Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

häiriöt: Kaleva Median lehtien App­le-so­vel­lus­ten häiriö saattaa haitata käyttöä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Mitä mer­kit­see lää­kä­rin vala?

Julkisuuteen on kerrottu kohtuuttomista lääkäreiden palkkioista esimerkiksi silmien hoidossa. Kolmelle lääkärille on maksettu 300 000 euroa kuukaudessa palkkioina. Voiko tämä olla totta?

Samalla rahalla voisi palkata kymmeniä hoitoalan työntekijöitä, kuten hoitajia ja avustajia eri tehtäviin. Asialla on ollut ilmeisesti yhtiö, joka välittää lääkäreitä sairaaloille ja terveydenhoitoon. Luultavasti yhtiö jakaa osakkailleen osinkoina kertyneitä  euroja. Miten lienee niiden verotus järjestetty? Onko sumplittu veroparatiisien kautta?

Mitä merkitsee lääkärin vala? Se velvoittanee johonkin muuhun kuin härskiyteen. Tuomarit tekevät valansa ja jopa ministeritkin sormet raamatulla.

Lääkärien toiminta on härskiydessään vailla vertaa varsinkin, kun on kyse vähäosaisten ihmisten terveydestä ja hyvinvoinnista. Samaan aikaan ihmiset jonottavat jopa puoli vuotta saadakseen apua sairauksiinsa. Heidän hädänalaista tilannetta käytetään hyväksi sumeilematta. Se lienee rikollista puuhaa ja rangaistava teko – istutaan kahdella pallilla ensin julkisessa virassa ja sitten vuokrayhtiön vasallina.

Näin tapahtuu myös kotikaupungissani Rovaniemellä, tästä on esimerkkejä olemassa. On turha vedota opiskelukustannuksiin tai aikaan. Kustannuksia tulee muissakin opinnoissa.

Poliitikot käyttäytyvät samoin, heillä on useita eri tehtäviä eri tahoilla, joita he hoitavat kansan äänestämän edustustehtävän ohessa. Olemme valinneet heidät hoitamaan luottamustehtävää, yhteisiä asioitamme. Kansanomaisesti sanottuna "rieskassa on paskaa", ja lakien on muututtava. On estettävä tämä härski toiminta.

Suomen laissa on muitakin kohtuuttomuuksia. Tieliikennelaissa asetetaan liikennevakuutuskeskus oikeuslaitoksen asemaan yhdessä valtionkonttorin kanssa laiminlyöntitapauksissa ottamatta huomioon niin sanottuja lieventäviä asianhaaroja, kuten esimerkiksi käräjäoikeudessa tehdään. Edustajat, ottakaa järki ja realiteetit huomioon ja alkakaa töihin heti.