linja, joka jatkaa puoliso Raijan johtamana edelleen Kemin Kauppakadulla.

Menestyneellä liikemiehellä oli halu lahjoittaa osa varallisuudestaan kotiseudulleen, joka oli hänelle antanut paljon. 2000-luvun alussa Jorma yhdessä puolisonsa Raijan kanssa perusti kaksi hyväntekeväisyyssäätiötä: Jorma Koivunen urheilusäätiön, joka jakaa vuosittain apurahoja alueen lahjakkaille nuorille urheilijoille, valmentajille ja seuroille sekä Jorma Koivusen ja Raija Näätsaaren lukiostipendisäätiö, jonka vuosittain jakamien stipendien kohteena ovat Kemin lyseon lukion ja Keminmaan lukion ylioppilaat, mutta myös oppilaat, jotka ovat osoittaneet yritteliäisyyttä ja huolenpitoa kouluyhteisöstä lukuvuoden aikana. Edellisten ohella myös Kulttuuri- ja tiedesäätiö Kemi 2000 on saanut lahjoituksen, jonka turvin on perustettu Koivusen ja Näätsaaren erillinen nimikkorahasto.

Yritystoiminnan vastapainona Jorma oli aktiivinen liikunnanharrastaja: lajeja olivat suunnistus, lentopallo, koripallo, jousiammunta ja keilailu. Viime vuosina läheisin harrastus oli biljardi, jota hän pelasi ystävien kanssa Kemin Meriklubilla, jonka kunniajäsen hän on.

Jormaa jäivät kaipaamaan puoliso Raijan ohella sisar ja lapset perheineen, muut omaiset sekä laaja ystävien joukko, jotka muistavat hänet rehtinä ja uskollisena ystävänä.

Jorma Koivusen läheiset ja ystävät