Tähtijuttu: Lappi on Naton sol­mu­koh­ta, sanoo Ul­ko­po­liit­ti­sen ins­ti­tuu­tin johtaja Mika Aaltola

Kysely: Var­jos­taa­ko korona pik­ku­jou­lu­ja? Osal­lis­tu Lapin Kansan net­ti­ky­se­lyyn

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Mitä YK:n ih­mis­oi­keus­ko­mi­tea päätti?

Anu Avaskarin, Pigga Keskitalon ja Kari Kyrön kirjoitus ”Lappalaiset veroluettelossa ovat saamelaisia” (LK 26.9.) sisälsi valitettavaa disinformaatiota. YK:n ihmisoikeuskomitea on päättänyt, että KHO:n 2015 päätökset, joilla saamelaiskäräjien vaaliluetteloon vastoin käräjien perusteltua arviota määrättiin 93 henkilöä, loukkasivat alkuperäiskansamme itsemääräämisoikeutta, poliittisia osallistumisoikeuksia ja oikeutta nauttia kulttuuristaan. Kuten komitea oikein totesi, valtaosa ratkaisuista oli tehty KHO:n ”kokonaisharkinnan” nojalla ohittaen saamelaiskäräjälain objektiiviset kriteerit ja KHO:n 1999 omaksuma konsensustulkinta lappalaiskriteerin oikeasta sisällöstä. Kuten aina ihmisoikeusvalituksissa, asianosaisina olivat valittaja ja Suomen valtio, joita kuultiin tasapuolisesti ja perusteellisesti.

Komitea ei päättänyt, oliko joku 93:sta saamelainen, vaan että asian arviointi kuuluu ensisijassa saamelaisille, ja että KHO loukkasi saamelaisten ihmisoikeuksia omimalla päätösvallan. Heinäkuussa 2019 KHO päätti olla purkamatta 2011 ja 2015 vaaliluetteloratkaisujaan. Se ei silti kyseenalaistanut ihmisoikeuskomitean linjausta alkuperäiskansaoikeuksien sisällöstä. Uutta arviota henkilöiden saamelaisuudesta KHO ei tehnyt. Sama koskee elo-syyskuun ratkaisuja, joilla KHO on kumonnut saamelaiskäräjien vaalilautakunnan itseoikaisupäätöksiä 2019 vaaliluettelosta.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.