Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Monta syytä ää­nes­tää

Puolueiden puheenjohtajat ovat linjanneet pitkälle jo kevään hallituskumppaneita ja niitä, kenen kanssa ei hallitukseen ainakaan mennä. Mahdolliset kokoonpanot seuraavasta hallituksesta näyttävät muodostuneen medioissa, vaikka yhtään ääntä ei ole eduskuntavaaleissa annettu.

Kaikissa vaihtoehdoissa kokoomuksesta povataan vähintään hallituskumppania. Se onkin ilmoittanut, että valtionvarainministeriön budjettikurista tullaan pitämään kiinni seuraavalla hallituskaudella. Puheenjohtaja Orpo on myös esitellyt keinoja, joilla budjettikuri saavutetaan.

Orpon mukaan (HS 29.1.) indeksikorotuksia sosiaalietuuksiin tulee ”jarruttaa” eli leikata miljardilla eurolla, samoin kuin asumistukea ”uudistamalla” menoja vähennetään 0,5 miljardilla eurolla. Lisäksi ansiosidonnaisen työttömyysturvaan tulisi porrastus ja muita ”uudistuksia”, joilla tavoitellaan 0,5 miljardin säästöjä. Myös sote-palveluihin kokoomus havittelee leikkauksia miljardilla eurolla ja julkisesta hallinnosta lähtisi toinen miljardi.

Velan kasvu on vakava paikka, mutta kokoomuksen massiiviset leikkauslistat tietävät lisää kylmää kyytiä tavallisille ihmiselle, joille epävakaa maailmanpoliittinen tilanne on jo aiheuttanut riittävästi vaikeuksia toimeentulon kannalta. Yhtä lailla näyttää myös, että perussuomalaiset – joiden kannattajat ovat keskimäärin hyvätuloista väkeä – ajavat muutoksia, jotka heikentävät pienituloisten asemaa Suomessa.

Jos povattu skenaario toteutuu, on 2015 vaalien toisinto edessä, jossa niin pienituloiset, työttömät, sairaat kuin julkisten alojen työntekijät kuittaavat kokoomuksen sekä perussuomalaisten ajamat uudistukset selkänahastaan. Siinä on pienituloisille ja julkisten alojen työntekijöille miettimistä, miten pärjätä tulevina vuosina.

Tärkeintä on huomata, että vaaleja ei ole vielä toimitettu ja hallituskokoonpanoon voi vaikuttaa. Talouden suuntaa voi muuttaa muutenkin kuin pienituloista kurittamalla – kotiin ei vaaleissa kannata jäädä, vaan äänestää ja kantaa kortensa kekoon oikeudenmukaisen politiikan puolesta.

(vas.)