Pääkirjoitus: Lapin kes­kus­ta­joh­don on poh­dit­ta­va, onko Väy­ry­ses­tä enemmän haittaa vai hyötyä eh­dok­kaa­na – tilanne on puo­lueel­le nolo ja kiu­sal­li­nen

kolumni: Mies, sinäkin voit ra­ken­taa uran, säi­lyt­tää poi­ka­ni­me­si ja olla vahva it­se­näi­nen mies – muista vain roolisi hei­kom­pa­na su­ku­puo­le­na

Mo­ni­puo­li­set kort­ti­tem­put vie­hät­tä­vät tai­ku­ria

17-vuotias Ilmari Paavalniemi osaa viitisenkymmentä korttitemppua. Ensimmäisen kerran hän esiintyi 13-vuotiaana.

Ilmari Paavalniemellä on kotonaan kymmeniä korttipakkoja.
Ilmari Paavalniemellä on kotonaan kymmeniä korttipakkoja.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kemiläisellä Ilmari Paavalniemellä on hanskassa noin viisikymmentä erilaista korttitemppua. 17-vuotias Kemin lukiossa opiskeleva Paavalniemi innostui taikatemppujen tekemisestä viisi vuotta sitten.

– Aloimme serkun kanssa harjoitella taikatemppuja ja siitä se sitten lähti, Paavalniemi kertoo.

Temppuja on löytynyt opeteltavaksi verkosta.

– Temppujen ohjeita voi ostaa. Olemme myös muiden taikureiden kanssa Skypessä vaihdelleet temppuja, Paavalniemi kertoo.

Paavalniemi ei tunne Meri-Lapista muita taikureita, mutta pitää yhteyttä oululaistaikuri Elias Kvistin kanssa. Paavalniemen taikuri-idoleita ovat suomalaiset Kristian Backman ja Miika Korkatti sekä kansainväliset taikuritähdet Shinlim ja ja Dynamo.

Kortteja voi ostaa mistä vaan

Ilmari Paavalniemen repertoaariin kuuluu monenlaisia taikatemppuja, mutta korttitemput ovat Paavalniemen suosikkeja.

– Korttitemput ovat monipuolisia. Pelikortteja löytyy mistä vain, joten temppuja on helppo tehdä.

Temppukortteja voi ostaa mistä tahansa kaupasta. Paavalniemi laskee, että hänellä on kertynyt kotiin harrastusvuosien aikana kymmeniä korttipakkoja. Muita taikatempputarvikkeita voi ostaa taikurikaupoista.

Harjoiteltava säännöllisesti

Temppuja pitää harjoitella säännöllisesti, jotta ne sujuvat. Temput vaativat jonkin verran sorminäppäryyttä, joka kehittyy harjoitellessa.

Taikatemppuja voi toki harjoitella omaksi huvikseenkin, mutta kyllä taikatemput on tehty yleisöä varten. Paavalniemi esiintyi yleisölle ensimmäisen kerran 13-vuotiaana.

– Aloitin esiintymisen sukulaisten juhlissa, joka poiki lisää esiintymisiä. Toki koronan vuoksi niitä ei ole viime aikoina paljoa ollut, Paavalniemi harmittelee.

Esiintyminenkin vaatii jonkin verran harjoittelua ja kokemus on tuonut taikurille varmuutta. Paavalniemen mukaan paras yleisö on sellainen, joka elää tempuissa mukana ja on innostunut. Lapset yleensä ovat sellaisia.

Muutama viikko sitten Paavalniemi sai uudenlaisen kokemuksen, sillä hän esiintyi ukrainalaispakolaisille tulkin välityksellä.

– En ollut koskaan aikaisemmin esiintynyt tulkin kanssa enkä edes vieraalla kielellä. Kyllä minua vähän jännitti, hän kertoo.

Aina temput eivät suju esityksessä, niin kuin on suunniteltu.

– Aina yleisö ei sitä huomaa, mutta jos tulee selvä moka, niin tilanteesta selviää huumorilla.

Korttitemput vaativat sorminäppäryyttä.
Korttitemput vaativat sorminäppäryyttä.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio
-
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio
-