
Torniolaiset nuoret pääsivät vaikuttamaan kaupungin ensi vuoden osallistavaan budjetointiin. Nuoret tekivät itse ehdotuksia, mitä heidän viihtyvyyden ja hyvinvoinnin parantamiseksi voitaisiin Torniossa tehdä ensi vuonna. Torniolaiset nuoret pääsivät myös itse valitsemaan rahojen käyttökohteen.
Nuorten ideoita kerättiin Wilman kautta eri kouluilta, ja oppilaskunnat tekivät esivalinnan. Mopoiluun liittyviä toiveita tuli useilta kouluilta. Toteutettavan idean isä on Raumon kahdeksasluokkalainen Daniel Hentilä.
– Kehitin idean omassa päässäni ja kerroin siitä ainoastaan yhdelle luokkakaverilleni. Yllätyin, kun ehdotus mopopajasta sai niin hyvän kannatuksen, Daniel kertoi.
Liakassa asuvalla Daniel Hentilällä on oma mopo, mutta ei mopokorttia.
– Hankin kortin heti, kun täytän 15 vuotta. Traktorikortti minulla jo on. Omassa mielessäni mopopaja voisi olla sellainen, minne jokainen nuori voisi tulla korjaamaan mopoaan. Pajassa pitäisi olla käytössä kaikki tarvittavat työkalut hitsauskonetta myöten, Daniel mietiskelee.
Aika näyttää, minkälainen ja minne mopopaja-nimeä kantavan projektin lopputulos tulee olemaan. Nuorten sana painaa suunnittelussa.

Puhdasta rahaa nuorten toivomaan kohteeseen on tällä hetkellä käytettävissä yli 13 000 euroa. Summa koostuu Tornion 400 juhlavuoden kunniaksi suunniteltujen tuotteiden myyntituloista.
– Olemme ohjanneet kolmasosan jokaisen logo- ja juhlakuosituotteen myyntihinnasta nuorille. Kaksi kolmasosaa menee tuotteiden suunnittelusta ja valmistamisesta koituvien kulujen peittämiseen. Kaksitoista eri tuotetta otettiin hyvin vastaan. Tavoitteena meillä oli saada kerättyä nuorille 10 000 euron potti, mutta se nousi tavoitetta ylemmäksi, Tornion 400-vuotisjuhlien juhlakoordinaattori Merja Stenberg iloitsee.
Torniolaisia ja miksei myös muidenkin paikkakuntalaisten suosikkituotteiksi nousivat juhlavuoden T-paita, postikortti ja muki.
Kaikkiaan nuorilta tuli 399 ehdotusta eri käyttökohteista, pyöristettynä yksi jokaista Tornion olemassaolon vuotta kohti. Moottoriurheilu sai nuorilta 18,5 prosenttia äänistä.
– Kakkoseksi nousi kiipeilypuisto, kolmanneksi ulkokuntosali, neljänneksi uusi frisbeegolfrata ja viidenneksi nuorten musiikkitapahtumien järjestäminen. Kaikki torniolaiset 13–17 -vuotiaat pääsivät mukaan ideointiin ja äänestämään, nuorisotyön päällikkö Auli Pietikäinen kertoi.
Nuoriso-ohjaaja Jan-Mikael Jakomäki kävi kollegojensa kanssa läpi nuorten ehdotuksia, mihin summa voitaisiin käyttää. Osa ehdotuksista oli heitetty läpällä, mutta osa niistä olisi hyvinkin toteuttamiskelpoisia.
– Joku toivoi paikkaa, missä voisi hengailla ilman vanhempia, nuorille tarkoitettu baaria ja euron juusto -kuponkia tulevaan McDonald’siin myös ehdotettiin. Ehdotuksia tuli
seksuaalivähemmistöille tarkoitetun toimintaryhmän perustamisesta, vesipuistosta, kissakahvilasta, terapiaeläinten hankkimisesta kouluille sekä muun muassa sähköpotkulautojen hankkimisesta. Toiveissa oli, että rahat käytettäisiin oppilaiden mielenterveyden tarkistamiseen tai se jaettaisiin varattomille vaatteiden ja ruuan hankkimiseen. Keräämme kaupungin eri hallintokunnille tiedot nuorten aloitteista, Jan-Mikael Hakomäki kertoo.
Äänestys
Nuorten viihtyvyyden ja hyvinvoinnin parantaminen Torniossa 2022 sai yhteensä 644 vastausta. Ehdotuksia oli kaikkiaan 399.
I sija: Moottoriurheilu, mopoiluun liittyviä toiveita 18,5 prosenttia.
II sija: Kiipeilypuisto 12,9 prosenttia.
III sija: Ulkokuntosali 11,8 prosenttia.
IV sija: Uuden frisbeegolfradan perustaminen.
V sija: Musiikkitapahtumien kuten festareiden järjestäminen.
Ääniä saivat myös uusien opiskelutilojen perustaminen kirjastoon, skeittiparkki, nuorisotilojen uudistaminen, nuorten ajanviettopaikkojen lisääminen, musiikkitoiminta, Pikisaaren tuunaaminen, koripallokenttä, liikuntaleiri ja Tubecon.