Mitä Kiinan so­siaa­li­nen media kertoo ko­ro­na­vi­ruk­ses­ta? Maailma on jaettu kahtia – kovin raivo koh­dis­tuu maihin, joissa vi­rus­reak­tio "pitää kii­na­lai­sia pilk­ka­naan"

Kiinankielisen somen tunnot saavat pontta virallisilta sivustoilta: näkökulma koronavirukseen on, miten sen varjolla suhtaudutaan kiinalaisiin. Kiinassa koronaviruksen pelätään aiheuttavan rasismia ulkomailla olevia kiinalaisia kohtaan. Eniten suututtaa tanskalainen huumori.

Tanskalaisen Jyllands-Postenin pilapiirros on raivostuttanut Kiinan, joka ei näe huumoria koronaviruksen piirtämisessä lippuun tähtien paikalle.
Tanskalaisen Jyllands-Postenin pilapiirros on raivostuttanut Kiinan, joka ei näe huumoria koronaviruksen piirtämisessä lippuun tähtien paikalle.
Kuva: Ida Marie Odgaard

Taisteletko kanssamme virusta vastaan vai kuulutko niihin, jotka yrittävät hyötyä tilanteesta? Kiinan näkökulma koronavirukseen on yllättävä ja omastamme poikkeava.

Kävimme lukemassa, mitä satojen miljoonien seuraamat kiinankieliset sivustot kertovat Wuhanin maakunnasta lähteneestä epidemiasta. Kävi ilmi, että kiinankielisessä sosiaalisessa mediassa ja valtion virallisissa uutislähteissä maailma on jakautunut kahtia: myötätuntoisiin ja ilveilijöihin.

Miljoonien Weibon – eli Kiinan Twitterin – käyttäjien mielestä pahin susista on Yhdysvallat.

Matkustajat ovat liimautuneet älypuhelimiinsa Kiinan naapurimaissa. Kuvassa maskia pitävä nainen on saapunut Kambodzhan Phnom Penhin lentokentälle.
Matkustajat ovat liimautuneet älypuhelimiinsa Kiinan naapurimaissa. Kuvassa maskia pitävä nainen on saapunut Kambodzhan Phnom Penhin lentokentälle.

Yhdysvaltojen imago Kiinassa ei ole ollut kovin hyvä aiemminkaan. Maine on vain huonontunut sen jälkeen, kun Yhdysvallat kiristi Kiinan matkustussuosituksensa tiukimmiksi mahdollisiksi.

Kymmenet tuhannet Weibon käyttäjät jakoivat muun muassa Kiinan ulkoministeriön edustajan kannanoton, ettei Washington ole tarjonnut minkäänlaista kouriintuntuvaa tukea Kiinalle sen jälkeen, kun virus puhkesi. Kielteistä mielikuvaa avitti kauppaministeri Wilbur Rossin kommentti, jonka mukaan Yhdysvallat voisi hyötyä viruksesta ja saada sen avulla tuotua työpaikkoja takaisin kotimaahan.

Pienistä luvuista ei Kiinassa puhuta. Aiheeseen liittyvä hashtag eli aihetunniste oli saanut 120 miljoonaa klikkausta keskiviikkoon mennessä, ja sitä oli yhteisöpalvelussa kommentoitu 510 000 kertaa.

Ei anteeksipyyntöä Tanskalta

Samaan tapaan kuin Yhdysvaltoja sosiaalisessa mediassa lytätään myös esimerkiksi Tanskaa. Syynä on tanskalaisen sanomalahden Jyllands-Postenin tammikuun lopulla julkaisema pilapiirros koronaviruksesta.

Piirroksessa virusta kuvattiin Kiinan lipun viidellä tähdellä. Kiinan Tanskan suurlähetystön julkilausuman mukaan kuva oli kiinalaisten solvaamista.

Tanskan pääministerin vastauksen mukaan kyse on sananvapaudesta, eikä Kiinan vaatimaa anteeksipyyntöä tullut.

Pian riidan puhkeamisen jälkeen Kiinan valtiontelevision elokuvakanava alkoi esittää tanskalaista minisarjaa 1864, joka kuvaa Tanskan historian verisintä taistelua sodassa Preussia vastaan. Weibon käyttäjien mielestä tämä oli Kiinan epäsuora vastaus Tanskalle ja vihjaus, kuinka Tanska joutuisi vastuuseen herjauksesta ja tulisi kärsimään tappioita Kiinalle.

Aihetunniste on tähän mennessä kerännyt Weibossa 370 miljoonaa klikkausta ja 113 000 kommenttia.

Hotellit eivät ota wuhanilaisia asiakkaita

Indonesian Balissa matkustajat suojautuvat virustartunnan vaaralta. Kiinalaisia kiinnostaa, miten eri maissa nyt suhtaudutaan heihin koronaviruksen takia.
Indonesian Balissa matkustajat suojautuvat virustartunnan vaaralta. Kiinalaisia kiinnostaa, miten eri maissa nyt suhtaudutaan heihin koronaviruksen takia.

Kiinan globaalin televisioyhtiön eli China Global Television Networkin (CGTN) kommentaattorin mukaan koronavirus aiheuttaa ja on jo aiheuttanut kiinalaisten syrjintää maailmalla. Sanomalehti South China Morning Postin (SCMP) mukaan virus aiheuttaa syrjintää myös Kiinan sisällä.

Artikkelissa haastatellaan wuhanilaisia, jotka ovat jääneet jumiin kotimaakuntansa Hubein ulkopuolelle eivätkä pääse palaamaan kotiinsa. Ongelmana on, etteivät kaikki majoituspaikat suostu ottamaan vastaan hubeilaisia. Heitä varten kiinalaiseen hakukoneeseen Sugou:hun muun muassa lisättiin toiminto, joka listaa wuhanilaisystävällisiä hotelleja.

Saman lehden artikkelin haastattelemien Uudessa Seelannissa asuvien kiinalaisten seksityöntekijöiden mukaan, bisnekset ovat tyrehtyneet koronaviruksen myötä. Seksityöntekijät joutuvat pudottamaan hintojaan ja valehtelemaan olevansa korealaisia tai japanilaisia.

– Ennen uusi, vastatullut tyttö oli hyvä mainoslause. Nyt siitä on tullut taakka. Kukaan ei halua vasta Kiinasta saapunutta tyttöä, eräs seksityöntekijä kertoo lehdelle.

Joukossa myös imagovoittajia

Kaikki maat eivät silti ole samassa kielteisen maineen kurimuksessa kuin Yhdysvallat ja Tanska. Imagovoittajien joukkoon kuuluvat Japani ja Pakistan.

Japani keräsi Kiinassa lisäpisteitä ilmoittamalla tammikuussa, ettei se julkista maassa löytyneiden koronaviruspotilaiden kansallisuuksia, ja että hoidettavien potilaiden kustannukset hoitaa Japani itse. Lisäksi japanilaiset kansalaisjärjestöt lahjoittivat Kiinaan hengityssuojaimia. Seurauksena sadattuhannet aihetta sosiaalisessa mediassa kommentoineet ovat muun muassa luvanneet ostaa jatkossa enemmän japanilaisia tuotteita.

Pakistanin pääministeri puolestaan ilmoitti, että hän on valmis lähettämään Kiinaan vaikka maansa koko hengityssuojien varaston. Uutista on jaettu Weibossa lähes 50 000 kertaa.