Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Asuntokauppa: Myy­tä­vien asun­to­jen määrä putosi Ro­va­nie­mel­lä – vanhaa oma­ko­ti­ta­loa ei laiteta myyn­tiin, jos tar­jol­la ei ole uu­dem­paa asun­toa, johon vaihtaa

Mo­der­nan ko­ro­na­vi­rus­ro­ko­tet­ta ei jat­kos­sa anneta alle 30-vuo­tiail­le mie­hil­le ja pojille

Uusien koronatartuntojen määrän kasvu on kiihtynyt ja tehohoidon tarve on kasvanut.

Helsinki
Suomi seuraa naapurimaiden esimerkkiä ja lopettaa Modernan rokotteen käytön nuorilla miehillä.
Suomi seuraa naapurimaiden esimerkkiä ja lopettaa Modernan rokotteen käytön nuorilla miehillä.
Kuva: MOHAMED MESSARA

Modernan koronarokotetta ei pitäisi jatkossa antaa Suomessa alle 30-vuotiaille miehille ja pojille, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtaja Mika Salminen THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) infossa tänään aamupäivällä. Syynä ohjeistukseen on varovaisuusperiaate.

THL ohjeistaa antamaan alle 30-vuotiaille miehille ja pojille Pfizer-Biontechin koronarokotetta.

Pohjoismaisessa tutkimuksessa, jossa ovat olleet mukana Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska, on havaittu, että Modernan koronarokotteen saaneilla alle 30-vuotiailla miehillä on hieman muita korkeampi riski saada sydänlihastulehdus. Riski on THL:n mukaan suurin toisen rokoteannoksen jälkeen.

– Suurin osa näistä sydänlihastulehduksista on lieviä, ohimeneviä, muutaman päivän seurannalla itsestään paranevia, mutta kuitenkin tämä riski on olemassa, Salminen sanoi.

Jos alle 30-vuotias mies tai poika on saanut ensimmäisen koronarokoteannoksen Modernan rokotteella, toinen annos annetaan Pfizer-Biontechin rokotteella.

Sydänlihastulehduksia ilmenee Salmisen mukaan väestössä jatkuvasti erilaisten infektioiden seurauksena. Myös koronatauti lisää tulehduksen riskiä.

THL:n on tarkoitus tiedottaa tänään tarkemmin Modernan rokotteen käytöstä.

Eilen kerrottiin, että Ruotsissa Modernan koronarokotteiden käyttö keskeytetään vuonna 1991 ja sen jälkeen syntyneillä ja Tanskassa alle 18-vuotiailla.

Uusia tartuntoja lähes 700

Suomessa on tänään ilmoitettu 689 uudesta koronavirustartunnasta. Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 7 071 tartuntaa, mikä on 1 227 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

Uusien koronavirustartuntojen määrä on STM:n ja THL:n mukaan kääntynyt huolestuttavaan kasvuun ja painottuu rokottamattomaan väestöön.

Viikoittainen uusien koronatapausten määrä on kasvanut yli 800 tapauksella edellisviikkoon nähden: viikolla 39 uusia tapauksia todettiin yhteensä hieman yli 3 800, kun edellisellä viikolla tartuntoja todettiin noin 3 000.

– Pitkään jatkunut laskutrendi tapausmäärissä on kääntynyt kasvuun ja kiihtynyt nyt tällä seurantaviikolla, johtaja Pasi Pohjola STM:stä kertoi tiedotustilaisuudessa.

Tartuntoja esiintyy Pohjolan mukaan laajasti eri ikäryhmissä.

Heikentynyt koronatilanne näkyy myös sairaalahoidossa. Viime viikolla erikoissairaanhoidon vuodeosastoille tuli yhteensä 69 uutta koronaviruspotilasta ja tehohoitoon 22 uutta potilasta.

"Suurimman riskin tilanteita purettu turhan aikaisin"

Tiedotustilaisuudessa nousi esiin myös kysymys koronarajoitusten purkamisen vauhdista. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila sanoi eilen Ylelle, että koronarajoituksista on luovuttu liian aikaisin.

Mika Salmisen mukaan THL on ollut vahvasti sitä mieltä, että iltaelämän tilanteisiin, baareihin ja yökerhoihin liittyy isot riskit. Tämä koskee erityisesti rokottamattomia.

– Kyllä tässä vähän sellainen olo tulee, että vähän turhan aikaisin erityisesti niitä kaikkein suurimman riskin tilanteita on purettu, Salminen sanoi.

Salmisen mukaan koronapassi olisi yksi keino hallita tätä riskiä.

– Sitä ei vielä ikävä kyllä ole.

THL arvioi, että yli 12-vuotiaiden 80 prosentin rokotuskattavuus on mahdollista saavuttaa lokakuun loppuun mennessä, jos rokotuskattavuuden nousu ei hidastu.

Tällä hetkellä kokonaan rokottamattomia 12 vuotta täyttäneitä on vielä noin 775 000, kertoi THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio tiedotustilaisuudessa.

– Kehotan näitä kuitenkin vielä hakemaan sen ensimmäisenkin annoksen, jotta kattavuutta saataisiin korkeammaksi, Kontio sanoi.

Toisen rokoteannoksen on Suomessa saanut nyt 72,3 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä, eli noin 3,54 miljoonaa ihmistä.

Ensimmäisen koronavirusrokotuksen on saanut 84,1 prosenttia yli 12-vuotiaista, eli yli 4,11 miljoonaa.

Kaikkiaan Suomessa on raportoitu yli 145 000 koronavirustartuntaa. Tautiin liittyviä kuolemia oli eiliseen mennessä ilmoitettu Tartuntatautirekisteriin yhteensä 1 089.