Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen on lei­kat­ta­va lisää, jos se aikoo pysyä ta­voit­teis­saan

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Mira Pot­ko­nen jahtaa uransa toista olym­pia­mi­ta­lia haas­ta­ja­na - "Aika hullu vas­tus­ta­ja"

Tokio
Mira Potkonen oli Suomen ainoa mitalisti Rion olympialaisissa. Nyt ura päättyy Tokioon.
Mira Potkonen oli Suomen ainoa mitalisti Rion olympialaisissa. Nyt ura päättyy Tokioon.
Kuva: Maisalmi Joel

Nyrkkeilijä Mira Potkosella oli sunnuntaina nauru herkässä Suomen olympiajoukkueen etätiedotustilaisuudessa Tokiossa. Syynä naurunpurskahduksiin olivat vieressä istuneen trap-ampuja Satu Mäkelä-Nummelan räiskyvät kommentit.

Tiistaina on kuitenkin tosi kyseessä, kun Potkonen kohtaa Tokion olympialaisten avausottelussaan Ranskan Maiva Hamadouchen.

Ranskalainen on Potkoselle tuttu vastustaja. Kaksi vuotta sitten Potkonen voitti Hamadouchen EM-finaalissa.

– Olen muutaman kerran otellut häntä vastaan, ja nyt oli Italiassa leirillä testimatsi. Aika "hullu" vastustaja, ja hullu matsi on tiedossa. Hän käy päälle kuin yleinen syyttäjä. Taitoa ja nopeutta täytyy käyttää, Potkonen kuvailee.

Olympianyrkkeilyn näyttämönä toimii Kokugikan-areena, joka on normaalisti sumopyhättö. Potkonen ja Hamadouche kohtaavat alle 60-kiloisten sarjan kamppailussa, joka on kisaohjelmassa Suomen aikaa kello 13.24. Tokiossa kello on tuolloin kuusi tuntia enemmän.

Potkoselle, 40, Tokion kisat merkitsevät olympiauran loppua. Pelissä on siis tiistaina paljon, sillä tappiolla urakka päättyisi.

– Jokainen ottelu voi olla (uran) viimeinen, niin se on aina. Yritän vapauttaa mieleni. Kaikki palaset ovat olemassa, antaa mennä vaan, Potkonen sanoo.

Potkonen vietti monien muiden suomalaisurheilijoiden tavoin Japanissa ensin aikaa Sagan kaupungissa, jossa hänellä oli sparrikaveri mukana. Sagasta matka jatkui Tokion olympiakylään.

Potkosen mukaan valmistautuminen on sujunut Japanissa toivotusti. Tokiossa Potkonen on voinut harjoitella myös majapaikan parkkihalliin tehdyssä pikkusalissa.

– Kuuma sää ei ole vaikuttanut oikeastaan mitenkään treenaamiseeni, koska olen ollut lähinnä sisällä. Hallit ja huone ovat ilmastoituja.

"Itseluottamus parempi kuin ikinä"

Rion olympialaisissa 2016 Potkonen oli Suomen ainoa mitalisti sijoituttuaan pronssille. Hänen meriittilistaltaan löytyvät myös muun muassa kaksi MM-pronssia ja kaksi EM-kultaa sekä yksi EM-hopea.

Tokiossa Potkonen on haastaja, vaikka häntä pidetäänkin yhtenä Suomen potentiaalisimmista mitalitoivoista. Potkonen hävisi kesäkuussa olympiakarsinnoissa britti Caroline Dubois'lle. Olympiapaikka aukesi suomalaiselle rankingin kautta.

Potkonen kuitenkin vakuuttaa, että itseluottamus on korkealla.

– Itseluottamus on parempi kuin ikinä, hän lataa.

Mikäli Potkonen voittaa avausottelunsa, vastaan tulee Etelä-Korean Oh Yeon-ji, joka on sijoitettu toiseksi.

Sijoittamaton Potkonen on kertonut, ettei halua miettiä kuin yhtä ottelua kerrallaan. Sunnuntain mediatilaisuuteen hän esitti ennakkotoiveen, etteivät kysymykset karkaisi ottelukaaviossa tiistaita pidemmälle.

Toiminta ammattimaistunut

Potkonen sanoo toimintansa kehittyneen Rion olympialaisten jälkeen.

– Olen mennyt aika paljon ammattimaisempaan suuntaan, kun olen saanut tukitoimia, hän sanoo.

Yksi ammattimaisuutta lisänneistä tekijöistä on se, että Maarit Teuronen on voinut nyt keskittyä täysin valmentamiseen.

– Ei tarvitse suhata työpaikalta samoilla höyryillä ja väsyneenä sekä nälkäisenä treeneihin. Olen voinut keskittyä harjoituksiin ja niihin valmistautumiseen, Potkonen kuvailee.