Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Mira Pot­ko­sen komea nyrk­kei­ly­ura päättyi vuo­lai­siin kyy­ne­liin – "Olisi ollut mah­ta­vaa jatkaa voit­ta­ja­na uuteen elä­mään"

Suomalaisiskijä hävisi Tokion olympialaisten välierissä brasilialaisvastustajalleen ja saa pronssia.

Tokio
Mira Potkonen (vas.) taipui välierässä tappioon brasilialaiselle taitonyrkkeilijä Beatriz Ferreiralle.
Mira Potkonen (vas.) taipui välierässä tappioon brasilialaiselle taitonyrkkeilijä Beatriz Ferreiralle.
Kuva: HOW HWEE YOUNG

Mira Potkosen, 40, hieno nyrkkeilyura päättyi torstaina tappioon Brasilian Beatriz Ferreiralle ja kyynelten tulvaan ottelun jälkeen.

– Nyt ei ole enää mihinkään kiire. Ei ole huomisesta tietoa, liikuttunut Potkonen sanoi sumopyhättönä tunnetun Kokugikan-areenan käytävillä.

Potkonen hävisi Tokion olympialaisten alle 60-kiloisten välierissä Ferreiralle 0–5.

– Ärsyttää, kun tiedän, että kropassa olisi ollut enemmän työkaluja käytettävänä, mutta tulee sorruttua vanhoihin virheisiin. En saanut täysin parastani irti, se meni sellaiseksi taisteluksi. Maltin ja ajoituksen piti olla kunnossa, mutta kaveri sekoitti tekemistäni, vaikka minun piti sekoittaa hänen, Potkonen sanoi.

Nyrkkeilyn vanhin olympiamitalisti

Koska nyrkkeilyssä ei ole pronssiotteluita, Potkonen pokkaa Tokiosta pronssimitalin. Hän oli myös Rio de Janeiron olympialaisissa 2016 pronssilla.

Hän teki Tokiossa historiaa tulemalla nyrkkeilyn vanhimmaksi olympiamitalistiksi. Olympiakomitean mukaan Potkonen on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on pystynyt voittamaan mitalin kaksissa peräkkäisissä kesäolympialaisissa.

– Ikä on tässä vähän sivuasia. Hän on pitänyt kroppaansa todella hyvässä kunnossa. Ei ole ollut rasitusvammoja tai loukkaantumisia, valmentaja Maarit Teuronen luonnehti Potkosta.

Potkosen saldona Tokiosta oli kolme voittoa ja yksi tappio. Pronssi on uusi lisä suomalaisen komeaan mitalitilastoon. Kaksinkertainen olympiamitalisti on napannut MM-kisoista kaksi pronssia ja EM-kisoista kaksi kultaa sekä yhden hopean.

– Jaksoin uskoa, että tämä on minun vuoteni, minun kisani ja että tulen täältä voittajana pois. Mutta ei sitten taas. Kaikki päättyi, muttei voi onnellisena päättää tätä uraa. Pitää taas itkeä ja olla tyytymätön itseensä. Jää sitten se huono mieli. Olisi ollut niin mahtavaa jatkaa voittajana niin sanotusti uuteen elämään, Potkonen kuvaili tunnemyrskyssä.

Potkonen oli voittajan julistamisen jälkeen pettynyt.
Potkonen oli voittajan julistamisen jälkeen pettynyt.
Kuva: RUNGROJ YONGRIT

Suunnitelmat auki

Potkonen kiitti tuesta ja kannustuksesta, jota hän on vuosien mittaan saanut.

– Se on ollut yksi suurista ilonaiheista urani aikana, että ihmiset kannustavat ja tsemppaavat. Tulkaa jatkossakin, sillä minua on helppo lähestyä. Jokainen pieni mukava kommentti lämmittää. Negatiiviset kommentit voi jättää oman onnensa nojaan. Minä tiedän omat virheeni.

Samalla Potkonen jakoi kiitosta ja kehuja Teuroselle, jonka merkitys suomalaisiskijän menestyksessä on ollut suuri. Sen jälkeen kaksikko halasi toisiaan pitkään haastattelukäytävällä.

– On tässä itketty ja naurettu vuosien aikana, Potkonen sanoi.

Potkonen ei vielä tiedä, mitä tekee seuraavaksi.

– Minulla on mies ja lapset kotona odottamassa ja ottamassa avosylin vastaan. Mitään muuta en oikeastaan tiedä.

Potkonen joutuu odottamaan sunnuntaihin

Potkonen aloitti ottelun ärhäkästi, mutta taitava ja vahva brasilialainen sai ensimmäisen erän edetessä iskuja paremmin perille. Vuoden 2019 maailmanmestari Ferreira voitti erän kaikkien arvostelutuomarien mielestä.

Neljä tuomaria näki Ferreiran toisen erän voittajaksi 10–9 ja yksi Potkosen. Suomalaisiskijä väsyi toisessa erässä, mutta jatkoi taistelemista. Kolmannessa erässä Potkonen hyökkäsi, mutta erä meni kaikkien tuomareiden papereissa enemmän ja vähemmän Ferreiralle.

Ferreira kohtaa sunnuntaina iskettävässä finaalissa Irlannin Kellie Harringtonin. Potkonen joutuu odottamaan mitaliaan siihen saakka.

– Totta kai mitali on hyvä. Olisi ihan järjetöntä lähteä tyhjin käsin kotiin, Potkonen löysi pientä iloa pettymyksen keskellä.